WINE REVIEW | Eindelijk een lekkere Rosé?

WijnSpijs
WijnSpijs

Lente.

We kunnen het ein-de-lijk zeggen; het is lente. Ik heb hier al maanden naar uitgekeken; zon op mijn gezicht, zonnebril op, met-zonder-jas naar buiten en (veel) wijn op het terras. En op dat terras, daar drinkt iedereen (tot mijn grote verbazing) altijd maar rosé. Bah. ‘Wat doe je jezelf aan?’, vraag ik mij af. Ja, ik beken; ik vind rosé ontzettend smerig. In de ‘Canei’ categorie smerig. Maar goed, ik zal niet zeuren – ik werk hier nog niet zo lang. Deze week in de WijnSpijs Winereview 👉  Domaine de Luc Cabernet Sauvignon Rosé.

Rose - wijn review - demaine de luc

Domaine de Luc Rosé

Kleur: Heldere, lichte zalm kleur.

Neus: Zodra ik met mijn neus bij het glas in de buurt kom, komt die vieze rosé lucht al naar boven. Okay, eerlijk is eerlijk, deze valt best mee. Maar ik moet mijn best doen om aroma’s te ruiken.
Nadat mijn neus eindelijk gewend is aan de lucht, ruik ik ineens allerlei fruitsoorten. Van exotisch fruit als mango en lychee, tot aan gekonfijt fruit als sinaasappelschil en jam. Best lekker eigenlijk. Ook ruik ik iets van hout, misschien vers geschaafd eikenhout..?

Smaak: Godzijdank is het niet die typische rosé smaak die je vaak proeft. Hij is elegant, met een sterke afdronk. Zacht in de mond, maar fijne frisse smaken van witte perzik. Dat frisse zuurtje blijft nog even hangen in de mond. Niet heel verkeerd eigenlijk. 😅  Ik ben zo verbaasd over de elegante smaak van deze rosé, dat ik even vergeet om te proeven. De Domaine de Luc is frisdroog, maar tegelijk zacht en soepel.

Beoordeling: 2 sterren uit 5. Best prima, voor een rosé. Ik mag dan een geboren hekel aan rosé hebben, deze is wel fijn. Dat komt vooral door zijn zachte en elegante smaken. Niet dat stomme zurige gedoe van een goedkope rosé. Tof dat die van biologische druiven is gemaakt. Toch hoef je mij hier niet wakker voor te maken. Nee, ik sla wel over.

Wanneer drinken: Als je een BBQ geeft in de tuin met vrienden. Of tijdens een picknick in het park. Maar binnen tijdens je Netflix&Chill sessie? No way. Geef mij dan maar een Viognier.

Rose - tafel - gezellig

DO’s & DON’TS

DO’s 

  • Koud drinken! Goede dorstlesser deze Luc, dus lekker koel bewaren.
  • Tijdens de BBQ drinken. Lekker verfrissend tussen al dat vlees.
  • Met je vrienden drinken. Dit is geen ik-ben-zielig-in-me-eentje-wijn, maar een wijn om te delen.
  • De kurkentrekker in je picknick mand stoppen. Wel zo handig. Geen schroefdop dit keer.

DON’TS

  • De wijn té warm drinken. Gadverdamme nee, gewoon niet doen.
  • IJsblokjes in je glas doen. NOOIT DOEN! Ook al is die zo lekker koud dan, niet doen. Als je ijsblokjes in je glas doet, verwatert (na verloop van tijd) je wijn. Zo veranderen die fijne elegante smaken ineens in waterige rotzooi. Niet doen dus.
  • Zonder goede kurkentrekker je fles open doen. Kurk in de fles gegarandeerd. Inventieve middelen als met een schoen de kurk van de fles halen is handig in noodgevallen, maar die fijne rosé wordt er echt niet beter op.

De druiven

De Domaine de Luc wordt gemaakt van Cabernet Sauvignon en Merlot. Misschien wel de bekendste rode druiven ter wereld. Maar, hoe krijg je dan die roze kleur? Rosé wijnen kunnen op twee manieren gemaakt worden. Bij de rode methode wordt de wijn gemaakt net zoals rode wijn, alleen worden de schilletjes van de druif (waar dus alle kleur zit) korter geweekt, dan bij rode wijn. Dit weken van de schillen noem je de ‘maceration‘.
Er is ook een witte methode. Deze methode lijkt op het maken van (Surprise!) witte wijn. Hier wordt het sap direct uit de druiven geperst en bij rosé iets langzamer, dan bij witte druiven.

Meer weten over de Rosé? Lees dan de enige 8 feiten die je over Rosé moet weten!

Waar komt-ie vandaan?

De Domaine de Luc komt uit Languedoc, wat in het Zuiden van Frankrijk aan de Côte de Sur ligt. Ze maken hier al meer dan 2000 jaar wijn! De Romeinen (altijd weer die Romeinen) hebben de eerste druiven in dit gebied gepland. Hier kan je de meest geweldige ondergrondse wijn kelders vinden. Super leuk.

garnalen chorizo

Rosé & Spijs

Zoals al eerder vermeld past deze rosé het beste bij een uitgebreide BBQ. Maar deze rosé is gelukkig erg veelzijdig. Ik heb het lekkerste recept uitgekozen, wat echt top is, in combinatie met dit frisse wijntje. Wat denk je van garnalen met chorizo, chilipeper, citroen en peterselie? Oef. Het water loopt bij mij al in de mond. Het recept vind je hier!

Geen zin om te koken, maar wel culinair genieten? Boek een Walking Dinner, de leukste manier van uit eten gaan! 

Over wijnreview:
Nieuw rubriek in WijnSpijs! Wij zullen iedere week een nieuwe wijn voor jullie uittesten, en deze ook beoordelen. Lees snel de review en proef zelf de heerlijkste wijnen die (goed) gekeurd zijn door WijnSpijs!
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?