Ik ben blij. Super blij. Want deze week ga ik een Gavi testen. Ik ben dol op hem. We hebben al jarenlang verkering. Niet alleen omdat mijn lover Italiaans is. Nee echt niet. Maar iedereen zou dit moeten drinken. Op het terras. In de bar. Overal. Oh wacht, ik moet neutraal zijn. Ik moet wel een eerlijke review schrijven…

Gavi wijn

Gavi La Battistina

Kleur: Heldere limoen-groenige kleur.

Neus: Nee. Gavi, wat doe je mij aan. Je ruikt ‘jong’. Als of je nog niet klaar bent om gedronken te worden. Je bent zuur. Citrus fruit als citroen en limoen zijn -té- duidelijke aroma’s. Ik ruik wel wat wit fruit als appel.

Smaak: Ja. Ik weet waarom Gavi en ik al langer vriendjes zijn. Zachte fruitsmaken van appel en ananas. Je bent heerlijk fris en ik proef een fijne citrus smaak. De smaak blijft niet lang hangen. Ik schenk wat extra bij om ‘goed te proeven’. Een rijp peertje valt heerlijk zacht op mijn tong. Klein wit pepertje in de afdronk. Hmmm…

Beoordeling: 4 uit 5 sterren. Laat je niet bedriegen door de jonge geur van deze wijn. Dit is echt een topper! Fijne lichte smaken, mooi fruitig. Gavi geeft mij een grote lach op mijn gezicht. Of komt dat door mijn iets-te-grote proefglas? Gavi je bent fijn. Ik blijf erbij, de verkering blijft aan. 

Wanneer drinken: Wanneer niet?! Deze wijn is fijn in de zon, op het terras, op de bank. Met vrienden óf alleen. Lekker bij een borrelhapje. Okay. Je snapt me. Ik ben fan.

DO’s & DON’TS

DO’s 

  • Cadeau geven aan je schoonmoeder. Gegarandeerd een goede beurt maken.
  • Kopen als die in de aanbieding is. Kan gewoon met de knop hierboven. 
  • Genoeg van in huis halen. Dit ga je vaak drinken, zorg dat je altijd een flesje in de koelkast hebt staan.
  • Tijdens een etentje beginnen met deze wijn. Perfecte aperitief wijn.
  • Mij tot in eeuwigheid bedanken voor het aanraden van deze Gavi. 

    DON’TS
  • Met zijn zessen 1 flesje delen. Van deze wijn wil je méér dan ‘n glas.
  • Combineren met zware (vlees)gerechten. Zonde van de wijn, als die weg valt bij je biefstuk.
  • Deze wijn niet kopen. Je mist wat.
Wijnstok

De druif

Gavi wordt gemaakt van de Cortese druif. Cortese komt van origine uit Piemonte. Maar door de toenemende populariteit wordt hij nu aangeplant in heel Noord Italië. Dit druifje groeit het best op een ondergrond van kalksteen en klei. Cortese is vooral bekend van Gavi!

Waar komt-ie vandaan?

Piemonte, Italië. Dit is sowieso een goed gebied voor wijn. En kaas. En truffels.. Oh Piemonte wat doe je met me… Terug naar wijn. Gavi is een dorpje, 100 km van Turijn af. Hier wordt deze lekkere wijn gemaakt. Het Gavi gebied heeft de keurmerk DOCG, wat de hoogste Italiaanse classificatie is. En dat proef je.

Wijn&Spijs Reis naar Piemonte

Weet je wat écht cool is? De Wijn&Spijs Reis naar Piemonte. Niet alleen ga je naar de allerbeste wijnhuizen om topwijn(en) te drinken. Je gaat truffels zoeken én echt Italiaans leren koken. #LifeGoals. Ik zou het doen.

Artisjokken

Gavi & Spijs

Deze wijn combineert met zomers licht eten. De Gavi is op zijn best met verrukkelijke Italiaanse Antipasti. Zelf vind ik een gekookte artisjok met -goede- olijfolie, knoflook en citroen het lekkerst. Gewoon de blaadjes met de hand eraf halen en heerlijk op peuzelen.

Weet je niet hoe je een artisjok moet bereiden? Terri Salminen van de prachtige blog  ‘Recipe writings and food memories’ legt het uit!