Vandaag ga ik een Corvina proeven. YEAH. Dit druifje is echt een topper. Dit is namelijk dé druif achter Amarone della Valpolicella. Laat dat nou net mijn lievelingswijn zijn… Alleen dit keer geen Amarone. Hoe zal deze smaken? Ik ben benieuwd!

Lees ook: Laura test de wijnbox van de Tasteclub uit. Nooit meer naar de supermarkt voor wijn!
Wijnfles Corvina

Casa Nostra Corvina

Kleur: Heldere robijnrode kleur, heeft wel wat weg van cranberry.

Neus: Terwijl ik nog met de kleur bezig ben, komen tonen van rood fruit als bosvruchten en kers al naar boven. Eenmaal met mijn neus aan het glas is het feest compleet. Een zoete geur waarin inderdaad kers de boventoon voert, verder granaatappel en rode besjes. In mijn enthousiasme wals ik veel te hard. Ruik ik nou jam en sinaasappel? Oh boy

Smaak: Gulzig neem ik een slok van de wijn. De wijn rolt heerlijk zacht op mijn tong. Alsof ik een perzik aan het eten ben. Het is geen krachtige wijn. Fruitig zeker wel. Kersen, bosvruchten en jam zijn duidelijk te proeven.

Beoordeling:

Beoordeling Corvina

Nathalie; ‘De perfecte huiswijn! Zachte, ronde smaken en een heerlijk zoetje aan het einde. De kers viert een feestje in mijn mond. Zeker een aanrader, maar geen uitzonderlijke wijn.’

Wanneer drinken: Dit is geen wijn voor in de zon. Ik drink hem op de bank mét een hele schaal antipasti voor mijn neus, terwijl ik de Good Wife (aanrader op netflix!) kijk. Een echte binnen-blijf-huiswijn dus!

Ik ben enthousiast over de wijn, dus laat ik het hele kantoor meeproeven. Ja hoor, iedereen vind hem fijn. Laura heeft hem liever iets koeler. Nieuwsgierig wat dit met de wijn gaat doen, leg ik hem even in de koelkast..

Lees ook: Laura heeft veel meer goede tips! Zo geeft ze hier 8 vette tips voor het kopen van wijn. 
koelkast

Veelzijdig Corvina

Sommige rode wijnen, zoals Duitse Pinot Noir’s, kunnen gekoeld worden. Dit komt doordat weinig en/of zachte tannine hebben. Nadat ik de Corvina een half uurtje in de koelkast heb verstopt, proef ik opnieuw. Wat is die anders! De wijn wordt veel ‘straffer’. Er komt een fijne zuurbalans naar boven en hij wordt wat pittiger en minder zoet. Van zachte smaken bij ongekoeld, naar een verfrissend strak bij gekoeld.

Zelf vind ik de ongekoelde versie smakelijker door zijn zoete, zachte smaken. Laura vindt de gekoelde variant beter. Smaken verschillen, zelfs bij winenerds! Ik raad je aan om de wijn te kopen, om hem vervolgens gekoeld én ongekoeld te proeven! Laat je ons hieronder weten welke variant je lekkerder vindt?

Lees ook: Deze Italiaanse wijn kan je beter laten staan.
Verona Italië

Waar komt-ie vandaan?

Boven Verona, ten westen van het Gardameer bevinden zich de wijngaarden van Valpantena. Dit is het kleine broertje van valpolicella. Beetje wijnliefhebber weet dat hier topwijnen vandaan komen. Prachtige heuvels met vruchtbare vulkanische grond. Het perfecte recept voor prachtige wijnen. Om de kwaliteit van de wijnen hoog te houden, houden de wijnmakers de opbrengst per hectare laag.

De druif, Corvina

Corvina is de beste blauwe druif van de regio! Okay, ik ben dol op Valpolicella, zowel de Amarone’s als de zoete Recioto’s. Maar hallo!? Heb je weleens een Recioto della Valpolicella op?! Beter dan chocola. Geloof me. 

Over het algemeen hebben wijnen die gemaakt zijn van Corvina druiven weinig tannine en kunnen dus goed koeler gedronken worden. De druif heeft veel stuivende aroma’s van voornamelijk rood fruit. De zuurgraad is aanwezig, waardoor er een mooie balans tussen zoet en zuur is.

Lees ook: De lekkerste Italiaanse wijnen – Ontdek Zuidelijk temperament!
Pasta met garnalen

Corvina & Spijs

Na het wijnproeven is het tijd om naar huis te gaan. Aangezien ik nog lang niet genoeg heb van deze wijn, neem ik hem mee naar huis. Mijn huisgenootje kookt een pasta met Italiaanse olijfolie, peterselie, knoflook, peper, cherry tomaatjes en garnalen. Simpel gerecht, maar ontzettend smakelijk. Én, een verrassend zalige wijn-spijs combinatie! Die fles is binnen no-time op…

Lees ook: Recept! Vrolijk dessert voor de lente –> Tiramisu met limoncello en aardbeien