Nigella Lawsons wildpastei, lekker voor de feestdagen [recept]

Ik kijk al jaren naar de kookprogramma’s van Nigella Lawson #fangirl. Nigella kookt op een echt huiselijke manier, comfort food op z’n best!  Ze kookt zonder veel gedoe. Een stijl die voor mij perfect past bij een familiediner. Verwenvoedsel waar je je bij thuis voelt. 

Dit recept voor wildpastei is dat ook. Troostend, voedzaam en heerlijk huiselijk. Dit gerecht zou zeker niet misstaan op een kerstmenu. Superklassiek, indrukwekkend showmateriaal. En, je verwacht het niet, maar iedereen kan dit maken! 

Wildpastei van Nigella

Recept voor wildpastei

Voor 6 tot 8 personen

Ingrediënten

voor de vulling:

  • 200 g buikspek
  • 150 g mager varkensvlees
  • 150 mager kalfsvlees
  • 125 g dunne plakken mager rookspek
  • 3 eetlepels Marsala
  • 1 theelepel Engels mosterdpoeder
  • 1 theelepel piment
  • 200 g wild, naar eigen keuze
 

voor het deeg:

  • 2 dl water
  • 175 g reuzel
  • 500 g bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 ei, losgeklopt met een halve theelepel zout om de pastei te laten glanzen
  • 1 wildpasteivorm van 22 cm lang
 

voor de gegeleerde bouillon:

  • 2 blaadjes gelatine
  • 2,25 dl kalfsbouillon
  • 0,75 dl Marsala
  • het sap van een citroen
  • 1 theelepel zout
  • peper uit de molen

Aan de slag!

Meng het varkens- en kalfsvlees, het rookspek, de Marsala, een theelepel zout, tamelijk wat peper, het mosterdpoeder en de piment in de foodprocessor tot een grove puree.

Doe de puree over in een kom, dek hem af en zet hem in de koelkast. Hak het wild dat je gebruikt in stukken en zet ook dat even in de koelkast terwijl je je deeg maakt.

Breng in een pan het water en de reuzel aan de kook. Doe bloem en zout in een kom en meng er het hete vocht door, zodat je een glad deeg krijgt. Dek het af en laat het staan tot het niet meer ‘too hot to handle’ is, maar laat het niet helemaal koud worden.

Verwarm de oven voor op 200˚C, gasovenstand 6.

Snijd een kwart van het deeg af

dek het af en bewaar het voor het deksel. Gebruik de rest van het deeg om je prachtige scharnierende wildpasteivorm mee te bekleden. Druk het deeg ook tegen de zijkant van de vorm – maar voorzichtig, zorg dat er geen barsten in het deeg komen.

 

Vul de deegbak tot aan de rand met de vleesvulling, waar je nu ook de stukjes wild bij doet. Rol het deeg voor het deksel uit, leg het op de vulling en knijp de rand van de deegbak en die van het deegdeksel heel stevig op elkaar.

Maak met de punt van een scherp mes of een breinaald een gaatje midden in het deksel, zet er bij wijze van schoorsteentje een klein spuitje of iets dergelijks in (dan kun je later makkelijker de bouillon in de pastei gieten) en versier het deegdeksel met restjes deeg.

 

Ik vrees dat ik geen geschikte steekvormpjes had toen deze gemaakt werd, want de eend (en de olifant) die ik in mijn collectie had mochten van de anderen niet gebruikt worden.

 

Kwast de onderkant van je versiersels in met losgeklopt ei en plak ze op het deksel. Kwast nu het hele deksel in met losgeklopt ei – gooi wat je eventueel over hebt niet weg – en zet de pastei in de oven.

Temper de oven na 30 minuten tot 170˚C, gasovenstand 3, en laat de pastei nog anderhalf uur bakken, dan kun je erop rekenen dat het vlees helemaal gaar is.

Maak nu de gegeleerde bouillon:

Week de blaadjes gelatine in een bord met koud water. Giet de kalfsbouillon en de Marsala in een maatbeker en maak het mengsel heel heet in de magnetron. Doe er wat citroensap en zout in en flink wat zwarte peper uit de molen. Proef: dit vocht moet veel sterker van smaak zijn dan je zou denken. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze door het hete vocht, tot ze zijn opgelost.

Haal de gare pastei uit de oven en laat hem 20 minuten staan voordat je de vorm losmaakt. Als de pastei er aan de zijkant bleek uitziet, kwast die dan in met losgeklopt ei en zet de pastei nog 10 minuten in de oven. Zet hem anders in een braadslee (om wat je eventueel morst op de vangen) en giet de bouillon door het spuitjestrechtertje. Doe dat heel voorzichtig, in een dun straaltje, want je hebt misschien niet al het vocht nodig. Teveel maakt de korst soppig.

Laat de pastei ongeveer 24 uur staan voordat je hem aansnijdt.

 

 

Wijn bij wildpastei

Rode wijn

Zoals bij elke wijn spijs combinatie is het advies om een wijn te kiezen die bij het gerecht past qua heftigheid van het gerecht en bij de saus. Het ligt er in dit geval dus ook aan welk wild je kiest. 

Een klassieke combinatie met wildpastei is Blanc de Noir champagne. Dus een witte stevige champagne gemaakt van blauwe druiven (pinot noir en pinot meunier). 

Bij een koud gegeten wildpastei past wit beter dan rood. Welke je voorkeur ook heeft, ga voor een pittige en klassieke wijn. Bijvoorbeeld een pinot gris uit de Elzas. 

Wanneer je een fruitige saus toevoegt kom je dan weer uit bij rood. Kies een heldere frisse wijn met veel fruittonen zoals deze pinot noir. 

De mooiste recepten van Nigella

Nigella bakt bookcover

Deze klassieker is opnieuw uitgegeven. Want wie dol is bakken, vind dit boek geweldig! Hartig en zoet komen aan bod, en je krijgt ook de handige basistechnieken mee.

Nigella kan fantastisch lekker koken. Dat bewijst ze met deze recepten. Maar bij haar draait het vooral om comfortabel koken. Geen stress in de keuken, alleen een liefde voor lekker eten. 

Dit boek is al jaren een succes. Ook hebben? Koop ‘Nigella Bakt’ hier op bol.com

Nigella Bakt

Auteur | Nigella Lawson

Uitgever | Atlas Contact

Omvang | 384 pagina’s

ISBN | 978904504332

Prijs | € 20

Summary
recipe image
Recipe Name
Wildpastei
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email