Rhône Blanc est ‘En Vogue’

Oh la la | Wijndruiven uit de Franse Rhône die je wilt leren kennen

In de Franse Rhone Vallei mogen maar liefst 23 druivensoorten gebruikt worden. Het grootste deel van de druiven wordt gebruikt voor rode wijnen (90%) gemaakt van bijvoorbeeld Syrah en Grenache. De prachtige witte wijnen die hier gemaakt worden zijn zeldzaam en prijzig, maar zeker het ontdekken waard! We zetten de 3 belangrijkste druivensoorten op een rijtje.

Voorbeeldig wijn uit de Noord Rhône

De beste Viognier voorbeelden vind je in de Noordelijke Rhône. Hier worden zachte, aromatische wijnen met veel body gemaakt. Het grote nadeel is de prijs. De productie is minimaal en dus de prijs fenomenaal!

De appellation Condrieu geldt nu als bakermat van de trendy Viognier. Ook Côte Rôtie en de zeldzame Hermitage brengen deze stijl wijnen voort. Deze laatste is vaak wat later op dronk en kan complexe wijnen voortbrengen. Behalve de witte wijnen uit AC Condrieu, wordt de Viognier uit de Noordelijke Rhône vaak geblend met de Marsanne en Roussanne druiven.

Proef! Condrieu en Côte Rôtie

Viognier

1. Viognier – ‘Dé meest sexy druif van dit moment!’

Dé meest sexy druif van dit moment. Een glas Viognier doet denken aan een boeket geurige zomerbloemen. Vooral de combinatie van zachte textuur, rijke, volle smaken met primaire aroma’s van perzik en abrikoos, maken deze druif bijzonder en uniek. Het is echter ook een kwetsbaar druifje! Te vroeg oogsten geeft weinig aroma, te laat oogsten te weinig zuren. Daarbij rijpen de druiven onregelmatig en komen ziekten in de wijngaard vaak voor. Een goede wijnmaker maakt er echter een verleidelijk juweeltje van; waarbij je hoofd op hol slaat en je hart een sprongetje maakt!

Marsanne

2. Marsanne – ‘Droom van elke wijnboer’

De rijkheid en volheid van deze Marsanne druif doet denken aan de Chardonnay met subtielere zuren en meer aromatische kracht. Daarnaast een droom in de wijngaard, mede hierom is de productie de laatste jaren fors toegenomen

Roussanne

3. Extrovert Roussanne – ‘Intrigerende blending partner’

Met deze druif kwam in aanraking tijdens mijn wijnstage in Zuid Afrika. Ik had er nog nooit van gehoord bij naam, terwijl ik hem zeker al eens had geproefd in een Noord Rhône blend! Destijds maakte ik voor Rustenberg Wines – in Stellenbosch, Afrika – een wijn van 100% Roussanne (cépage). Een hele intrigerende druif met mooie, hoge zuren en geparfumeerd fruit. Het is daarom een ideale blending partner voor Viognier, het frist de wijn heerlijk op. Helaas is deze druif net als Viognier een kwetsbaar druifje; beter gezegd een uitdaging voor de wijnboer.


Zuid Rhône – o. a. Clairette, Grenache Blanc + Bourboulenc

De klassieke witte Rhône blend uit het Zuiden bestaat uit Clairette, Grenache Blanc en Bourboulenc. De afgelopen jaren is de kwaliteit enorm verbeterd. Zo was de witte wijn vroeger nog oxidatief met weinig primair fruit, tegenwoordig zijn de meeste witte wijnen aromatisch met een volle body en milde zuren. Nieuw hout wordt amper toegepast tijdens het wijnmaken.

De witte Châteauneuf-Du-Pape is waarschijnlijk de beroemdste witte wijn uit het Zuiden. Hij wordt gemaakt van Clairette, Roussanne, Bourboulenc. Let op; Viognier én Marsanne zijn hier – in tegenstelling tot de Noordelijke Rhône – niet toegestaan.

Hoe heurt het eigenlijk?  – Rhône etiketten & appellations 

Hoewel de Rhône Vallei technisch gezien één wijngebied is, bestaat het overduidelijk uit twee delen: de Noordelijke Rhône en de Zuidelijke Rhône. Ook is er een duidelijke hiërarchie binnen de wijnen uit de Rhône.

  1. Het Zuiden maakt wijnen onder de algemene appellation Appellation Côtes du Rhône Contrôlee. (In theorie kan deze wijn ook in het Noorden worden gemaakt. Dit gebeurt in praktijk zelden.)
  2. Een stapje hoger staat de Appellation Côtes du Rhône Villages Contrôlee. Deze wijnen zijn afkomstig uit een 18 dorpjes, die ook allemaal in het Zuiden liggen. Een aantal van deze dorpen mogen hun naam aan die van de appellation toevoegen. Een voorbeeld is Côtes du Rhônes Villages Cairanne.
  3. Boven aan het appellationsysteem staan de 16 Cru’s. Dit zijn afzonderlijke gebieden met een eigen AC-status die je in de hele Rhône tegenkomt. In het Noorden bijvoorbeeld Condrieu, en in het Zuiden bijvoorbeeld Appellation Châteauneuf-du-Pape Contrôlee.
appellation-cotes-du-rhone
Appellation Côtes-du-Rhône Contrôlee
appellation-cotes-du-rhône-villages
Appellation Côtes-du-Rhône-Villages Contrôlee
appellation-chateauneuf-du-pape-controlee
Appellation-Châteauneuf-du-Pape Contrôlee

En de rest 

De productie van de Viognier druif neemt serieuze vormen aan. Deze druif heeft zoveel aantrekkingskracht, dat er nu ook een bescheiden aanplant te vinden is buiten Europa. Bijvoorbeeld Chili, Argentinië, Australië en Californië. De Viognier druif heeft in Californië zoveel succes, dat er momenteel zelfs sprake is van een hype!

Speciale vermelding voor Grenache Blanc!

Zuid-Franse wijnen gemaakt van de Grenache Blanc zijn echter wat mij momenteel het meest intrigeert. Grenache Blanc is de meest  aangeplante witte druif in heel Zuid Frankrijk. De druif geeft wijnen die een perzikachtige zachtheid en een volle body met subtiele zuren hebben. Het meest spannend zijn de fles gerijpte exemplaren. Zij ontwikkelen evenals Sémillon een toastachtig wax aroma; hemels!

Wijn Spijs

De wijnen uit de Noord Rhône zijn gastronomische wijnen. In de regel passen ze uitstekend bij krab, kreeft of varkensvlees met roomsaus met bijvoorbeeld rozemarijn. De witte wijnen uit het zuiden zijn vaak iets kruidiger en passen daardoor perfect bij gegrilde vis met een Provençaals accent of een klassieke Bouillabaisse. Maar ook exotische gerechten zijn ideaal met deze wijnen, denk aan een Indiase curry of Creoolse visschotel.

Vis