Zandkoekjes bakken? Probeer dan dit lekkere zandkoekjes recept!

Emma Wiedijk
Emma Wiedijk

Zandkoekjes zijn een klassieker voor bij de thee, ze zijn lekker en tegelijkertijd verrassend simpel om te maken. In principe gebruik je altijd één deel suiker, twee delen roomboter en drie delen bloem. Wil je meer zandkoekjes bakken? Verhoog dan evenredig het aantal gram van het recept. 

Wil je de perfecte koekjes bakken? Lees dan hier tips en meer recepten voor koekjes! 

In dit artikel lees je ook nog een aantal variatietips, zo kan je eindeloos afwisselen met dit zandkoekjes recept! 

zandkoekjes

Recept | zandkoekjes

Ingrediënten | 30 koekjes
  • 150 gram roomboter
  • ​75 gram basterdsuiker
  • ​225 gram bloem

Aan de slag!

Stap 1

Verhit de oven voor op ongeveer 160 °Celsius. Kneed de roomboter en de basterdsuiker tot een luchtige massa. Voeg, stap voor stap, ongeveer 225 gram bloem toe. Blijf goed kneden totdat zich een mooi ​egaal deeg vormt.

Stap 2

Neem een handje bloem en veeg dit uit over je aanrecht. Hierop kneed je het ​deeg nog een minuut op vijf. Waarschijnlijk moet je af en toe nog een beetje bloem toevoegen. Dit is niet erg en moet je een beetje aanvoelen. Het is de bedoeling dat ​het ​deeg zacht en luchtig is. 

Stap 3

Nu pak je de deegroller erbij. Rol je ​deeg tot een dikte van ongeveer 1,5 centimeter. Snijd het ​in repen van ongeveer 7 bij 2 centimeter. Plaats deze reepjes op een vel bakpapier en op een bakplaat. Prik er met je een vork mooie gaatjes in. Bak de shortbreads 20 tot 25 minuten, tot ze mooi bruin zijn. Laat ze vervolgens in een schaal of koekenpan goed afkoelen voor je ze serveert. Drink er een goeie thee bij, zoals deze, en je bent klaar voor de high tea.

zandkoekjes

Variatietips, óók voor vegans!

  • Chocoladekoekjes: smelt een reep chocolade au-bain-marie en roer deze door het beslag. Je kunt ook nog stukjes chocolade toevoegen, dan krijg je een soort chocolate chip cookies!
  • Koekjes met noten: pecannoten, amandelen, walnoten en macademia’s zijn allemaal heerlijk door je koekjesdeeg. Hak de nootjes fijn en voeg ze aan het einde toe aan je deeg. Je kan ze ook fijn stampen in een theedoek, dat gaat sneller,
  • Vegan zandkoekjes: je kan je zandkoekjes ook vegan maken door zandkoekjes zonder boter te maken. Gebruik in plaats van de boter bijvoorbeeld kokosolie, amandelolie of zonnebloemolie. 
  • Gemberkoekjes: je kan gemakkelijk gemberkoejes maken door verse gember door het deeg te raspen. Heerlijk pittig!
  • Kaneelkoekjes: roer 1 á 2 theelepels kaneel door het beslag en je hebt heerlijke kaneelkoekjes! 

Heb je lekkere zandkoekjes gebakken? Laat het ons weten! Enjoy!

Geef je mening!
recipe image
Recept
Zandkoekjes
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?