Lekkere wortelen zijn het hele jaar door te koop in de supermarkt of bij de groenteboer, wat ze een ideale groente voor soep maakt. Je hoeft er ook niet te diep in je portemonnee voor te gaan tasten, want wortels ​blijven een relatief goedkope groente.

Wat betreft de bereiding zijn ze ook niet tijdrovend: je maakt ze snel en makkelijk schoon onder de kraan, schilt ze en klaar is kees. 

Wortelsoep is door haar mooie oranje kleur en lichtzoete smaak erg geliefd bij zowel jong als oud. Daarbij is het een ​soep waar je eindeloos en erg eenvoudig mee kan experimenteren.

In dit artikel delen we de recepten voor drie varianten op de klassieke wortelsoep. Deze vier soepen zijn ook geschikt voor vegetariërs. De ingrediënten bevatten geen vis of vlees(bouillon). Smakelijk!

​1. Thaïse wortelsoep met zoete aardappel en gember (pittig!)

0 from 0 votes
Course: VoorgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minutes
Voorbereiding

25

min

​Wist je dat de zoete aardappel geen familie is van de gewone aardappel? Het zijn allebei knollen, maar ​ze zijn niet aan elkaar verwant. ​Zoete aardappelen smaken​ ​net als wortels lichtzoet en een beetje kruidig, en gaan daarom prima samen in een soep. Om nog maar te zwijgen over die prachtige warme oranje kleur! ​De toevoeging van kokosmelk maakt deze soep lekker exotisch. Sriracha (Thaïse chilisaus), rode curry pasta en gember zorgen voor een pittige toets waar je het meteen warm van krijgt. Als verfrissing werken we deze verrukkelijk romige soep af met verse koriander en fijne schijfjes limoen.

Ingrediënten

  • ​Voor de soep:
  • 1 el olie geschikt om te bakken en braden;

  • 1 grote ui, gepeld en fijngehakt;

  • 2 knoflookteentjes, gepeld en fijngesneden;

  • 1 stukje verse gember van ongeveer 5 cm, geschild en fijngesneden;

  • 2 el Thaïse rode curry pasta;

  • 2 tl Sriracha; Sriracha is een lichtzoete pikante Thaïse chilisaus. Gebruik 1 eetlepel als je niet zo van pittig houdt.

  • 1 kilogram zoete aardappelen, geschild en in dunne schijfjes gesneden;

  • 1 bos bospeen (fijne wortels), in kleine stukjes gesneden;

  • 2 tl zeezout van de molen;

  • 1 tl zwarte peper van de molen;

  • 750 ml groentebouillon;

  • 200 ml kokosmelk

  • ​Voor de afwerking:
  • verse koriander, fijngehakt;

  • enkele fijne limoenschijfjes;

  • gedroogde rode chili vlokken of verse rode chili peper, fijngehakt;Opgepast: pikant! Als je niet van té pikant houdt, laat dit dan weg.

  • een scheutje kokosmelk.

Hoe maak je het

  • Smelt de olie in een grote soeppan, stoof hierin de ui en de knoflook op een middelhoog vuur tot ze glazig zijn. Voeg de gember, de rode curry pasta en de Sriracha toe en laat zo’n twee minuten stoven op een laag vuur.
  • Doe de zoete aardappelschijfjes en de wortelstukjes in de pan en kruid af met peper en zout. Voeg de groentebouillon toe en roer doorheen. Doe het deksel op de soeppan en laat 25 minuten garen op een laag vuur.
  • Zet het vuur uit en mix de soep goed fijn. Voeg extra kokend water toe als de soep te dik is. ​Doe de kokosmelk erin en meng tot je een mooie romige soep krijgt. Proef of er nog extra peper en/of zout nodig is.
  • Werk af met een schijfje limoen, rode chili vlokken en een scheutje kokosmelk.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

​2. Geroosterde wortel- en bloemkoolsoep met knoflook

​4 personen​ | Voorbereidingstijd: 50 minuten​ | Bereidingstijd: 15 minuten​ | VEGETARISCH

​Waarom altijd je groenten stoven in olie of boter om soep te maken? In plaats daarvan kan je ze ook roosteren in de oven: origineel en ​reuze gemakkelijk! ​Daarbij behouden ze zo al hun ​vitamines, zijn ze minder vettig én heb je die​ ​rokerige smaak waar iedereen stiekem van houdt! Met dit eenvoudig recept ​maak je geroosterde wortel- en bloemkoolsoep: smeuïg en heerlijk vullend. En je zult het niet geloven, maar deze soep bevat geen room! Er zit één kopje melk in, maar wie dat wenst kan de melk vervangen door amandelmelk. Werk af met ​geroosterde wortel en bloemkool die je over hebt, en er zal een nieuwe wereld voor je open gaan!

wat heb je nodig?

  • 1 bloemkool, gesneden in roosjes;

  • 1 bos bospenen (fijne wortels), geschild en de boven- en onderkant eraf gesneden;

  • 4 knoflookteentjes, gepeld en fijngesneden;

  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie;

  • 2 theelepels zeezout van de molen;

  • 1 theelepel zwarte peper van de molen;

  • 1/2 theelepel nootmuskaat;

  • 1 klontje bakboter;

  • 2 eetlepels bloem;

  • 500 ml groentebouillon;

  • 250 ml melk.

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 250 graden.
  • Verdeel de bloemkoolroosjes en de wortels in een met bakpapier beklede bakplaat en ​giet er de olijfolie over. Verdeel ​de helft van de geperste knoflook en ​​smeer ze over de groenten. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en hussel alles goed door.
  • Steek in de oven voor ​40 minuten. Schep de bloemkool elke 20 minuten ​om​. Haal de schotel uit de oven en zet opzij.
  • Smelt de boter in een grote soeppan op een middelhoog vuur en voeg de bloem toe. Roer stevig doorheen met een garde. Verlaag het vuur en voeg de groentebouillon en daarna de melk toe. Meng goed en laat een vijftal minuten pruttelen tot je een romig geheel krijgt. ​
  • Doe 3/4 van de geroosterde bloemkoolroosjes en wortels in de soeppan en mix tot je een smeuïge soep hebt. Voeg daarna de rest van de groenten toe en mix opnieuw. Houd enkele stukjes opzij voor de garnituur. Proef en voeg eventueel ​extra zout, peper en/of nootmuskaat toe voor meer smaak.

​3. Wortel-aardappelsoep met verse tuinkruiden

​4 personen​ |Voorbereidingstijd: 15 minuten​ | Bereidingstijd: 25 minuten​ | VEGANISTISCH

​Soep die enkel uit wortels bestaat, kan snel waterig en smaakloos zijn. Gelukkig is er deze eenvoudige wortel-aardappelsoep: een tijdloze klassieker waar jong en oud maar niet genoeg van krijgt! Door de dagdagelijkse ingrediënten​, is deze soep een ideaal gerecht om impulsief thuis te maken! Door de aardappelen is hij heerlijk romig en vullend, en in combinatie met de wortelen ​krijgt hij een zachte lichtoranje kleur. Bovendien zit hij boordevol smaak! Tip: voeg verse tuinkruiden zoals dille, tijm of peterselie toe als afwerking.

wat heb je nodig?

  • 1 eetlepel olie geschikt om te bakken en braden;

  • 1 grote ui, gepeld en fijngehakt;

  • 3 grote wortelen, geschild en in kleine stukken gesneden;

  • 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes gesneden;

  • 3 grote aardappelen, geschild en in kleine stukken gesneden;

  • 1 theelepel gemalen komijn;

  • 1 theelepel cayennepeper;

  • 750 ml groentebouillon;

  • 2 theelepels zeezout van de molen;

  • 1 theelepel zwarte peper van de molen;

Hoe maak je het?

  • Smelt de olie in een grote soeppan op een middelhoog vuur. Stoof hierin de ui glazig voor ongeveer drie minuten. Voeg de rauwe wortels, de bleekselderij en de aardappels toe en en laat vijf minuten stoven.
  • Voeg komijn, cayennepeper en peper en zout toe in de pan en roer doorheen de groenten. Laat opnieuw enkele minuten koken.
  • Doe de groentebouillon in de soeppan en meng goed. Breng aan de kook en verlaag daarna het vuur. Laat de groenten 25 minuten gaar worden.
  • Zet het vuur uit en mix de soep goed fijn. Voeg extra kokend water toe als de soep te dik is. Proef of er nog extra peper en/of zout nodig is. Werk af met fijne tuinkruiden zoals dille, peterselie of tijm.

Andere lekkere soeprecepten

Ben je een echte soeplover? Probeer dan ook eens onze Pindasoep, hij smaakt heerlijk en exotisch! Niet zo dol op pinda’s maar toch iets lekkers maken? Probeer dan onze ChampignonsoepCourgettesoep met spekjesCourgettesoep met zalm én natuurlijk: Kippensoep! Leer deze recepten uit je hoofd en je bent een echte soep-master.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten