Witlof met ham en kaas uit de oven | recept voor een waanzinnig lekkere ovenschotel

Witlof met ham en kaas is een van mijn favoriete gerechten. In de categorie ‘Wat eten we vandaag?’, is dit een echte AVG (aardappel-vlees-groenten) klassieker! Met witlof uit de oven maak je heel veel mensen blij.

Hieronder vind je het recept voor deze fijne witlof ovenschotel. Ook geven we je aantal tips waarmee je witlof met ham en kaas niet kan mislukken en lees je waarom deze heerlijke groente zo gezond is.
witlof-ham-kaas-ovenschotel1

Witlof met ham en kaas uit de oven

Witlof met ham en kaas is makkelijk te maken en kan eigenlijk niet mislukken als je aan een van de onderstaande recepten aanhoudt. Erbij eet je bijvoorbeeld nieuwe oogst aardappels (in de schil). En om het helemaal tot een ouderwets feestje te maken doe je  er een gehaktbal uit de jus bij.

Wil je liever wat minder aardappelen eten, omdat je bijvoorbeeld een speciaal dieet volgt, dan kun je rustig de hoeveelheden verdubbelen. Door de toevoeging van ham en kaas is dit alles behalve een saaie maaltijd.

Oke, genoeg gelezen. Aan de slag!

Zo maak je witlof uit de oven met ham en kaas

Bijgerecht |  4 personen 

Ingrediënten 

  • 12 stronken witlof
  • 12 plakjes lekkere ham
  • 12 plakken belegen kaas
  • een handje paneermeel
  • een paar lepels roomboter

Aan de slag!

Breng een pan met gezouten water aan de kook. Verwijder ondertussen de buitenste bladeren van de witlof.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

witlof-ham-kaas-ovenschotel1
witlof-ham-kaas
witlof-ham-kaas

Kook de witlof ongeveer 5 minuten in het kokende water. Voor grote hoeveelheden kun je dit ook in meerdere sessies doen. Haal na 5 minuten voorzichtig de stronken uit het kokende water (bijvoorbeeld met een vleestang) en laat de witlof ondersteboven uitlekken in een vergiet.

Kies een ovenschaal waarin de stronken witlof naast elkaar passen. Ze mogen elkaar niet overlappen. Vet de ovenschaal in met wat boter.

Wanneer de stronkjes witlof enigszins zijn afgekoeld kun je het hart uit de stronkjes snijden in een soort V-vorm, zonder dat de stronkjes uit elkaar zullen vallen.

Wikkel nu om elk stuk witlof een plakje ham en een plakje kaas. En plaats ze netjes naast elkaar in de ovenschaal.

witlof-ham-kaas

witlof-ham-kaas

Verdeel het handje paneermeel en een paar klontjes boter over de witlof met ham en kaas voor een heerlijk krokant korstje.

Plaats in de oven en bak in zo’n 20 minuten goudbruin.

witlof-ham-kaas
witlof-ham-kaas

Zo maak je witlof uit de oven met ham en kaassaus

Net zoals andere klassieke gerechten en recepten verschillen de meningen over ‘hoe het nu echt moet’, ook bij witlof met ham en kaas. Voor de volledigheid delen wij ze gewoon allebei! Hieronder dus ook het recept voor witlof met ham en kaassaus.

Bijgerecht |  4 personen 

Ingrediënten 

  • 12 stronken witlof
  • 12 plakjes lekkere ham
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 100 gram belegen geraspte kaas

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Breng een ruime pan water aan de kook met een snufje zout. Verwijder de buitenste bladeren van de witlof.

Wanneer het water kookt blancheer je de witlof zo’n 5 minuten. Laat de witlof daarna met de uiteinde naar boven uitlekken in een vergiet. Zodat je geen waterige witlof krijgt.

witlof-ham-kaas

Maak terwijl je wacht de kaassaus.

Smelt de boter in een saus of steelpan op laag vuur. Wanneer de boter gesmolten is, voeg je, beetje bij beetje, de bloem toe. Blijf tussendoor goed roeren met een houten lepel.

Laat de bloem met boter goed garen, anders krijgt je kaassaus een ongare bloemsmaak. Je kunt zien heel goed zien wanneer de roux gaar is. Het slaat dan wit uit en voelt zanderig aan.

Voeg nu voorzichtig – en weer beetje bij beetje – de melk toe. tot een gladde saus. Voeg naar smaak peper en zout toe. Als laatste smelt je de geraspte kaas erdoor en klaar is je kaassaus.

(Deze kaassaus kun je trouwens voor allerlei gerechten gebruiken. Bloemkool met kaassaus iemand? Of vervang de belegen kaas door Parmezaan en top je lasagne met deze heerlijke kaassaus…) 

witlof-ham-kaas

Vet een ruime ovenschaal in met boter. Verwijder het uiteinde en het hart van de uitgelekte witlof stronkjes en omwikkel elk stronkje met een plakje ham. Plaats ze naast elkaar in de ovenschaal en overgiet met de kaassaus.

Breng op smaak met peper, zout en als je het lekker vindt, een snufje nootmuskaat. Plaats in de voorverwarmde oven en bak zo’n 15 minuten.

Witlof in alle kleuren

Witlof is een veelzijdige groente die zeker in de winter overvloedig verkrijgbaar is. Het seizoen voor witlof loopt van de herfst tot het voorjaar. En naast de bekende witte witlof, bestaan er nog veel meer lekkere lof soorten. Heb je weleens gehoord van radicchio? Deze roodlof komt in verschillende vormen en kleuren, en is prachtig om te zien!

Is witlof gezond?

Witlof is zeker gezond en bevat onder meer, inuline, een probioticum dat de darmen ondersteund. Verder veel vitamine B, fytochemicaliën voor gezonde ogen. En folaat voor gezonde cellen.

Rauwe witlof

Gebruik de blaadjes van de witlof – of roodlof – ook eens als handig en origineel bakje voor een amuse of andere snack! Je kunt er naast witlof met ham en kaas, ook heerlijke salades mee maken. Verwijder dan de buitenste bladeren en het hart. Haal de blaadjes los en hussel met een andere slasoort als rucola voor een heerlijke slamix.

witlof-ham-kaas

Ingrediënten en smaken die goed samen gaan met witlof zijn bijvoorbeeld, balsamicoazijn, citroen en sinaasappel, walnoten, amandelen, blauwe kaas, peer, appel, tijm en rozemarijn. Wat dacht je van een salade met rauwe witlof, blauwe kaas, peer, walnoten en een dressing van balsamico?

Witlof bewaar je het beste in een open plastic zakje in de lade van de koelkast. Aan de stronk zijn de blaadjes het langst houdbaar.

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email