Vandaag weer eens wat anders in de review. Een Marsanne. Die zie je sowieso niet dagelijks in de winkel. Maar deze is ook nog eens een ‘blije wijn’ – natuurwijn dus. Ik behandel/beoordeel natuurwijnen en orangewijn het liefst als een losse categorie, net als wit, rood en bubbels. Natuurwijn is namelijk niet te vergelijken met andere wijnen. En inmiddels is het alweer zo hip en aanwezig in randstedelijke restaurants, dat het ook op WijnSpijs niet mag ontbreken.

Natuurwijn en kwaliteit

Even een side note: Ik heb redelijk wat natuurwijnen gedronken, maar ik wil mijzelf zeker geen expert noemen. Maar andere hand, dat ben jij waarschijnlijk ook niet. En toch wil je weten of deze wijn lekker is. In mijn omgeving hoor ik sterke meningen over natuurwijnen, positief én negatief… Zelf sta ik er vrij open in. Mijn persoonlijke beoordelingen zijn gebaseerd op het feit of ik het glas wil leegdrinken. Werkt tot nu toe erg goed en duidelijk.

Lees ook: Wat is natuurlijke wijn?

Le Grand vert

Een van de dingen die je direct leert als je op wijncursus gaat is dat smaken verschillen. Maar toch kun je wijnen op een objectieve manier beoordelen. Je kunt op de volgende zaken letten bij het objectief beoordelen van wijn:

  1. Verandert de geur van de wijn, of ruikt de wijn eendimensionaal?
  2. Zijn de geur van de wijn en de smaak met elkaar in harmonie?
  3. Is de wijn in balans?
  4. Hoe lang is de afdronk?

Lees ook: Is natuurwijn hetzelfde als Orange Wine?

Le Grand Vert – blije natuurwijn uit de Franse Languedoc

Oke, daar gaan we.

Kleur: Een van de eerste dingen waarin de natuurwijn zich onderscheid van de ‘gewone’ wijn is de troebelheid. De wijnen zijn ongefilterd en worden niet geklaard. Wat betekent dat ook de vegans onder ons een glaasje wijn kunnen meedrinken. Normale wijn is namelijk meestal gefilterd met dierlijk eiwit.

Le Grand Vert – blije natuurwijn uit de Franse Languedoc
Le Grand Vert – blije natuurwijn uit de Franse Languedoc

Neus: De geur is even wennen. Je blijft eraan ruiken en telkens komen nieuwe aroma’s vrij. Spannend én deze gelaagdheid is een van de kwaliteitskenmerken. De geuren zijn wat moeilijker te duiden en behoorlijk levendig. Ik haal er manderijn, cantaloupe meloen, honing en karamel uit. Ook wat ‘gekke’ geuren. Al zijn ze niet onaangenaam. Iets van rodeflora kaas en lijm – op een goed manier. 😝

Smaak: Ik vind de smaak erg fijn. Mollig mondgevoel en een lange afdronk. Door de zuren is de doordrinkbaarheid hoog, de balans is goed. Ik wil steeds een nieuwe slok – dus ja, ik ben om.

Beoordeling: 

Ik denk dat dit het ideale instapmodel natuurwijn is voor de newby’s. Hij is alleen wel een beetje aan de prijs met z’n 20 Euro. Maar dan krijg je wel een spannende, levend(ig)e wijn die blijft vragen om aandacht. Steeds in beweging, uitdagend en lekker. Een wijn om de tijd voor te nemen.

WijnSpijs beoordeling 4 sterren

Wanneer drinken: Op een rustig moment. Niet als je moe bent of dorstig bent. Dit is een wijn die tijd kost. Je kunt er bij eten (vis, gevogelte, kip of kaas!), maar het heeft zeker niet. Dit is een wijn voor het einde van de dag. En hij past bij de lente en herfst.

Meer wine reviews? Klik hier voor alle wijnen

Blije wijnen

Wijn: Le Grand Vert – Domaine Monts et Merveilles
Soort: natuurwijn wit
Druiven: Marsanne
Jaargang: 2014
Gebied: Languedoc, Frankrijk
Kopen: Blije Wijnen