Lente

Het is vrijdag, de zon schijnt. En wat een geluk, ik ga wijn proeven! Vandaag aan de beurt: Inycon Fiano uit Sicilië.

Rustig aan, neem ik mijn eerste slok van de wijn. De Fiano is mij al bekend. En ineens zit ik weer bij mijn vader aan tafel. Ja, die woont in Italië! Heerlijk. Eindeloos tafelen in de tuin, met als uitzicht hét wijnlandschap van Italië.

Okay. Terug naar Nederland, achter mijn bureau. Maar in mijn glas rijpe perziken, nectarines en bloemige honing. Veel fruit, maar totaal niet zoetsappig. Het wijntje heeft nét dat typisch Italiaanse bittertje.

Ja, deze lente is begonnen.

INYCON Fiano Sicilia DOC 2015

Kleur: Helder, met een frisse groenige kleur.

Neus: Jonge frisse geur ook hier. Bloemige tonen en ook zeker een nootje.

Smaak: De wijn is bloemig, alsof je een figurant in een wasverwachter reclame bent. Verder amandel, noten, en wat rijpe perziken, nectarines en honing. In de afdronk de typische smaak van de Fiano, die nog even blijft hangen.

Beoordeling: 3 sterren. Makkelijke wijn, voor elke dag. Perfect voor het weer van vandaag. En gewoon niet moeilijk over doen, maar drinken. Fijn weekend!

Ook proberen? Klik hier om de wijn te bestellen.

Zuid Italie

Over de druif:

De Fiano is een echte Zuid Italiaanse druif. Hij groeit alleen in Campanië en op Sicilië. Deze druif doet het super goed in de Italiaanse zon. Dit zonnetje geeft het druifje een herkenbare, aparte, maar heerlijke smaak.

Leuk weetje: De oude Romeinen maakte al wijn met de Fiano! Ze noemde deze druif toen Apianum.

Over de makers:

Inycon is een van de grootste wijnmakers op Sicilië. Zij maken vele verschillende soorten wijnen, de druiven komen van heel Sicilië. De naam – Inycon –  komt van een wijnfeest, dat ieder jaar op Sicilië wordt gehouden, ter ere van de nieuwe druivenoogst.

Meer weten over Zuid Italiaanse wijnen? Lees dit!

Over wijnreview:
Nieuw rubriek in WijnSpijs! Wij zullen iedere week een nieuwe wijn voor jullie uittesten, en deze ook beoordelen. Lees snel de review en proef zelf de heerlijkste wijnen die (goed) gekeurd zijn door WijnSpijs!