Tot op de bodem…

Witte Bordeaux Blend

1+1=3!

De meeste witte top Bordeaux wijnen, zijn een blend van de Sémillon en de Sauvignon Blanc druiven, waarbij de Sémillon vaak overheerst. Wijnen van alleen Sauvignon Blanc zijn namelijk ongeschikt om te laten rijpen. De toevoeging van Sémillon in de blend kan meer kracht geven aan de wijn en zorgt ervoor dat er complexere aroma’s kunnen ontwikkelen. Sémillon geeft bovendien meer body aan de blend. Alleen maar sémillon kan weer een beetje flauwe, saaie wijn geven. De toevoeging van de juiste hoeveelheid Sauvignon Blanc voorziet de blend van een aromatisch karakter mét opwekkende zuren. Een duidelijk geval van 1+1=3

Culinair genieten doe je tijdens de WijnSpijs Wandeling! Al 45.000 wandelaars gingen je voor. Bestel hier jouw kaarten! 

Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc – dé druif van de zomer. Heerlijk verfrissend in de warme maanden door het hogere zuurgehalte. Deze druif heeft een voorkeur voor een koel of gematigd klimaat, waarbij de zuren mooi behouden blijven. Het stuivende karakter heeft aroma’s van groene paprika, asperge, vlierbloesem, limoen en kruisbes. In de warmere wijngebieden toont deze druif meer steenfruit en tropisch fruit. Sauvignon blanc heeft –  uitzonderingen zoals de beroemde Californische Fumé Blanc daargelaten – geen affiniteit met hout en wordt meestal jong gedronken. De jeugdige Sauvignon is de absolute tegenhanger van de meer gerijpte Chardonnay.

Sémillon

Sémillon was ooit de meest aangeplante witte druivensoort ter wereld, echt waar! Sémillon staat bekend om zijn olie-achtige textuur. Sém-Sav blends uit de Bordeaux regio bevatten een aanzienlijk deel van deze druif. Het primaire aroma van Sémillon bestaat uit sinaasappel, abrikoos en honing. Hoe rijper hoe meer honing-achtige aroma’s ontwikkelen, met daarbij toast en noten. Sémillon kan dankzij de vollere body, wel met hout overweg. Hiervan krijgt hij koffie, vanille en toast aroma’s.

Cepage wijnen (wijnen van één enkele druivensoort) van Sémillon komen veel minder vaak voor. Wil je eens een écht lekkere proberen? Kies er dan een uit Hunter Valley, Australië. De beste expressie van een 100% Sémillon is te vinden vlakbij Sydney. De wijn is droog, met een lichte body en laag zuurgehalte. In zijn jeugd heeft hij verfijnde citrusfruitaroma’s, op het randje van neutraal. Met de tijd ontstaan er complexe aroma’s van toast, honing en noten, waardoor je je gaat afvragen of deze wijn echt geen hout heeft gehad.

1+1 = Witte Bordeaux Blend

Sauvignon is de hoofdrolspeler in de Loire –  en trouwens ook Marlborough. Het topgebied voor de cépage wijnen. Bordeaux is echter de thuishaven van de Sauvignon/Sémillon blend.

Gironde, Dordogne en Garonne

In het hart van het gebied ligt de monding van rivier de Gironde, daar waar de rivieren Dordogne en Garonne samenkomen. Wijnen van topkwaliteit komen vooral uit twee zones binnen de Bordeaux regio. Ten Westen en Zuiden van de Gironde en Garonne ligt de zone die de linkeroever wordt genoemd. Ook voor de witte wijnen van de Bordeaux liggen de belangrijkste appellaties in deze zone. De beste locaties zijn de lage heuvels met kiezelbodems die het water afvoeren en de warmte vasthouden, om het rijpingsproces te ondersteunen, tijdens het wisselende weer van dit maritieme klimaat.

Lees alles over de dessertwijn uit Bordeaux – Sauternes! 

Waar is de witte Bordeaux wijn?

90% van alle Bordeaux wijnen zijn rood. Dat betekent dat het even zoeken kan zijn naar een mooie witte bordeaux blend. Zoek op etiketten naar de volgende gebieden; ‘Pessac Léognan’, ‘Graves’ – of als je iets lichters lekkerder vindt – ‘Entre-Deux-Mers’.

boredaux wijngebied

Grand Cru Classe uit Bordeaux

Cru wattus? Door de hele Bordeaux heen mogen de allerbeste wijnen Grand Cru Classé op het etiket zetten. Deze classificatie – die losstaat van het traditionele appellationsysteem – bestaat sinds het jaar 1855 en vind je prominent op het etiket.

Uiteraard had Napoleon daar iets mee te maken. En wel het volgende.
Op zijn verzoek werd er voor de beste Bordeaux wijnen, een systeem van classificatie op basis van reputatie en handelsprijzen gemaakt, buiten de normale AOC om. Deze opper-chateaux werden vervolgens gepresenteerd bij de Exposition Universelle in Parijs.

Onder de rode gelukshebbers zijn er veel wijnhuizen uit Médoc, en eentje uit Graves (Haut Brion). In de categorie zoet werden Sauternes en Barsacs geclassificeerd. Vooral in de AC Péssac-Leognan en AC Gravesvind je fantastische witte wijnen gemaakt door deze top chateaux. Ze kunnen goed ouderen en ontwikkelen in de fles complexe aroma’s van o.a. toast en honing.

Proeftip in de categorie Witte Bordeaux Blend: Clos Floridène Graves

Bordeaux

Wijn Spijs met de Bordeaux!

“I cook with wine. Sometimes I even add it to the food.”

Zuur + Citroen

Heb je een witte Bordeaux in gedachten bij je diner? Vergeet dan vooral het citroentje niet bij je gerecht. Zuren in je gerecht zullen de zoetheid, fruitigheid en body in de Bordeaux versterken. De waarneming van zuur in je wijn wordt juist minder. Een beetje zuur in een gerecht doet de combinatie met wijn over het algemeen goed. Dus doe er een beetje citroensap of azijn bij!

De witte Bordeaux blend is een klassieke eetwijn. De zuren in de wijn stimuleren de speeksel aanmaak en daarmee de eetlust. Knorrende maag gegarandeerd! Ook perfect als aperitief dus.

Lees hier waarom je ALTIJD je citroenen moet wassen voor gebruik! 

Metaalachtig?

Wanneer het gerecht te weinig zuren heeft en de wijn relatief veel, kan dat resulteren in een onaangenaam metaalachtige smaak. Dit heeft te maken met het grote verschil in PH waarde van de wijn en het gerecht. Door het gerecht iets op te frissen met een beetje citroensap, trek je de PH van het gerecht gelijk(-er) en is het probleem opgelost.

Combineer Witte Bordeaux Blend met frisse, zomerse gerechten. Denk aan visjes van de BBQ (met citroen), lichte pasta’s, gerechten met kip – of ander gevogelte – en salades met geitenkaas. Of maak onze zeebaars uit de oven!