Stop Robbert-Jan en Jeroen in één ruimte en er gebeuren dingen. Veelal dingen met drank, eten, muziek en mooie verhalen. In dit avontuur gaan de twee journalistieke outlaws embedded op een culinaire groepsreis met drank en consumptiebonnen. What could possibly go wrong?

Culinair WijnSpijs wandelen op kruipafstand

Zondag in het Zuiden. Het weer is belachelijk fijn en de kleding casual, met een paar puntlaarzen om te laten zien dat we het menen. Op de klanken van Springsteen’s ‘It’s Hard To Be A Saint In The City’ naderen we de eerste stop van de dag in onze thuishaven. We breken graag brood met iedereen die enthousiast en gastvrij is, zeker als het op kruipafstand van onze vrouwen en vrienden is.

WijnSpijs Wandeling Tilburg De Visserij
Het plan is simpel: in krap vijf uur krijgen we op zes locaties een impressie van Tilburg op een bord en in een glas. De WijnSpijs Wandeling is een beproefd concept, dat wekelijks in meerdere steden wordt toegepast. Om dat verhaal op Tilburg los te laten was tot voor kort zonder meer dapper te noemen. Te lang bestond de Tilburgse horeca vooral uit eetlokalen voor de lokale nuttelozen van de nacht. Voorspelbare ketens met voorspelbare inrichtingen en voorspelbare menukaarten vol weinig realistische foto’s. Er viel veel over te zeggen, maar verheven en sexy was het zelden. Maar dat was, mensen. Vergeven en vooral vergeten.

Ook dol op Wijn & Spijs? Loop zelf mee met een WijnSpijs Wandeling. Al 40.000 wijnliefhebbers gingen je voor!

Rock ‘n roll gastronomie

De Tilburger van vandaag kijkt niet langer naar eten, maar proeft en ervaart het. In het tot ‘klein Parijs’ omgedoopte sfeervolle Dwaalgebied, in de Piushaven, in de Spoorzone en ook in het centrum is al enige tijd een culinaire revolutie gaande, waarvan het einde nog niet in zicht lijkt. Wie het gebied betreedt, betreedt the new frontier qua rock n’ roll gastronomie. Een door herdgangen ingesloten proeflokaal voor culinaire aficionados en werkterrein voor iedereen die zijn weg naar de toekomst van het koken wil ontdekken en daarbij zijn eigen regels durft te bepalen. De oude panden van de Tilburgse binnenstad worden dan ook in toenemende mate ingericht voor culinaire hommages aan mooie tradities, oude vaardigheden en het lokale verleden. And the hongerige crowd goes wild.

Met die nieuwe realiteit in het achterhoofd hebben ruim driehonderd volgelingen hun zondagmiddag ingeruimd voor het evangelie van WijnSpijs. Breek brood en vermenigvuldig wijn. Of zoiets.

WijnSpijs-Wandeling-Tilburg-De-Visserij

Restaurant De Visserij

“Een oceaan, hoe lekker zou het zijn?” Met die filosofische vraag van Racoon in het achterhoofd wandelen we de trefplaats aan de Piushaven binnen. Na een testfase die ‘proefvaart’ werd genoemd, is het vandaag alle hens aan dek voor het pas geopende zilte zusje van restaurant De Burgerij aan de Noordstraat. Het dek is geschrobd en de tafels fraai semi-ruig gedekt. Op het bebaarde gezicht van eigenaar Joris van Corven is een mooie wedstrijdspanning te zien. Om de scheepsdoop te durven verrichten door een tough crowd als vandaag, heb je een paar stevige zeebenen nodig. Zoals het een goede kapitein betaamd wankelen hij en zijn crew geen moment.

We krijgen een bord met al het moois dat uit zout water getoverd kan worden: oester, wulk, Hollandse garnaaltjes, scampi, mosselen en vongole. Waar je Robbert-Jan ‘s nachts wakker kunt maken voor de – al dan niet verboden – vruchten van de zee, zijn het voor Jeroen kleine duiveltjes in schaal of schelp. Maar what the hell: je pretendeert culinair schrijver te zijn, dus je zult eten wat de pot schaft. En geschaft werd er. Weggespoeld ook, met een witje van Heiner Sauer. Und jawohl, das ist Deutsch. Een fris begin van wat een hete middag dreigt te worden.

De Visserij blijkt een oceaan om lekker in te vluchten en te verzuipen. De ketting is gebroken en voldaan gaan we buitengaats naar de volgende stop.

Restaurant Kok Verhoeven

Hans Verhoeven heeft de informele status van ringleider emeritus in de Tilburgse horeca. In 2015 scheelde het een schaamhaar van een oude otter of restaurant Kok Verhoeven was landelijk verkozen tot favoriet van dik 20.000 WijnSpijs Wandeling lopers. Die reputatie wordt waargemaakt met een doradefilet op schaaldierenrisotto met schaaldierenjus. Bij het schaaldierenfestijn wordt een witte krachtpatser geschonken: de Clos Montblanc Castell Blanc. Een combinatie van Macabeu en Chardonnay uit Catalonië, Spanje. Uit onze ooghoeken zien we de tafel naast ons nog wat extra oesters bestellen. Dan snap je hoe het werkt op een dag als vandaag. Hans Verhoeven, the Gods are looking at you.

Kok-verhoeven-wijnspijs-tilburg

Restaurant De Houtloods

Wie net als lokale chef Nik Tonglet de infame keukens van Noma en The Fat Duck van binnen heeft gezien, begrijpt dat koken een constante strijd tussen de tong, het hoofd en het hart is, waarin de kunst van het verleiden een grote rol speelt. Restaurant De Houtloods claimde slim het culinaire hart van de Spoorzone, het volop in ontwikkeling zijnde gebied achter het station. In de paar maanden sinds de opening heeft het een stevige reputatie opgebouwd als ‘the place to be’. Een fraaie locatie, een eigentijdse inrichting, een terras in de zon, vriendelijke bediening, een hele fijne wijn – die nog eens wordt bijgeschonken – en een brutale blik in de pannen, waar een prachtig stukje roodbaars uit komt gedreven met de schubben strak omhoog. Het gaat meer dan prima samen met de geserveerde Aziatische groenten. NomnomNoma.

‘Achter het station’ staat in Tilburg dankzij De Houtloods niet langer symbool voor onzedelijke zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Restaurant De Houtloods is een plek om te ontdekken en terug te komen – zoals we vlak na de opening al concludeerden.

Houtloods-Tilburg
Jade-Tilburg-WijnSpijs-Wandeling

Chinees en Japans restaurant Jade

Via de nieuwe Willem II-passage onder het verbouwde station lopen we tegen de Chinese muur van restaurant Jade. De naam mag zowel op zijn Nederlands als Engels worden uitgesproken: Ja-de of Djeet. “Zoals je bij ons ook gewoon zowel een biertje als een pilsje mag bestellen”, aldus de lachende eigenaar John Terng. Logica, eenvoud en nuchterheid; we houden ervan. De Oosterse keuken van restaurant Jade is al ruim 26 jaar een begrip in Tilburg, en in dit Jaar Van De Aap een nieuwe aanwinst in deze WijnSpijs Wandeling.

De ossenhaas met doperwtenmousse, teriyaki-uitjes, gefrituurde sesamsushi en kroepoek is een toonbeeld van visie en uitvoering en een bereidheid de platgetreden paden te verlaten. Voor een passende wijn is lokale wijnhandelaar Jan van Hest ingevlogen. Die presenteert enthousiast een 2013 Neropasso Rosso IGT Veneto Mabis, omdat die volgens hem fruitiger is dan de doorgaans meer houterige Cabernet. We proeven en hebben geen vragen. Jade verstaat de kunst van het goede behouden en de rest opnieuw uitvinden. Dan ben je duidelijk volwassen en nooit uitgegroeid.

Cookaholics Creatieve Catering

Mag je van een cateraar die ruim 300 gerechten serveert in een eigentijdse kookboekwinkel dezelfde ervaring verwachten als een restaurant? Kookboekenwinkel 63 graden – de ideale temperatuur voor een perfect gekookt eitje – presenteert zich als pop-up-gastheer-de-luxe die dapper tegen de stroom in durft te ondernemen met een niche kookboekenwinkel in de oude binnenstad van Tilburg. Met de blikken van Sergio Herman en Ferran Adria vanaf de boekenplanken serveert Cookaholics een mals kippetje, waarvan de oorsprong vermoedelijk terug te vinden is op een handgeschreven recept van een Italiaanse mama uit de omgeving van Bologna. Naast het schaaltje een haastig ingeschonken glaasje open-en-bloot-rood zonder verdere tekst en uitleg. Wellicht volgende keer een menukaartje erbij? Voor nu wijst een steekproef in ieder geval uit dat het geheel bij de wandelaars de handen op elkaar krijgt.

Cookaholics

Restaurant Taste!

Het voelt in eerste instantie wat tegennatuurlijk om op een mooie, zonnige middag een donkere kelder te betreden. Maar als wij een bordje ‘Taste!’ met een pijltje naar beneden zien, volgen wij dat pijltje naar beneden. Zo zijn we dan ook wel weer. Het keldertoetje is verre van stoffig: witte chocolade met verschillende bereidingen van yoghurt. Dubbelfris en waarschijnlijk extra lekker onder het genot van een zonnetje. Al is de niet te zoete Moezel als dessertwijn een waardige vervanger; heel wat anders dan die bogt die je moeder drinkt.

"biertje/

Strippenkaart vol, buik vol

Onze strippenkaarten zijn vol en de conclusie is eenduidig: de WijnSpijs Wandeling maakt van Tilburg een geestverruimend voedselmuseum met een doortrapte dynamiek van beginnen en stoppen, beginnen en stoppen. De spanning in toenemende mate opbouwend naar een point of no return. Het werkt.

We nemen de lange weg naar huis, met bier en een bescheiden bitterbal. Van Morrison schreeuwt ‘It’s too late to stop now!’ Hij had een Tilburger kunnen zijn.

Ook doen? Bekijk hier de agenda voor een WijnSpijs Wandeling bij jouw in de buurt!