Zandkoekjes zijn een klassieker voor bij de thee, ze zijn lekker en tegelijkertijd verrassend simpel om te maken. 

In dit artikel lees je ook nog een aantal variatietips, zo kan je eindeloos afwisselen met dit zandkoekjes recept! 

Zandkoekjes

3 from 2 votes
Course: Snacks
Portie

30

Koekjes
Bereidingstijd

30

minutes

In principe gebruik je altijd één deel suiker, twee delen roomboter en drie delen bloem. Wil je meer zandkoekjes bakken? Verhoog dan evenredig het aantal gram van het recept. 

Ingrediënten

  • 150 gr 150 roomboter

  • 75 gr 75 basterdsuiker

  • 225 gr 225 bloem

Bereiding

  • Verhit de oven voor op ongeveer 160 °Celsius.
    Kneed de roomboter en de basterdsuiker tot een luchtige massa. Voeg, stap voor stap, ongeveer 225 gram bloem toe. Blijf goed kneden totdat zich een mooi ​egaal deeg vormt.
  • Neem een handje bloem en veeg dit uit over je aanrecht. Hierop kneed je het ​deeg nog een minuut op vijf. Waarschijnlijk moet je af en toe nog een beetje bloem toevoegen. Dit is niet erg en moet je een beetje aanvoelen. Het is de bedoeling dat ​het ​deeg zacht en luchtig is. 
  • Nu pak je de deegroller erbij. Rol je ​deeg tot een dikte van ongeveer 1,5 centimeter. Snijd het ​in repen van ongeveer 7 bij 2 centimeter. Plaats deze reepjes op een vel bakpapier en op een bakplaat. Prik er met je een vork mooie gaatjes in.
  • Bak de shortbreads 20 tot 25 minuten, tot ze mooi bruin zijn. Laat ze vervolgens in een schaal of koekenpan goed afkoelen voor je ze serveert.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Variatietips, óók voor vegans!

  • Chocoladekoekjes: smelt een reep chocolade au-bain-marie en roer deze door het beslag. Je kunt ook nog stukjes chocolade toevoegen, dan krijg je een soort chocolate chip cookies!
  • Koekjes met noten: pecannoten, amandelen, walnoten en macademia’s zijn allemaal heerlijk door je koekjesdeeg. Hak de nootjes fijn en voeg ze aan het einde toe aan je deeg. Je kan ze ook fijn stampen in een theedoek, dat gaat sneller,
  • Vegan zandkoekjes: je kan je zandkoekjes ook vegan maken door zandkoekjes zonder boter te maken. Gebruik in plaats van de boter bijvoorbeeld kokosolie, amandelolie of zonnebloemolie. 
  • Gemberkoekjes: je kan gemakkelijk gemberkoejes maken door verse gember door het deeg te raspen. Heerlijk pittig!
  • Kaneelkoekjes: roer 1 á 2 theelepels kaneel door het beslag en je hebt heerlijke kaneelkoekjes! 

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten