Op zoek naar een gezond recept boordevol groente? Dan heb ik hier het perfecte recept voor jou! Deze vrolijke witte koolsla is extra lekker en vrolijk door de toevoeging van rode kool, wortel en koolrabi.

Hij komt uit het bestsellerboek TLV Vegan van Jigal Krant. Helemaal vegan dus én nog belangrijker, ontzettend lekker. Bovendien is dit gerecht de perfecte manier om alle restjes groente uit de koelkast toch nog te gebruiken.

Witte koolsla van drie soorten kool, wortel en appel met techinamayonaise

Recipe by Jigal Krant
0.0 from 0 votes
Course: Avondeten, BijgerechtCuisine: IsraëlDifficulty: Makkelijk
Porties

10

personen
Bereidingstijd

25

minutes


Er zijn van die gerechten de je alleen in bulkhoeveelheden kunt klaarmaken. Dit frisse bijgerecht is genoeg voor toen (vraatzuchtige) personen en dan nog blijf je met een deel van de boodschappen zitten.

Als de groentelade van je ijskast al tjokvol zit, houd het dan gerust bij één koolsoort. Je salade boet dan in aan kleur en wellicht ook iets aan smaak, maar dat compenseer je weer met wat je nog aan groente had liggen.

Het leuke aan dit recept is dat je er eindeloos met kan experimenteren. Knapperige groente als radijs, venkel, biet, ijsbergsla, paprika, knolselderij en taugé passen erg goed in dit gerecht. Voeg daarom een aantal van de restjes groente uit je koelkast toe tijdens het bereiden van deze salade.

Ingrediënten

  • 1/4 witte kool

  • 1 kleine koolrabi, of 1/2 grote (200 gram)

  • 1/4 rodekool

  • 1 winterpeen

  • 1 granny smith appel

  • 150 gram pinda's, ongezouten

  • 15 gram dille, in toefjes

  • Techinamayonaise
  • 100 ml ongezoete sojamelk

  • 1 teen knoflook, geperst of fijngehakt

  • 2 tl dijonmosterd

  • 15 ml kruidazijn

  • 65 ml zonnebloemolie

  • 75 gram rauwe techina

  • 25 ml citroensap

  • 1 tl maple syrup

Bereiding

  • Verwijder het buitenste blad van de witte kool. Schil de koolrabi. Snijd beide soorten kool flinterdun met een scherp keukenmes of op de mandoline. Snijd de koolrabi vervolgens in reepjes. Doe beide soorten kool in een grote kom, voeg een snuf grof zout toe en kneed 1-2 minuten goed door totdat de kool glazig wordt.
  • Geef de rodekool dezelfde behandeling als de witte kool. Masseer in een tweede kom omdat anders alles rood kleurt.
  • Rasp de winterpeen op de grove zijde van de blokrasp. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in dunne reepjes. Hak de pinda’s grof. Voeg de wortel, appel, pinda’s en dille toe aan de kom met de witte koolsoorten.
  • Schud het pak sojamelk voordat je het opent even goed heen en weer. Doe alle ingrediënten voor de techinamayonaise in een grote maatbeker. Zet de staafmixer erop totdat zich een mooie gebonden saus vormt. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Voeg de rodekool toe aan de salade en meng de techinamayo erdoor. De salade blijft twee tot drie dagen lekker in de ijskast.

Tips

  • Deze koolsla is knapperig en friszuur, maar heeft ook iets romigs door de techinamayo. Dat crunchy karakter vind je terug in een riesling, waarbij het altijd draait om de balans tussen zoet en zuur. Wees vooral niet bang voor een klein restzoetje, dat accentueert het zoete karakter van de appel en wortel.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

TLV Vegan: land zonder melk en honing van Jigal Krant

Dit boek is meer dan alleen een receptenboek. Jigal Krant komt met een verrassend vervolg op zijn prijswinnende TLV. Met de geestdrift en humor die we van hem gewend zijn, stort jij zich op de bruisende vegan scene van Tel Aviv.

In TLV Vegan gaat hij op zoek naar de reden waarom Tel Aviv, Israël, is uitgegroeid tot dé vegan stad van de wereld.
Tegelijkertijd laat hij zich inspireren en creëert hij heerlijke vegan recepten, boordevol zwammen, noten en groente.

Ben je op zoek naar meer vegan recepten?

TLV-Vegan-Land-zonder-melk-en-honing

TLV Vegan: land zonder melk en honing

  • Auteur | Jigal Krant
  • Fotografie | Vincent van den Hoogen
  • Uitgever | Nijgh & van Ditmar
  • Omvang | 448 pagina's
  • ISBN | 9789038806754
  • Prijs | €34,99

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten