Recept | Wortelsalade om indruk mee te maken

Roy Seignette
Roy Seignette

Hoeveel groenten ken jij die lekker zijn in stoofpotjes, uit de oven, in soepen, in salades, in stampotten, rauw en in taarten? De simpele wortel is misschien wel de meest veelzijdige groente. 

Wortels worden enorm onderschat. Maar je kunt er alle kanten mee op, zoals in deze mooie wortelsalade.

Bos wortels

Dit indrukwekkende recept uit het boek van Nicole Pisani laat goed zien wat de wortel allemaal in huis heeft. De wortel staat centraal in deze salade. Je bereidt de wortel op 3 verschillende manieren. 

Deze salade maak je als je indruk wilt maken. 
Je gasten zullen versteld staan hoeveel verschillende smaken en texturen je uit een bosje wortelen op tafel tovert. Dat is namelijk waar koken op niveau om draait, van iets simpels iets bijzonders maken. Waar wacht je nog op? Ga aan de slag met deze heerlijke wortelsalade!

Recept | Wortelsalade

Bijgerecht | 8 personen
Ingrediënten

Voor de gepekelde wortels:

  • 2 laurierblaadjes
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 250 ml rijstazijn
  • 50 g suiker
  • 1 snufje gekneusde chilivlokken
  •  50 g zeezout
  • 500 g miniwortels
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de wortels in sake en boter:
  • 4 wortels
  • 1 eetlepel kokosolie
  •  250 ml sake
  • 50 g boter

Voor de geroosterde wortels:

  • 200 g miniwortels (verschillende kleuren
  • geraspte schil van 2 limoenen en 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels olijolie
  • 1/2 theelepel zeezout
 
Bos kleurrijke wortels

Voor de dressing en garnering:

  • sap van 2 limoenen en 1 sinaasappel
  • 1 handvol bieslook, grofgehakt
  • 8 bieslookbloemen, optioneel
  • extra vergine olijfolie

Aan de slag met de wortelsalade!

Stap 1

Breng voor de gepekelde wortels de laurierblaadjes met de peperkorrels, de rijstazijn, de suiker, de chilivlokken en het zout in een grote pan aan de kook. Schenk het pekelvocht over de miniwortels en laat afkoelen.

Stap 2

Haal de wortels, als ze afgekoeld zijn, uit de kom en dep ze droog met keukenpapier. (Je kunt het pekelvocht bewaren om andere groenten in te pekelen.)

Stap 3

Verwarm de grill op de middelste stand voor. Meng de gepekelde wortels met de eetlepel olijfolie en bestrooi ze licht met zout. Gril, af en toe kerend, tot de wortels hier en daar geschroeid zijn. Zet de wortels even apart.

Stap 4

Snijd voor de wortels in sake en boter de wortels in diagonale plakjes. Verhit de kokosolie in een hete pan en voeg de wortels toe. Bak regelmatig roerend tot de wortels gekaramelliseerd zijn. 

Stap 5

Blus af met de sake en roer de boter erdoor. Haal de pan van het vuur en zet de wortels even apart.

Stap 6

Verwarm voor de geroosterde miniwortels de oven voor tot 220° C. Meng de wortels met de geraspte limoen- en sinaasappelschil, de olijolie en het zeezout in een kom. Rooster in 30 minuten in de oven goudbruin.

Stap 7

Doe alle wortelbereidingen in een grote mengkom. Besprenkel met het sap van de limoenen en de sinaasappel. Voeg de gehakte bieslook toe, samen met de bieslookbloemen als je die hebt. 

Stap 8

Besprenkel met een paar eetlepels extra vergine olijfolie en meng voorzichtig alles door elkaar. Breng indien nodig verder op smaak met zout. Schep op een serveerschaal en plaats deze in het midden van de tafel.

Eet smakelijk!

Wortelsalade
Hemels koken omslag

Hemels koken

Nicole Pisani is bekend van haar werk als chefkok bij het restaurant NOPI van Yotam Ottolenghi. De op Malta geboren chef werkt nu aan een programma om honderden schoolkinderen te voorzien van gezonde, lekkere en betaalbare maaltijden. Met Hemels Koken helpt ze je een echt goede en creatieve thuiskok te worden. 

  • Hemels Koken
  • Nicole Pisani
  • ISBN: 9789461432315
  • Good Cook
  • € 25,95

     

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!