Deze week een onbekende druivensoort in de review – Jacquère uit de Franse Savoie, een minder populair wijngebied. Nou niet meteen wegklikken! Thank me later. Als je de eerste twee slokken achter je kiezen hebt bijvoorbeeld.  Mocht je een trouwe volger zijn van deze rubriek, dan weet je dat Nathalie degene is die altijd met een glas wijn rondzwalkt tijdens kantooruren. Dat ik nu een keer aan de zwier ben ging zo:

Dat ging dus zo

Omdat ik te lui ben om de hele tijd met flessen wijn te slepen en toch graag een voorraadje in huis heb, ben ik geabonneerd op de Taste Club. Een wijnbox – zoals een van deze – van Grapedistrict, waarbij je elke maand een doosje met verschillende wijnen krijgt toegestuurd op basis van je smaakprofiel. Dat smaakprofiel stellen ze op basis van een smaaktest samen. Hou je van grapefruit? Of juist niet? Je vult het in, en een dag of wat later staat er een doos voor je neus. Machtig interessant. (En ik ben retenieuwsgierig hoe dat in zijn werk gaat, maar daarover misschien later meer. Leest u mee meneer Taste Club? Wij willen graag een glaasje wijn en onze interviewvragen met u delen.)

Ik ga nu m’n punt maken

Goed, lees nog even mee, ik ga mijn punt nú maken. Ik trok dus op een doodsaaie maandag de koelkast open en pakte zonder erbij na te denken een fles. Natuurlijk niet van mijn ‘speciale’ daar-ligt-drie-jaar-vakantiegeld-selectie, maar van de normale afdeling. Terwijl ik in m’n yogabroek en schildertrui van Masterchef naar DWDD zap, neem ik een slok. Achter mij ploppen twee confettikanonnen open, en terwijl dit nummer uit de speakers knalt, danst de crew van SYTYCD een hiphop freestyle door de woonkamer. Wow!
Dit gebeurde natuurlijk niet echt, maar illustreert wat er op mijn tong gebeurde en hoe lekker ik deze wijn vond. Vind. Want ik heb er inmiddels drie dozen van in huis. En ja, dat kan ik natuurlijk niet voor mijzelf houden. Ik wilde het wel, maar het mocht niet van Nathalie.

bergen met sneeuw Mont Blanc

Fantastische witte wijn Savoie Cuvee Gastronomie van Jean Perrier et Fils

Kleur: Als een onschuldig kristalhelder beekstroompje dat net van de bron komt. Heerlijk, helder, et cetera, net een reclame voor bier… behalve dat de kleur een groengele tint heeft.

Neus: Spatzuiver, of schoon, als je dat lekkerder vindt klinken. Sappige limoenen, knetterende mineralen en botergele lentebloemen rollen over elkaar om het glas uit te mogen, direct mijn neus in. Er zit wat lichtgroens in, vers gras en appels misschien? En rijpe gele meloen en wilde perzik. Het water loopt letterlijk mijn mond in.

Smaak: Dit is zo’n wijn waarvan je het glas te snel leegdrinkt. Met 11,5% is het alcoholpercentage aangenaam licht, dus is dat niet verschrikkelijk. Maar je gaat het niet bij één glas laten. Deze loepzuivere fles gaat leeg! De body is licht. Zuren zijn zeker aanwezig, waardoor de wijn je dorst uitstekend lest, maar ze zijn aangenaam rond. Erg verfrissend. Danst door je mond als een schoongewassen laken dat wappert in de wind. Ergens in een bergdorpje. Met een beekje. En nog een beetje sneeuw op de bergtoppen. Heerlijk!

Beoordeling: U zag ‘m al aankomen. Vijf uit vijf. Helemaal omdat je hem voor €8,49 in huis kan hebben, zoals hier.

waslijn in de bergen

Do’s & Don’ts

Do’s

  • Kopen. Zeker in de aanbieding.
  • Schenken op een feestje. Iedereen vindt dit lekker. En als iemand dit niet lekker vindt hoort-ie niet op je feestje thuis.
  • Daarnaast is dit een echte apero-wijn: lest dorst als een gek en doet het erg goed op zichzelf.
  • Zomer en lentewijn! Dat-ie nu perfect op dronk is, komt dus goed uit. Kopen en meteen opdrinken, dan wordt de zomer van 2017 er een om nooit te vergeten.

Don’ts

  • Hier kan vrij weinig misgaan. Behalve dat het niet echt een eet-wijn is. Kaasfondue zegt Taste Club zelf. En dat kan ook zeker, maar ik zou er niet zo snel iets zwaars tegenaan knallen. Gewoon zo drinken dus, misschien met asperges, maar verder niet zeuren.

Even voorstellen, Jacquère uit de Franse Savoie

Daar had ik dus nog nooit van gehoord eentje om op je lijstje te zetten, leuk! Deze druif kom je maar op één plek tegen, namelijk in de Savoie, een streek in Frankrijk. Aldaar, in de Alpen – naast de Jura en tegen de grens van Zwitserland – zijn de helft van alle wijngaarden aangeplant met deze druif. Ook Rousette en Furmint (ook erg bekend in Hongarije) zijn lokale witte helden. Blauwe druiven kom je veel minder tegen. En ook hier weer veel onbekende en unieke druiven, zoals Mondeuse.

De Savoie is een piepkleine bergachtige wijnregio met slechts 2000 HA wijnstokken. (Ter vergelijking, in de Bordeaux staat wel 304 000 HA aangeplant.) De wijnen zijn niet erg bekend in Nederland en hebben een heel eigen krakter – fris, mineraal, niet zoveel alcohol. De druiven groeien verspreid door deze wat koelere regio, op kalkrijke bodem en langs prachtige meren. Ze worden allemaal handmatig geplukt. Veel werk, maar hierdoor kunnen Gilbert en zijn zonen de allerbeste druiven selecteren.

Past dit in je straatje? Dan vind je deze wijn waarschijnlijk ook lekker!

Beekje in Frankrijk