Haal zon en zomer in huis met zalmcarpaccio [recept]

Carpaccio kan tegenwoordig niet meer ontbreken. Of we nou uiteten gaan of gewoon lekker willen koken. Hij is makkelijk, en toch verfijnd. Dus perfect voor bijna elke gelegenheid!

zalmcarpaccio recept

Oorspronkelijk werd carpaccio gemaakt met flinterdun gesneden rauw rundvlees, en dat is nog steeds de populairste variant. Maar wees creatief met dit gerechtje! Hert en vega zijn goeie alternatieven. En vandaag gooien we een van de mooiste in de strijd: de zalm! Hij is zacht, roze kleurig, fris, en een van onze smakelijkste visjes. Deze zalmcarpaccio blaast iedereen omver!

Wist je dat…

Zalmcarpaccio oorsprong

In Venetië ging men dit voorgerecht begin jaren 60 carpaccio noemen. Dit dankzij de dieprode kleuren in de schilderijen van Vittore Carpaccio in Harry’s Bar. De schilder stierf al in 1526, dus heeft jammer genoeg nooit het gerecht kunnen proeven die zijn naam zou krijgen.

Wij gebruiken de term tegenwoordig ook voor plakken rauwe vis en zeevruchten, ook wel bekend als crudo. Dit zalmcarpaccio recept is gecombineerd met een klassieke Ligurische salade en vers krokant brood. Ik kan niet meer wachten, we gaan de slag!

Zalmcarpaccio met ansjovissalade | Carpaccio alla capponada

Voorgerecht/Lunch | 4 personen

Ingrediënten

  • 300 g zalm, zwaardvis of tonijn van sashimi-kwaliteit, in één stuk
  • 18 groene olijven, pit verwijderd en grof gehakt
  • 6 ansjovisfilets, gehakt
  • 1 tl gezouten kappertjes, afgespoeld en gedroogd
  • 1 tl fijngehakte oregano
  • 1 tl rodewijnazijn
  • 2 el olijfolie
  • 2 sneetjes Italiaans brood
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • het sap van 1 citroen
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Tip | Kies voor wilde zalm met dit gerecht. Deze vissen hebben een beter leven, en véél meer smaak! Hun prachtige mooie kleur krijgen ze van het eten van planktonkreeftjes en garnalen, waar ‘gewone’ zalm met kleurstof wordt bewerkt.

Aan de slag

Verhit de oven tot 180 °C.

Snijd de vis in dunne plakken en schik ze op vier borden. Doe de olijven, ansjovis, kappertjes en oregano in een kom. Klop er de azijn en 1 eetlepel olijfolie door.

Snijd het brood in kleine blokjes en leg ze in een kleine kom. Voeg de knoflook en een scheut olijfolie toe en meng goed. Verdeel de blokjes over een bakplaat en bak ze ongeveer 2 minuten per kant, tot ze krokant zijn. Sprenkel citroensap over de vis, gevolgd door de rest van de olijfolie.

Verdeel het kappertjes-olijvenmengsel over de vis. Strooi de blokjes brood erover, breng op smaak met zout en peper en zet op tafel.

Tip | Dit zalmcarpaccio recept is ook perfect als voorgerecht voor kerst! Kijk hier voor meer kerstvoorgerecht inspiratie.

Wijntip

Witte wijn

Deze Fabelhaft Branco is een fijne wijn in combinatie met de zalmcarpaccio. Met frisse groene appel en citrus past hij perfect bij de zalm.

Koop de Fabelhaft Branco hier. 

De keukens van de Middellandse Zee

Dit recept komt uit ‘De keukens van de Middellandse Zee’, die meteen zon in huis brengt. Lucio Galleto en David Dale bespreken in dit boek heerlijke zomerse recepten die je onmiddellijk weer het gevoel geven dat er nog zand tussen je tenen zit en je de zee kunt horen!

Het boek is gebaseerd op het idee dat verschillende keukens van de Middellandse Zee met elkaar zijn verbonden. Het zijn ‘takken van dezelfde olijfboom’. David stelde voor om Europeanen niet te groeperen op land, maar op het soort vet dat er in hun keukens wordt gebruikt: boter, olijfolie of reuzel.

En dus komt alles in dit boekje aan bod. Zo bespreken ze bijvoorbeeld de pistou’s, pisto’s en pesto’s, de verschillende versies op bouillabaisse en de puurste paella. Bomvol foto’s, fijne recepten en genoeg inspiratie om je keuken mee te vullen! Een heerlijk bladerboek waar het water je van in de mond loopt!

De keukens van de Middellandse Zee

Auteur | Lucio Galletto & David DaleUitgever | SpectrumFoto’s | Bree HutchinsISBN | 978 9000 35877 9Prijs  | € 35,-

Bekijk het boek hier op bol.com.

keukens-van-de-middellandse-zee-Omslag

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email