Witlof met ham en kaas is een van mijn favoriete gerechten.

In de categorie 'Wat Eten We Vandaag?', is dit een echte AVG (aardappel-vlees-groenten) klassieker! Met witlof uit de oven maak je heel veel mensen blij. 

Hieronder vind je het recept voor deze fijne witlof ovenschotel. Ook geven we je aantal tips waarmee je witlof met ham en kaas niet kan mislukken en lees je waarom deze heerlijke groente zo gezond is.
Hier vind je trouwens nog meer lekkere herfst recepten. En heb je nog wat witlof over? Maak dan deze witlofsalade voor de lunch!

Witlof met ham en kaas uit de oven

3 from 55 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Witlof met ham en kaas is makkelijk te maken en kan eigenlijk niet mislukken als je aan een van de onderstaande recepten aanhoudt.

Eet er bijvoorbeeld een nieuwe oogst aardappels (in de schil) bij, heerlijk!

Ingrediënten

  • 12 stronken 12 witlof

  • 12 plakjes 12 lekkere ham

  • 12 plakken 12 belegen kaas

  • Een paar Een paar lepels roomboter

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Breng een pan met gezouten water aan de kook. Verwijder ondertussen de buitenste bladeren van de witlof.
  • Kook de witlof ongeveer 5 minuten in het kokende water. Voor grote hoeveelheden kun je dit ook in meerdere sessies doen. Haal na 5 minuten voorzichtig de stronken uit het kokende water (bijvoorbeeld met een vleestang) en laat de witlof ondersteboven uitlekken in een vergiet.
  • Kies een ovenschaal waarin de stronken witlof naast elkaar passen, zoals deze Oud-Hollandse ovenschaal. Ze mogen elkaar niet overlappen. Vet de ovenschaal in met wat boter.
    Wanneer de stronkjes witlof enigszins zijn afgekoeld kun je het hart uit de stronkjes snijden in een soort V-vorm, zonder dat de stronkjes uit elkaar zullen vallen.
  • Verdeel het handje paneermeel en een paar klontjes boter over de witlof met ham en kaas voor een heerlijk krokant korstje.
    Plaats in de oven en bak in zo’n 20 minuten goudbruin.
  • VARIATIE: maak dit recept met kaassaus in plaats van met kaas. Zo maak je kaassaus:
  • Smelt de boter in een saus of steelpan op laag vuur.
  • Wanneer de boter gesmolten is, voeg je geleidelijk de bloem toe. Blijf tussendoor goed roeren met een houten lepel. Laat de bloem met boter goed garen, anders krijgt je kaassaus een ongare bloemsmaak. Je kunt zien heel goed zien wanneer de roux gaar is. Het slaat dan wit uit en voelt zanderig aan.
  • Voeg nu voorzichtig – en weer beetje bij beetje – de melk toe. tot een gladde saus. Voeg naar smaak peper en zout toe. Als laatste smelt je de geraspte kaas erdoor en klaar is je kaassaus!

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Witlof in alle kleuren

Witlof is een veelzijdige groente die zeker in de winter overvloedig verkrijgbaar is. Het seizoen voor witlof loopt van de herfst tot het voorjaar. En naast de bekende witte witlof, bestaan er nog veel meer lekkere lof soorten. Heb je weleens gehoord van radicchio? Deze roodlof komt in verschillende vormen en kleuren, en is prachtig om te zien!

Is witlof gezond?

Witlof is zeker gezond en bevat onder meer, inuline, een probioticum dat de darmen ondersteund. Verder veel vitamine B, fytochemicaliën voor gezonde ogen. En folaat voor gezonde cellen.

Rauwe witlof

Gebruik de blaadjes van de witlof – of roodlof – ook eens als handig en origineel bakje voor een amuse of andere snack! Je kunt er naast witlof met ham en kaas, ook heerlijke salades mee maken. Verwijder dan de buitenste bladeren en het hart. Haal de blaadjes los en hussel met een andere slasoort als rucola voor een heerlijke slamix.

Welke ingrediënten en smaken gaan goed samen met witlof?

Ingrediënten en smaken die goed samen gaan met witlof zijn bijvoorbeeld, balsamicoazijn, citroen en sinaasappel, walnoten, amandelen, blauwe kaas, peer, appel, tijm en rozemarijn. Wat dacht je van een salade met rauwe witlof, blauwe kaas, peer, walnoten en een dressing van balsamico?

Hoe je witlof het beste kan bewaren? Je bewaart het het beste in een open plastic zakje in de lade van de koelkast. Deze zijn daar fijn voor. Aan de stronk zijn de blaadjes het langst houdbaar. Ben je trouwens op zoek naar een lekkere witte wijn bij het eten? Dit vinden de Nederlandse wijnexperts de beste witte wijnen. 

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten