In dit artikel lees je een heerlijk wildpeper recept uit het nieuwe boek van Gérard Goetz.

Wildpeper is een gerecht waar je warm van wordt. Niet zomaar een stoofpotje maar een echt feestmaal! Het vlees van jonge everzwijnen is heerlijk zacht en verfijnd. Giet daar een paar flessen Pinot Noir bij en je bent verkocht!

Dit recept voor wildpeper is enorm voedzaam en perfect geschikt voor de feestdagen!

Wildpeper

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Frans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

3

hours 

30

minutes

Everjongenvlees kan je eigenlijk net zo behandelen als varkensvlees. De bouten en koteletten zijn heerlijk gebakken met een sausje.

Stoven is met wild wel altijd de veiligste optie. Elk wild dier is anders en tenzij je veel ervaring hebt is het bakken van wild best ingewikkeld. Gelukkig kan je met het maken van deze wildpeper heel moeilijk de mist in gaan.

Ingrediënten

  • 1,5 kg schouder van everjong, in blokjes

  • 2 varkenspoot

  • 1 bouqhet garni (preigroen, tijm, laurier, peterseliesteeltjes)

  • jeneverbessen

  • 1 bol knoflook

  • 1 wortel

  • 1/2 prei voor marinade

  • 1/4 knolselderij voor marinade

  • 2 flessen pinot noir

  • 50 gram boter

  • 1 glas kirsch

  • 300 gram rauw brooddeeg (of zoutdeeg)

  • grof zout, zwarte peper

  • 180 gram gerookte spekblokjes

  • 12 champignons

  • 12 sneetjes brood, in blokjes gesneden

  • 60 gram verse peterselie

  • 1 eetlepel boter

Zo maak je wildpeper

  • Leg het vlees de dag ervoor in een grote schaal en breng het op smaak met grof zout en grof gemalen peper. Voeg het bouquet garni, de jeneverbessen en de bol knoflook toe. Strooi de fijngesneden groenten (voor de marinade) erover en schenk de pinot noir erbij tot alles onderstaat. Laat het vlees 12-24 uur in de koelkast marineren.
  • Haal op de dag van de bereiding het vlees uit de marinade, dep het droog met keukenpapier en bewaar de marinade en de groenten.
  • Verhit de boter in een grote braadpan of terrine met deksel en schroei de stukken vlees op hoog vuur dicht tot ze mooi bruin zijn. Schep het vlees uit de pan en laat het vet erin zitten. Bak daarin de groenten 10 minuten op laag vuur.
  • Leg het vlees erop en blus het geheel af met de kirsch. Schenk de wijn van de marinade erbij, breng alles net aan de kook en laat het 1 uur zacht pruttelen.
  • Neem de pan van het vuur, leg het deksel erop en sluit dat rondom luchtdicht af met het tot een worst gerolde brooddeeg. Zet de pan 2 uur in een op 150 °C voorverwarmde oven. Zet de oven dan uit en laat het gerecht tot het opdienen in de gesloten oven verder konfijten.
  • Maak nu het garnituur. Sauteer in een koekenpan op hoog vuur de spekblokjes en champignons. Smelt daarna de boter in de pan en voeg de broodblokjes en fijngehakte peterselie toe; bak ze tot de broodblokjes goudbruin zijn.
  • Schep het garnituur uit de pan en serveer het bij het vlees en de groenten. Eet smakelijk!

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Elzas van Gérard Goetz

De Elzas is een streek die je aandacht verdiend. Gelukkig is restaurateur Gérard Goetz dé man om je dit gebied beter te leren kennen. Hij kent de mooiste streekproducten, de beste – ambachtelijke – producenten en de lekkerste gerechten waar de omgeving om bekend staat. In het prachtige boek Elzas neemt hij je mee op een gastronomische reis door deze inspirerende streek.

Elzas
  • Elzas | Een gastronomische streek
  • Gérard Goetz
  • ISBN 9789045217192
  • Karakter Uitgevers
  • € 35,-

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten