Wit brood bakken kun je best eenvoudig thuis doen, want je hebt maar heel weinig ingrediënten nodig! Daarnaast is het een zeer rustgevend - bijna meditatief - klusje met een heerlijk eindresultaat.

Zeker in de corona tijd heeft mening thuisbakker ontdekt hoe lekker zelfgebakken brood is. Wie heeft er nog therapie nodig?

Brood bakken is echt niet moeilijk en naast dit heerlijke recept om een luchtig wit brood te bakken, zijn er nog talloze andere recepten zoals zelf een stokbrood bakken of een bruin brood bakken.

Wit bus brood bakken

0 from 0 votes
Recipe by Paul Hollywood Course: Lunch, Brood
Aantal

2

broden
Bereidingstijd

3

hours 

15

minutes

Paul Hollywood:'' Dit witbrood maak ik het meest. Meestal heb ik hiervan een brood in de broodtrommel liggen en bewaar ik er één in de vriezer. Het is een veelzijdig standaard brood, dat perfect is om te roosteren of beleggen. Daarnaast is het bakken van dit witbrood een goede manier om je te verdiepen in het brood bakken. Halveer de hoeveelheden als je één wit brood wilt bakken. ''

Ingrediënten

  • 800 g 800 hard witbroodmeel (plus extra om te bestuiven zie pag. 79)

  • 14 g 14 fijn zout

  • 7 g 7 actieve droge gist

  • 20 ml 20 olijfolie (plus extra om in te vetten)

  • 600 ml 600 koud water

Zo bak je wit brood

  • Meng alle ingrediënten in een grote kom en roer een minuut tot er een deeg ontstaat. (zie pag. 90). Leg het deeg op een dun met olie bestreken werkblad en kneed het deeg 10 tot 15 minuten tot het zacht en elastisch is.

    Óf gebruik een mixer voorzien van een deeghaak, mix het deeg 4 tot 4 minuten op lage snelheid en kneed het 10 minuten op halve snelheid.

    brood-bakken-stap-1
  • Leg het deeg terug in de kom, dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 2 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Vet twee broodbakblikken (inhoud 500 gram) in met olie. Leg het deeg op een dun met bloem bestoven werkblad en sla het door, vouw het hiervoor herhaaldelijk naar het midden tot alle luchtbellen verdreven zijn. Verdeel het deeg in tweeën.
  • Maak van ieder stuk deeg een platte rechthoek en vouw de zijkanten naar het midden. Begin vanaf de bovenkant, maak het deeg wat platter en rol het op. Zorg ervoor dat de naad aan de onderkant zit en maak de zijkanten netjes door ze onder het deeg te vouwen.
    wit brood bakken
  • Leg het deeg in de geprepareerde broodbakblikken en bestuif het met bloem. Maak met een scherp mes een inkeping in de bovenkant van het deeg over de gehele lengte. Schuif ieder bakblik in een ruime plastic zak. Laat het deeg ongeveer 2 uur rijzen op kamertemperatuur tot het minstens in omvang is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor tot 210 °C. Bak de broden 35 minuten of tot ze gaar zijn. Controleer of een wit brood gaar is door het uit het bakblik te halen en op de onderkant te kloppen- het zou hol moeten klinken. Laat het wit brood, uit het bakblik, afkoelen op een taartrooster.
  • Het extra wit brood kan, zodra het is afgekoeld, in een plastic zak worden ingevroren. Het kost 1 tot 2 uur om op kamertemperatuur te ontdooien.

Tips

  • Wit brood niet uitdagend genoeg? Wij delen hoe je zuurdesembrood kan maken als een pro! [Inclusief een complete bakgids]
  • Naast een recept voor zuurdesembrood hebben wij nog talloze andere brood recepten.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

BAK! van Paul Hollywood

  • Titel | BAK
  • Auteur | Paul Hollywood
  • Fotograaf | Haarala Hamilton
  • Uitgever | Good Cook
  • Release | 2 november 2022
  • Bekijk de prijs hier op Bol.com
bak-paul-hollywood

Paul Hollywood deelt in zijn boek BAK! meer dan 80 geweldige recepten. Bakrecepten worden met de lezer gedeeld voor broden, maar ook voor hartig, zoet en banketrecepten ben je bij dit boek van Paul aan het juiste adres.

Voor dit boek heeft Paul zijn favoriete klassieke recepten uitgekozen. De passie voor bakken voel je in dit boek en doordat er veel duidelijke illustraties van de bakrecepten en bijbehorende stappen in staan, is dit boek niet alleen geschikt voor de ervaren koks onder ons, maar ook voor de beginnende thuisbakker.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten