Als je een makkelijk hoofdgerecht zoekt, maar wel een gerecht met een beetje klasse, dan is er niet veel beters dan zalm uit de oven.

Ideaal voor een midweekse date-night, een avondje met vrienden, of een etentje met de schoonfamilie. Zalm is geschikt voor elke gelegenheid.

Vandaag laten we je de makkelijkste, eenvoudigste manier zien om zalm uit de oven te bereiden. Het is het soort recept dat je, bij wijze van spreken, in je achterzak bewaart. Maak het één keer en je zult je nooit meer afvragen wat je met zalm moet doen.

Het is supermakkelijk, mislukken is zo goed als onmogelijk en met zalm zet je ook nog eens een gezonde maaltijd op tafel.

Zet de oven alvast maar aan, want we gaan beginnen.

Zalm uit de oven met salsa van peterselie en amandelen

0.0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: French
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Vandaag combineren we de zalmfilets met een heerlijk frisse salsa. Dit gaat goed samen met een vette vis, zoals zalm. Maak de salsa een uurtje van tevoren, zodat alle ingrediënten de tijd krijgen op hun smaak af te geven.

Ingrediënten

  • 4 zalmfilets

  • 2 tl boter (gesmolten)

  • 1/2 el citroensap (plus een paar plakjes voor de garnering)

  • 3 teentjes knoflook

  • zout en peper

  • 1 tl fijngehakte peterselie

  • 1 tl fijngehakte dille

  • Voor de salsa
  • 1 sjalot (gesnipperd)

  • 2 el kappertjes

  • 1 el rode wijnazijn

  • olijfolie (extra virgin)

  • 25 gram bladpeterselie

  • 70 gram amandelen (geroosterd)

  • peper en zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 graden en laat de zalm 15 minuten op kamertemperatuur komen. Meng de gesmolten boter en het citroensap (ik gebruik het sap van 1/4 citroen) in een kleine kom. Leg de zalm vervolgens in een ovenschaal en bestrijk hem met het botermengsel.
  • Bestrooi de zalm met de gehakte knoflook, zout en peper en bak de zalm in 12-15 minuten gaar in de oven.
  • Voor je de zalm serveert bestrooi je hem met de gehakte peterselie en dille, garneer met plakjes citroen.
  • Zo maak je de salsa
  • Snipper de sjalot en voeg de azijn toe. Laat dit een half uurtje trekken.
  • Hak de peterselie, de amandelen en de kappertjes, maar niet te fijn.
  • Meng de peterselie, amandelen en de kappertjes met de sjalotten en het azijn. Roer alles goed door elkaar en breng het op smaak met peper en zout. Serveer de salsa apart.

Tips

  • Serveer de zalm met lekkere, verse gekookte aardappeltjes, zoals krieltjes met schil. Vermijd gebakken of gefrituurde aardappelen, want dat maakt het gerecht te zwaar.
  • Zalm is een vette vis, dus maak je bijgerechten niet te zwaar. Met een frisse salade creëer je een prachtige balans.
  • Knapperige groene groentes gaan heel goed samen met zalm. Denk hierbij aan peultjes, sugarsnaps, verse erwtjes, of asperges. Die laatste gaan gewoon mee op de bakplaat!
  • Zalm moet je niet te ver doorgaren. Hij moet nog een beetje glazig (niet rauw) zijn vanbinnen. Haal hem dus iets voordat de timer gaat uit de oven. De zalm zal nog even doorgaren en zo is hij altijd perfect gekookt.
  • Als je zalm over hebt maak je daar in een wip een zelfgemaakte zalmsalade mee.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten