WijnSpijs Magazine Logo

Yo yo yo | De lekkerste recepten met Yoghurt!

Yoghurt, verrassend veelzijdig! Kijk hieronder voor zinnenprikkelende recepten met yoghurt.

  • De Yoghurt zoals wij deze kennen (uit pak), is een roeryoghurt. Deze yoghurt is glad geroerd voordat hij de verpakking in gaat. Dit maakt hem vloeibaar en goed schenkbaar.
  • Griekse yoghurt is een standyoghurt, deze yoghurt rijpt in de verpakking. Het stijft op en is daardoor dikker en romiger.
  • Skyr is de IJslandse yoghurt variant die over het algemeen meer eiwitten en minder vetten bevatten dan gewone yoghurt.
  • Kefir, is een yoghurt waarbij ook gisten worden toegevoegd. Kefir bevat daardoor koolzuurgas en prikt een beetje op je tong.
  • Als plantaardig alternatief zijn er ook varianten op basis van soja, kokos of bijvoorbeeld amandel.

Wil je weten hoe yoghurt wordt gemaakt? Of yoghurt gezond is? Of je beter kwark of yoghurt kunt nemen? Scrol naar beneden, daar leggen we het allemaal uit!

Alle 20 recepten met yoghurt op een rij

Hoe wordt yoghurt gemaakt?

Yoghurt wordt over het algemeen in een fabriek gemaakt, maar kan ook van kleine boerenproducties af komen. Yoghurt is een melkproduct. Om yoghurt te maken wordt aan de melk melkzuurbacteriën toegevoegd, dat zorgt dat de melk gaat fermenteren. De bacteriën zorgen er dan voor dat een deel van de lactose in de melk wordt afgebroken tot melkzuur. Hierdoor krijgt yoghurt zijn typische zure smaak.

Welke yoghurt is gezond?

Het is niet direct dat de ene yoghurt wel gezond is en de andere yoghurt niet. Het hangt er namelijk van af hoeveel of hoe vaak je het eet. Eet je veel yoghurt, kies dan voor yoghurt die per 100 gram: minder dan 1,1 gram verzadigd vet en maximaal 6 gram suiker bevat. Dit is makkelijk te controleren op de achterkant van de verpakking.

Wat is gezonder kwark of yoghurt?

Zowel yoghurt en kwark kennen vele soorten, en iedere soort heeft weer zijn eigen samenstelling. Een directe vergelijking is er dan ook niet te maken. Het volgende principe is wel van toepassing: Kwark is “zwaarder” in voedingswaarde dus bevat meer calorieën en (verzadigde) vetten, maar bevat ook meer eiwitten.

 

Op zoek naar lekkere recepten?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram