WINE REVIEW | Serieus lekkere zomerwijn Basa Rueda

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Soms wil je gewoon even niet nadenken. Niet te ingewikkeld. Gewoon verfrissend, betaalbaar en sappig. Hallo Verdejo Rueda! En soms wil je iets meer diepgang, een beetje gelaagdheid. Nou, dat kunnen die Spanjaarden dus ook al. Verrassing!

Over de Spaanse Rueda DO.

De Spaanse wijnregio Rueda is heel populair in Nederland. Er komen per jaar meer dan 3 miljoen flessen deze kant op. Wij zijn schijnbaar dol op de sappige, stuivende witte wijnen van Verdejo, Sauvignon en Viura (Macabeo). De vrolijke wijnen zijn makkelijk en goedkoop. Je hoeft ze niet te bewaren en de kwaliteit is prima. Echte zomerwijnen dus, perfect voor op het terras. Je vindt er meerdere in de supermarkt en op de wijnkaart.

Rueda 2.0

Wij begrepen al eerder dat er zoals in elk wijngebied uitzonderingen zijn. Zo zijn er wijnmakers die de Rueda wijnen laten rijpen op hout of onder ‘flor’.

Ook deze Basa is er een die je meteen serieus neemt. Hij ging nietsvermoedend mee in de koeltas, op naar een picknick. Rueda is immers bij uitstek een buitenwijn. Maar bij de eerste slok stopte mijn gesprek. Dit was veel ‘meer’ wijn dan ik had verwacht. Wat een fijne wijn!

Basa Rueda Blanco 2016

kleur: mooi helder, bleek.

neus: Hij doet mij aan lente denken. Knalgroene-doperwtjes-fris, nog wat andere groene dingen. Kruiden, geel fruit, maar zacht en minder stuivend dan die ‘andere’ Rueda’s. Rustiger. Citrusfruit ook, maar de zuren zijn lief.

smaak: Droge, lichte wijn met een serieus toontje. Zo van, ‘Hallo! Wil je mij niet even achteloos achterover klappen.’ En inderdaad dit is er eentje om even bij stil te staan. Verkwikkend en gelaagd. Minerale tonen, amandel en venkel, peer en passiefruit. Deze spannende Rueda is volwassen!

beoordeling:
4 sterren - wine review

wanneer drinken: Nog steeds voor de picknick, boot of terras. Maar dan wel even goed gesprek voeren! Of helemaal je mond houden. Eten kan ook, maar hou het simpel en zomers. En zonder pepers. Slaatje geitenkaas ofzo.

Basa Rueda Blanco 2016

Land  Spanje

Gebied Rueda

Druiven Verdejo en Viura (10%)

Proef Venkel, groene kruiden, peer, perzik en citrus

Wijnmaker Telmo Roderiguez

Kopen Op veel plekken, zoals hier op de site van sommelier Edwin Raben.

rueda-blanco-rodriguez
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?