Wieger is als senior rayon manager bij Vinites mede-verantwoordelijke voor menig wijnkaart. Hij wil ooit nog de elfstedentocht schaatsen en breekt graag een lans voor de ‘oudere’ horeca medewerkers.

Work work work

Ik ben van huis uit helemaal niet met wijn opgevoed, maar op mijn 17e ben ik in de horeca gaan werken. Wij hadden in dat restaurant zo’n voorgedrukte wijnkaart die standaard van de wijnhandel werd meegeleverd. De ‘wervende’ teksten over iets met mergel en klei intrigeerde mij. En zo is het eigenlijk begonnen.

Wijn openen

Op mijn 30e stond ik echt op een kruispunt. In de horeca maak je veel uren en als je niet voor jezelf werkt, loont dat eigenlijk niet. Het was dus óf voor mijzelf beginnen, óf op een andere manier wijn gaan verkopen. Het is het tweede geworden. Nu verkoop ik wijn aan collega’s.

Voor de crisis, en nu nog, waren er veel jonge sommeliers die mijn baantje ook wel wilden. In een dikke auto rondrijden, wijn aan de man brengen en toch met het eten thuis zijn. Omdat de wijnhandels ook onder druk staan, is dat voor de meeste niet meer weggelegd.
Het positieve aan die ontwikkeling, is dat de kennis van die sommeliers in de restaurants blijft. De 40-plussers die in nog in de horeca werken, hebben vaak echt een schat aan kennis in huis. Voor hen wil ik graag een lans breken!

Het leukste aan mijn vak vind ik, samen met de sommeliers of ondernemers een mooi wijnkaart of combinatie samenstellen. Ik heb inmiddels geleerd dat mijn persoonlijke voorkeur er niet toe doet. Het is belangrijk om in het kader van het concept de juiste wijnen uit te kiezen.

In mijn klantenbestand staan alle segmenten: van sterrenzaak tot brasserie. Koks en Chinese ondernemers zijn het allerleukst om mee te proeven. Zij hebben zo’n goede smaakontwikkeling. Terwijl ze zeggen niks van wijn te weten komen juist zíj tot de betere combinaties.

Wijnspijs combinatie?

Duitse Riesling met gerookte zalm. Wel mooie zalm halen bij de visboer! Het leuke aan deze wijn-spijscombinatie is dat iedereen het thuis kan namaken en ervaren, terwijl het bijna niet fout kan gaan! In mijn koelkast staat eigenlijk altijd een fles koud.

zalm

Pinot Noir komt uit de Bourgogne. Punt.

– Wieger Roelevink

Rood? Wit? Of rose?

Nog nooit over nagedacht eigenlijk. Maar mijn voorkeur gaat uit naar rood. Rood is toch vaak een combinatie van verschillende druiven, die elk hun eigen eigenschappen toevoegen. Daarnaast is rood veel vaker op eikenhout gerijpt, wat ook weer zorgt voor meer complexiteit. En daar hou ik van in wijn.

Mijn lievelingsdruif is dan Pinot Noir. Ik vind het belangrijk dat wijn een uitgesproken neus heeft en dat kenmerkt deze druif. Wat ik ook mooi vindt aan Pinot Noir, is het elegante mondgevoel. Pinot Noir komt natuurlijk uit de Bourgogne. Punt.

Ik drink niet echt veel. Ik ben in ieder geval geen gewoontedrinker, die zodra hij thuis komt een glas wijn pakt. Als ik wél wat openmaak, dan kijk ik eerst naar wat we gaan eten en kies ik daar de wijn bij uit. Van de meeste wijnen koop ik 2 flessen. Het komt weinig voor dat ik twee keer dezelfde wijn drink in één jaar.

De meeste wijn die ik thuis drink zijn inkoop rond de €10,- en zoveel mogelijk biologisch of gezond gemaakt. Verder vind ik het belangrijk dat de wijnen een eigen karakter en identiteit hebben.

Koks doen mij een plezier als ze ingrediënten in hun waarde laten

– Wieger Roelevink

Spijs

Ik hou van overzichtelijk en verteerbaar eten. En de Italiaanse keuken. Een beetje zoals er nu gekookt wordt in Ron’s Gastrobar. Vier smaken en that’s it.
Het is natuurlijk leuk als kok, om te laten zijn wat je kunt, maar als je een goed stuk vlees of vis hebt, heb je verder niet veel nodig. Het is natuurlijk super dat ze een Parmezaan kunnen slopen en opnieuw kunnen opbouwen. Maar koks zouden mij een plezier doen als ze ingrediënten in hun waarde zouden laten.

Zelf kook ik graag paella en risotto. Van die gerechten die tijd nodig hebben en waar je bij kunt weglopen, een beetje roeren. Koken is voor mij echt ontspanning. Een rust moment. En ik vind het heel leuk dat mijn kinderen eten steeds meer gaan waarderen. Ze eten me echt arm aan paling!

  • Naam: Wieger Roelevink
  • Werk: Senior Rayon Manager bij Vinites
  • Leeftijd: 44
  • Woonplaats: Amstelveen
  • Opleidingen: vinoloog en begonnen met Magister Vini

Volg Wieger op Twitter : @wieger_vinites