Het verschil tussen een potje witte bonen in tomatensaus van de onderste plank in de supermarkt en het échte, zelfgemaakte spul is waanzinnig. Klik dus niet meteen weg als je normaal je neus optrekt voor die potjes. Dat doen wij ook. Snobs dat we zijn. 

Koken met lokale ingrediënten is al langer een trend, en terecht. Het is stukken verser, smaakt lekkerder en is beter voor het milieu.

Dit witte bonen in tomatensaus recept komt uit het kookboek ‘Lekker Lokaal’, dat vol staat met vegetarische recepten gemaakt van seizoengroenten. Een andere topper uit dit boek is deze bietensalade, ook echt een keer maken! 

Lees snel verder voor het recept!

Gezonde witte bonen in tomatensaus

4 from 15 votes
Course: Lunch, BijgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes
Bonen wellen

12

uur
Bonen koken

1

uur

Zelfgemaakte witte bonen in tomatensaus - met een stuk knapperig geroosterd brood - hoeven trouwens echt niet veel duurder te zijn dan die potjes.
Maar het resultaat is heerlijk romig en verwarmend comfort food, gemaakt van verse lokale en gezonde ingrediënten. Ga je helemaal 'homemade' dan bak je natuurlijk ook zelf je witte broodje.

Ingrediënten

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 2 middelgrote 2 uien

  • 4 el 4 walnootolie

  • 1 tl 1 kaneel

  • 1,5 tl 1,5 gerookte paprikapoeder

  • 1,5 el 1,5 donkere basterd suiker

  • 3 3 3 rijpe tomaten (van de beste kwaliteit die je kunt vinden), of een blik tomaten van goede kwaliteit, of zelfgemaakte passata.

  • 1 el 1 appelazijn

  • 300 g 300 gekookte (witte) bonen* (wel de bonen zelf, dat is zó veel lekkerder!)

  • 5 g 5 platte peterselie

Zo maak je witte bonen in tomatensaus

  • Snijd de knoflook in dunne plakjes en de ui in dunne ringen. Verhit 2 el walnootolie in een koekenpan op laag vuur en bak de knoflook, de ui, de kaneel, het paprikapoeder en de basterdsuiker 10 min. Schep regelmatig om.
  • Verwijder ondertussen de kroontjes van de tomaten en kerf de tomaten aan de onderkant kruislings in. Dompel de tomaten eerst onder in kokend water en vervolgens in koud water. Ontvel de tomaten, snijd doormidden, verwijder de groene steelaanzet en snijd in blokjes van 0,5 cm.
  • Voeg de tomaten, de azijn, de witte bonen* en peper en zout naar smaak toe. Bak nog 7 min. mee op middelhoog vuur.
  • Snijd ondertussen de peterselie fijn. Bestrooi met de peterselie. Besprenkel met 2 el walnootolie.

Tips

  • Laat voor 300 gram gekookte bonen ongeveer 150 g gedroogde bonen 12 uur wellen in koud water.
    Spoel af en kook in vers water zonder zout 45-60 min. Proef na 35-40 min. een boontje zodat je weet hoe ver de garing is. Doe dit om de 5 min. om zo de perfecte bite te krijgen.
  • In dit recept worden witte bonen gebruikt, maar je kunt ze in principe vervangen door elke bonen soort die je in Nederland lokaal kunt vinden. Serveer er geroosterd brood bij.
  • Je kunt wel bonen in pot (uitgelekt gewicht) gebruiken. Maar de hoofdrol die de bonen in dit gerecht krijgen vragen eigenlijk om gedroogde bonen, die je zelf welt. De structuur hiervan is véél beter. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Zijn witte bonen in tomatensaus gezond?

Zeker weten! Witte bonen in tomatensaus zijn erg gezond, met name als je ze zelf maakt. Dan zitten er geen onnodige conserveermiddelen, suiker en smaakstoffen in de tomatensaus.

Witte bonen behoren tot de peulvruchten, die bekend staan als de meest gezonde en milieuvriendelijke bron van eiwitten. Verder bevatten ze ijzer, vezels, mineralen en vitaminen. Een gerecht waar witte bonen in tomatensaus onmisbaar zijn, is natuurlijk de English Breakfast. Een ander heerlijk recept met witte bonen is deze veganistische curry!

Lekker lokaal

Simpel koken met lokale producten. Het doel van schrijfster Laura de Grave is om de lokale boeren te steunen, voedselkilometers te verminderen en je biodiversiteit te bevorderen. 

Dit boek helpt je milieuvriendelijke en bewuste gerechten te maken, en om het beste uit lokale seizoensproducten te halen! Allemaal vegetarisch en gezond. Een perfect boek om guilt free mee te koken dus! 

kookboek lekker lokaal cover

Lekker lokaal

  • Laura de Grave 
  • 9789401613354
  • Xander Uitgevers 
  • €29,99 

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten