Zalmcarpaccio is wat mij betreft misschien nog wel beter dan de klassieke carpaccio van rund. Het hangt of staat natuurlijk met de kwaliteit van de zalm. Kies het beste dat je kunt veroorloven. Bij voorkeur wilde zalm.

Maar zie je mooie zwaardvis of duurzame tonijn? Ook dan is dit simpele gerecht een winnaar.

Zalmcarpaccio met ansjovissalade

3.8 from 6 votes
Course: Voorgerecht, LunchCuisine: Mediterraans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

15

minutes

Je kunt deze zalmcarpaccio goed voorbereiden als je een diner host. Maar serveer het gerecht niet te koud, dat is zonde van de smaken. Laat je zalm minimaal 30 minuten op temperatuur komen.

Ingrediënten zalmcarpaccio

  • 300 gr zalm, zwaardvis of tonijn van sashimi-kwaliteit, in één stuk

  • 18 groene olijven, pit verwijderd en grof gehakt

  • 6 ansjovisfilets, gehakt

  • 1 tl gezouten kappertjes, afgespoeld en gedroogd

  • 1 tl fijngehakte oregano

  • 1 tl rode wijnazijn

  • 2 el olijfolie

  • 2 sneetjes Italiaans brood

  • 1 teen knoflook, fijngehakt

  • 1 citroen, sap

  • zeezout en versgemalen zwarte peper

zo maak je zalmcarpaccio

  • Verhit de oven tot 180 °C.
  • Snijd de vis in dunne plakken en schik ze op vier borden. Doe de olijven, ansjovis, kappertjes en oregano in een kom. Klop er de azijn en 1 eetlepel olijfolie door.
  • Snijd het brood in kleine blokjes en leg ze in een kleine kom. Voeg de knoflook en een scheut olijfolie toe en meng goed. Verdeel de blokjes over een bakplaat en bak ze ongeveer 2 minuten per kant, tot ze krokant zijn. Sprenkel citroensap over de vis, gevolgd door de rest van de olijfolie.
  • Verdeel het kappertjes-olijvenmengsel over de vis. Strooi de blokjes brood erover, breng op smaak met zout en peper en zet op tafel.

Tips

  • Kies voor wilde zalm met dit gerecht. Deze vissen hebben een beter leven, en véél meer smaak! Hun prachtige mooie kleur krijgen ze van het eten van planktonkreeftjes en garnalen, waar ‘gewone’ zalm met kleurstof wordt bewerkt.
  • Dit recept voor zalmcarpaccio is perfect als voorgerecht voor kerst! Klik hier voor nog veel meer voorgerechten voor kerst.
  • Wijntip: Deze Fabelhaft Branco is een fijne wijn in combinatie met de zalmcarpaccio. Met frisse groene appel en citrus past hij perfect bij de zalm. Koop de Fabelhaft Branco hier. 
  • Houd je zalm over? Maak zalmsalade voor de lunch.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

De keukens van de Middellandse Zee van Lucio Galletto & David Dale

Dit recept komt uit het boek ‘De keukens van de Middellandse Zee’, dat de zon in huis brengt.

Lucio Galleto en David Dale bespreken in dit boek heerlijke zomerse recepten die je onmiddellijk weer het gevoel geven dat er nog zand tussen je tenen zit en je de zee kunt horen!

Het boek is gebaseerd op het idee dat verschillende keukens van de Middellandse Zee met elkaar zijn verbonden. Het zijn ‘takken van dezelfde olijfboom’. David stelt voor om Europeanen niet te groeperen op basis van land, maar op het soort vet dat er in hun keukens wordt gebruikt: boter, olijfolie of reuzel.

Ze komen alledrie in dit boek aan bod. Zo bespreken ze bijvoorbeeld de pistou’s, pisto’s en pesto’s, de verschillende versies op bouillabaisse en de puurste paella. Bomvol foto’s, fijne recepten en genoeg inspiratie om je keuken mee te vullen! Een heerlijk bladerboek waar het water je van in de mond loopt!

Keukens van de middellandse zee

De keukens van de middellandse zee

  • Auteur | Lucio Galletto & David Dale
  • Uitgever | Spectrum
  • Foto’s | Bree Hutchins
  • ISBN | 978 9000 35877 9
  • Prijs  | €14,35,-

🍴Gang

🥧 Gemak


🍉 Ingredienten