Viognier, Marsanne en Roussanne | Rh么ne Blanc est ‘En Vogue’

WijnSpijs
WijnSpijs

Rh么ne Blanc est聽鈥楨n Vogue鈥

Oh la la | Wijndruiven聽uit de Franse Rh么ne die je wilt聽leren kennen

In de Franse Rhone Vallei mogen maar liefst 23 druivensoorten gebruikt worden. Het grootste deel van de druiven wordt gebruikt voor rode wijnen (90%) gemaakt van bijvoorbeeld Syrah en Grenache. De prachtige witte wijnen die hier gemaakt worden zijn zeldzaam en prijzig, maar zeker het ontdekken waard! We zetten de 3 belangrijkste druivensoorten op een rijtje.

Voorbeeldig wijn uit聽de Noord Rh么ne

De beste Viognier voorbeelden vind je in de Noordelijke Rh么ne. Hier worden zachte, aromatische wijnen met veel body gemaakt. Het grote聽nadeel is de prijs. De productie is minimaal en dus de prijs fenomenaal!

De appellation Condrieu geldt nu als bakermat van de trendy Viognier. Ook C么te R么tie en de zeldzame Hermitage brengen deze stijl wijnen voort. Deze laatste is vaak wat later op dronk en kan complexe wijnen voortbrengen. Behalve de witte wijnen uit AC Condrieu, wordt de Viognier uit de Noordelijke Rh么ne vaak geblend met de Marsanne en Roussanne druiven.

Proef!聽Condrieu聽en聽C么te R么tie

Viognier infographic
1. Viognier – ‘D茅 meest sexy druif van dit moment!’
D茅聽meest sexy druif van dit moment. Een glas Viognier doet denken aan een boeket geurige zomerbloemen. Vooral de combinatie van zachte textuur, rijke, volle smaken met primaire aroma鈥檚 van perzik en abrikoos, maken deze druif bijzonder en uniek. Het is echter ook een kwetsbaar druifje! Te vroeg oogsten geeft weinig aroma, te laat oogsten te weinig zuren. Daarbij rijpen de druiven onregelmatig en komen ziekten in de wijngaard vaak voor. Een goede wijnmaker maakt er echter een verleidelijk juweeltje van; waarbij je hoofd op hol slaat聽en je hart een sprongetje maakt!
Marsanne Infographic
2. Marsanne – ‘Droom van elke wijnboer’
De rijkheid en volheid van deze Marsanne druif doet denken aan de Chardonnay聽met subtielere zuren en meer aromatische kracht. Daarnaast een droom in de wijngaard, mede hierom is de productie de laatste jaren fors toegenomen
roussanne-druif-wijn
3. Extrovert Roussanne – ‘Intrigerende blending partner’
Met deze druif kwam in aanraking tijdens mijn wijnstage in Zuid Afrika. Ik had er nog nooit van gehoord bij naam, terwijl ik hem zeker al eens had geproefd in聽een Noord Rh么ne blend! Destijds maakte ik voor Rustenberg Wines – in Stellenbosch, Afrika – een wijn van 100% Roussanne (c茅page). Een hele intrigerende druif met mooie, hoge zuren en geparfumeerd fruit. Het is daarom een ideale blending partner voor Viognier, het frist de wijn heerlijk op. Helaas is deze druif net als聽Viognier een kwetsbaar druifje; beter gezegd een uitdaging voor de wijnboer.

Zuid Rh么ne – o. a.聽Clairette, Grenache Blanc +聽Bourboulenc

De聽klassieke witte Rh么ne blend uit het Zuiden bestaat uit Clairette, Grenache Blanc en Bourboulenc. De afgelopen jaren is de kwaliteit enorm verbeterd. Zo was de witte wijn vroeger nog oxidatief met weinig primair fruit, tegenwoordig zijn de meeste witte wijnen aromatisch met een volle body en milde zuren. Nieuw hout wordt amper toegepast tijdens het wijnmaken.

De witte Ch芒teauneuf-Du-Pape is waarschijnlijk de beroemdste witte wijn uit het Zuiden. Hij wordt gemaakt van Clairette, Roussanne, Bourboulenc. Let op; Viognier 茅n Marsanne zijn hier – in tegenstelling tot de Noordelijke Rh么ne –聽niet聽toegestaan.

Hoe heurt het eigenlijk? 聽– Rh么ne etiketten & appellations聽

Hoewel de聽Rh么ne Vallei technisch gezien聽茅茅n wijngebied is, bestaat het overduidelijk uit twee delen: de Noordelijke Rh么ne en de Zuidelijke Rh么ne. Ook is er een duidelijke hi毛rarchie binnen de wijnen uit de Rh么ne.

 1. Het Zuiden maakt wijnen onder de algemene appellation Appellation C么tes du Rh么ne Contr么lee. (In theorie kan deze wijn ook in het Noorden worden gemaakt. Dit gebeurt in praktijk聽zelden.)
 2. Een stapje hoger staat de Appellation C么tes du Rh么ne Villages Contr么lee. Deze wijnen zijn afkomstig uit een 18 dorpjes, die ook allemaal in het Zuiden liggen. Een aantal van deze dorpen mogen hun naam aan die van de appellation toevoegen. Een voorbeeld is C么tes du Rh么nes Villages Cairanne.
 3. Boven aan het appellationsysteem staan de 16 Cru鈥檚. Dit zijn afzonderlijke gebieden met een eigen AC-status die je in de hele Rh么ne tegenkomt. In het Noorden bijvoorbeeld Condrieu, en in het Zuiden bijvoorbeeld Appellation Ch芒teauneuf-du-Pape Contr么lee.

En de rest聽

De productie van de Viognier druif neemt serieuze vormen aan. Deze druif heeft zoveel aantrekkingskracht, dat er nu ook een bescheiden aanplant te vinden is buiten Europa. Bijvoorbeeld Chili, Argentini毛, Australi毛 en Californi毛. De Viognier druif heeft in Californi毛 zoveel succes, dat er momenteel zelfs sprake is van een hype!

Speciale vermelding voor Grenache Blanc!

Zuid-Franse wijnen gemaakt van de Grenache Blanc zijn echter wat mij momenteel het meest intrigeert. Grenache Blanc is de meest 聽aangeplante witte druif in heel Zuid Frankrijk. De druif geeft wijnen die聽een perzikachtige zachtheid en een volle body met subtiele zuren hebben. Het meest spannend zijn de聽fles gerijpte exemplaren. Zij ontwikkelen evenals S茅millon een toastachtig wax aroma; hemels!

Proef Origineel Grenache Blanc

Wijn Spijs

De wijnen uit de Noord Rh么ne zijn gastronomische wijnen. In de regel passen ze uitstekend bij krab, kreeft of varkensvlees met roomsaus met bijvoorbeeld rozemarijn. De witte wijnen uit het zuiden zijn vaak iets kruidiger en passen daardoor perfect bij gegrilde vis met een Proven莽aals accent of een klassieke Bouillabaisse. Maar ook exotische gerechten zijn ideaal met deze wijnen, denk aan een Indiase curry of Creoolse visschotel.

Schermafbeelding 2016-07-21 om 12.37.48

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt.聽We brengen de wijnen bij je thuis.

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?