Deze zalmsalade is een instant klassieker voor in je receptenboek.

Want al zijn sommige zalmsalades uit de winkel zijn best lekker, een vers gemaakte eigen versie, met gerookte zalm en crème daar kan weinig tegenop.

Als je het bakje niet direct leeg lepelt eet je hem bij een picknick, barbecue, borrel of zomaar als tussendoortje. Op een cracker, toastje of witte baguette, allemaal even heerlijk. En wie geen brood wil eten smeer de zalmsalade op dikke plakken komkommer.

Zalmsalade

Zalmsalade

0 from 0 votes

Voor deze klassieke zalmsalade kook je de aardappeltjes en eieren. Verder is het een kwestie van snijden en mengen.

Je hebt dus een mengkom nodig en een pan met kookwater. Je kunt voor deze dip verse, gerookte of zalm uit blik gebruiken, maar deze combinatie met blik zalm en gerookte zalm geeft wat mij betreft het beste resultaat.

Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Ingrediënten

  • 200 gr 200 gerookte zalm

  • 1 blik 1 zalm

  • 2 2 hardgekookte eieren, fijngehakt

  • 3 el 3 mayonaise

  • 1 el 1 crème fraîche

  • 2 tl 2 mosterd

  • sap van halve citroen

  • 2 2 vastkokende aardappels, in kleine blokjes [brunoise]

  • 1/2 bosje 1/2 bieslook, fijngesnipperd

  • 2 el 2 kappertjes

  • zout en peper naar smaak

Zo maak je zalmsalade

  • Breng een ruime pan water aan de kook met wat zout erin.
  • Doe de aardappelblokjes in de pan en laat ze 3 minuten koken. Schep ze uit de pan en spoel ze meteen af met koud water. Er mag best nog een 'bite' aan zitten. Zet even opzij.
  • Snij nu de gerookte zalm tot je zalmsnippers hebt. Wil je een wat meer boerse salade, dan snij of hak je de zalm minder klein. De zalm uit blik haal je met een vork uit elkaar halen. Doe de gerookte zalm en zalm uit blik bij elkaar in een mengkom.
  • Doe nu de mayonaise, crème fraîche, mosterd, bieslook, eieren, kappertjes, citroen en aardappelblokjes bij de zalm en roer alles voorzichtig maar grondig door elkaar. Breng goed op smaak met zout, maar vooral peper. Serveer op een cracker, witte baguette of naast een groene salade.

Tips

  • Voor een lichtere zalmsalade vervang je de mayonaise en de crème fraîche door hüttenkäse en yoghurt.
  • Wil je minder koolhydraten eten? Laat dan de aardappel weg en serveer de zalmsalade in halve eitjes of op een salade van little gem sla en cherry-tomaatjes.
  • Vul halve mini paprika's met deze zalmsalade voor een gezellig hapje, waar ook kinderen van smullen.
  • Maak de zalmsalade een dag vooruit en laat in de koelkast alle smaken nog beter intrekken. Nu nog hopen op mooi weer en hup, naar het park voor een picknick of barbecue!

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten