Heerlijke, gezonde witte bonen in tomatensaus [recept]

Celine
Celine

 

Het verschil tussen een potje witte bonen in tomatensaus van de onderste plank in de supermarkt en het échte, zelfgemaakte spul is waanzinnig. Klik dus niet meteen weg als je normaal je neus optrekt voor die potjes. Dat doen wij ook. Snobs dat we zijn. 

Zelfgemaakte witte bonen in tomatensaus (met een stuk knapperig geroosterd brood!!) hoeven trouwens echt niet veel duurder te zijn dan die potjes. Maar het resultaat is heerlijk romig en verwarmend comfort food, gemaakt van verse lokale en gezonde ingrediënten. 

Koken met lokale ingrediënten is al langer een trend, en terecht. Het is stukken verser, smaakt lekkerder en is beter voor het milieu.

Dit recept komt uit het kookboek ‘Lekker Lokaal’, dat vol staat met vegetarische recepten gemaakt van seizoengroenten. Een andere topper uit dit boek is deze bietensalade, ook echt een keer maken! 

Witte bonen in tomatensaus

Recept | Witte bonen in tomatensaus

Lunch, bijgerecht of hoofdgerecht | ongeveer 4 personen
Ingrediënten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 middelgrote uien
  • 4 el walnoot olie
  • 1 tl kaneel
  • 1 ½ tl gerookte paprikapoeder
  • ½ el donkere basterd suiker
  • 3 rijpe tomaten (van de beste kwaliteit die je kunt vinden), of een blik tomaten van goede kwaliteit
  • 1 el appelazijn
  • 300 g gekookte (witte) bonen* (wel de bonen zelf, dat is zó veel lekkerder!) 
  • 5 g platte peterselie

* Je kunt ook wel bonen in pot (uitgelekt gewicht) gebruiken. Maar de hoofdrol die de bonen in dit gerecht krijgen vragen eigenlijk om gedroogde bonen, die je zelf welt. De structuur hiervan is véél beter. 

Laat voor 300 g gekookte bonen ca. 150 g gedroogde bonen 12 uur wellen in koud water, spoel af en kook in vers water zonder zout 45-60 min. Proef na 35-40 min. een boontje zodat je weet hoe ver de garing is. Doe dit om de 5 min. om zo de perfecte bite te krijgen.

[TIP]  In dit recept worden witte bonen gebruikt, maar je kunt ze in principe vervangen door elke bonensoort die je in Nederland lokaal kunt vinden. Serveer er geroosterd brood bij

Zo maak je witte bonen in tomatensaus

Stap 1

Snijd de knoflook in dunne plakjes en de ui in dunne ringen. Verhit 2 el walnootolie in een koekenpan op laag vuur en bak de knoflook, de ui, de kaneel, het paprikapoeder en de basterdsuiker 10 min. Schep regelmatig om.

Stap 2

Verwijder ondertussen de kroontjes van de tomaten en kerf de tomaten aan de onderkant kruislings in. Dompel de tomaten eerst onder in kokend water en vervolgens in koud water. Ontvel de tomaten, snijd doormidden, verwijder de groene steelaanzet en snijd in blokjes van 0,5 cm.

Stap 3

Voeg de tomaten, de azijn, de witte bonen* en peper en zout naar smaak toe. Bak nog 7 min. mee op middelhoog vuur.

Stap 4

Snijd ondertussen de peterselie fijn. Bestrooi met de peterselie. Besprenkel met 2 el walnootolie.

 

Zijn witte bonen in tomatensaus gezond?

Zeker weten! Witte bonen in tomatensaus zijn erg gezond, met name als je ze zelf maakt. Dan zitten er geen onndodige conserveermiddelen, suiker en smaakstoffen in de tomatensaus.

Witte bonen behoren tot de peulvruchten, die bekend staan als de meest gezonde en milieuvriendelijke bron van eiwitten. Verder bevatten ze ijzer, vezels, mineralen en vitaminen. Een ander heerlijk recept met witte bonen is deze veganistische curry!

Lekker lokaal

Simpel koken met lokale producten. Het doel van schrijfster Laura de Grave is om de lokale boeren te steunen, voedselkilometers te verminderen en je biodiversiteit te bevorderen. 

Dit boek helpt je milieuvriendelijke en bewuste gerechten te maken, en om het beste uit lokale seizoensproducten te halen! Allemaal vegetarisch en gezond. Een perfect boek om guilt free mee te koken dus! 

Lekker lokaal

Lekker lokaal

  • Laura de Grave 
  • 9789401613354
  • Xander Uitgevers 
  • €29,99 
Geef je mening!
recipe image
Recept
Witte bonen in tomatensaus
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?