Deze exotische pittige wortelsoep met gember en kokos lijkt wel een beetje op de pompoen versie van de originele Tom Kha Kai en is een ware smaakexplosie en heeft een prachtig warme, oranje kleur. Daarbij is hij ook nog eens supergezond en snel klaar.  

Zoete aardappelen smaken net als wortels lichtzoet en een beetje kruidig, waardoor ze goed bij elkaar passen in een soep. Lees snel verder voor het recept! 

Niet zo van de spicy? Deze wortelsoep is ook fantastisch!

Pittige wortelsoep met gember en kokos

3.8 from 4 votes
Cuisine: Thais
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

35

minutes

De toevoeging van kokosmelk maakt deze wortelsoep met gember lekker romig. Sriracha (Thaïse chilisaus), rode curry pasta en gember zorgen voor een pittige toets. Verse koriander en fijne schijfjes limoen geven de pittige soep een verfrissend element.

Thaise recepten staan er om bekend om zo mooi gebalanceerd te zijn.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie, geschikt om te bakken en braden

  • 1 grote ui, gepeld en fijngehakt

  • 2 knoflookteentjes, gepeld en fijngesneden

  • 1 stukje verse gember van ongeveer 5 cm, geschild en fijngesneden

  • 2 eetlepels Thaïse rode curry pasta

  • 2 theelepels Sriracha

  • 1 kilo zoete aardappelen, geschild en in dunne schijfjes gesneden

  • 1 bos bospenen (fijne wortels), in kleine stukjes gesneden

  • 2 theelepels zeezout van de molen

  • 1 theelepel zwarte peper van de molen

  • 750 ml groentebouillon

  • 200 ml kokosmelk

  • Voor de afwerking
  • verse koriander, of Thaise basilicum, fijngehakt

  • Enkele fijne limoenschijfjes

  • Gedroogde rode chili vlokken of verse rode chili peper, fijngehakt (opgepast: als je niet van té pikant houdt, laat dit dan weg)

  • Een scheutje kokosmelk

Bereiding

  • Verwarm de olie in een grote soeppan, stoof hierin de ui en de knoflook op een middelhoog vuur tot ze glazig zijn. Voeg de gember, de rode curry pasta en de Sriracha toe en laat twee minuten stoven op een laag vuur.
  • Doe de zoete aardappelschijfjes en de wortelstukjes in de pan en kruid af met peper en zout. Voeg de groentebouillon toe en roer deze er doorheen. Doe het deksel op de soeppan en laat 25 minuten garen op een laag vuur.
  • Zet het vuur uit en mix de soep goed fijn. Voeg extra kokend water toe als de soep te dik is. ​Doe de kokosmelk erin en meng tot je een mooie, romige wortelsoep krijgt. Proef of er nog extra peper en/of zout nodig is.
  • Werk de wortelsoep af met verse kruiden, een schijfje limoen, rode chili vlokken en een scheutje kokosmelk.

Tips

  • Sriracha is een lichtzoete pikante Thaïse chilisaus. Gebruik 1 eetlepel als je niet zo van pittig houdt.
  • Wortels zijn niet alleen lekker en gezond, ze zijn ook nog een spotgoedkoop. Fijn als je krap zit aan het einde van de maand en  een gezonde en lekkere maaltijd op tafel wilt zetten. Ben je geïnteresseerd in meer recepten voor budgetkoken? Bekijk dan ook eens onze favoriete budget recepten!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten