Witte port heeft in de loop der jaren vele harten veroverd, waaronder ook zeker die van ons. Voor de mensen die deze witte port variant (nog) niet kennen; het is echt anders dan klassieke zoete, stevige rode port. En in dit artikel lees je er alles over.

Want witte port wordt steeds populairder. Vaak gedronken in de zomer, maar kan ook uitstekend als mixer gedronken worden. De Port&tonic is hier een perfect voorbeeld van. Heerlijk als zomerse pré-diner cocktail met amandelen, maar ook gerijpte witte port kan fantastische combinaties opleveren.

Waar komt witte port vandaan?

Al sinds de 17e eeuw wordt er (witte) port gemaakt in het Douro-gebied in Portugal. Sinds 1756 is de Douro vallei een beschermd wijngebied en daarmee de oudste appellatie ter wereld.

Ongeveer 10% van de totale port productie bestaat uit witte (en rosé) port. Witte port is - net als rode port - een versterkte wijn. Het wordt van verschillende Portugese druiven gemaakt zoals Esgana Cão, Moscatel Galego Branco, Rabigato, Viosinho, Códega do Larinho, Malvasia Fina, Arinto en Gouveio Branco (Verdelho).

De witte ports komen in vele gedaanten. Van jonge frisse versies die geschikt zijn om te mixen, tot complexe gerijpte versies die de meest bijzondere port-spijs combinaties opleveren.

douro vallei
De Douro Vallei

Witte port | Droog of zoet?

Een typische witte port heeft een witte gouden kleur, aroma's van honing, noten en een lage zuurgraad. Witte port wordt verder gemaakt in allerlei varianten, maar de meeste zijn aan de zoete kant. Wanneer de port droog is - de uitzondering in dit geval - dan staat dat vermeld op de fles. Deze droge port is nog steeds zoeter dan een normale witte wijn.

De aller zoetste versie van witte port wordt Lágrima genoemd. Dit is Portugees voor tranen, omdat deze port aan de binnenkant van een glas als een traan traag naar beneden loopt. Bij Lágrima is de kleur meer goud dan wit en de geur is bloemig.

Lagrima port combineren | Blauwe kaas, paté, sardientjes
witte-port-spijs

Hoe wordt witte port gemaakt?

Hoe zoet een witte port wordt, dat bepaalt de maker van deze versterkte wijn. Tijdens het gisten van de druiven (het omzetten van de druivensuikers in alcohol) besluit de portmaker wanneer hij alcohol (77%) toe voegt aan de port. Door de alcohol toe te voegen kunnen de aanwezige gisten hun werk niet meer goed doen en blijven er dus suikers over in de wijn. Wanneer dit precies gebeurt, bepaalt hoeveel restsuiker een port heeft. Naast de restsuikers, is een ander resultaat van deze techniek is het hogere alcohol percentage, dat ergens tussen de 16,5 en 20% alcohol eindigt. Bij de droge witte ports wordt de alcohol pas helemaal aan het einde van de vergisting toegevoegd, dus nadat alle suikers zijn vergist.

Het grote verschil tussen het maken van witte en rode port zit hem in de tijd van de maceratie. Bij witte port worden de schillen nauwelijks of helemaal niet gebruikt.


Witte port rijpt zo'n 18 maanden op enorme houten vaten. Reserva witte port (reserva branco) minimaal 7 jaar. De duurdere versies, Colheita, Old White Port of Aged, rijpen vaak op kleinere vaten. Tijdens de rijping wordt een witte port donkerder van kleur en gelaagder van smaak. Wanneer de witte port eenmaal gebotteld is verandert er niet zoveel meer aan de smaak en is de port dus op dronk.

Aroma's in witte port | toffee, caramel, amandel, sinaasappel, citroen, appel, honing, vanille

Op zoek naar een lekkere witte port?

Zin in een lekkere witte port gekregen? Dit zijn ons tips.

Hoe drink je witte port?

Serveer witte port koud, dus op zo'n 6 - 10 graden, in een niet al te rijm witte wijn glas.
Of gebruik het om te mixen in een heerlijke Port & Tonic.

Witte port bewaren

Verschillende ports hebben - eenmaal geopend - een verschillende houdbaarheid. Zo kun je een rode ruby geopend meestal zo'n 2 weken goed houden en een Vintage Port eigenlijk helemaal niet. Meteen opdrinken dus!

Houtrijping zorgt voor een langere houdbaarheid. Ook een hoger alcoholpercentage zorgt voor een langer leven. Een witte port kun je gemiddeld gezien zo'n 8 tot 20 dagen bewaren, afhankelijk van het soort witte port. Bewaar je witte port het liefst in de koelkast, rechtop en als het even kan overgegoten in een kleinere glazen fles.

Meer weten over Port

Wil je nog meer weten over port zoals het verschil tussen een Ruby en een Tawny? Of wanneer een port ‘vintage’ is? Lees dan ons artikel ‘P = voor Port’.

viscositeit-tranen
Wil je meer leren over wijn? Doe een wijncursus!
  • Aanbevolen door Onno Kleyn en Harold Hamersma.
  • Inclusief 6 prachtige wijnen
  • Kijk waar en wanneer je wilt
  • Begin direct

    Bekijk van deze wijncursus een gratis proefles in de WijnSpijs Academy