Recept | Zelfgemaakte verse pita’s!

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Pita – Pita

Zo een waar je bijna je mond aan brand, met kaas. En dan niet alleen na een avondje flink stappen. Ik kan daar mee ontbijten. Hier een recept voor zelfgemaakte pita’s uit het boek Greek – uit de keuken van George Calombaris. In het boek ook 10 souvlaki’s die de elke ordinaire pita-kaaseter doen kleuren van schaamte. Hier in elk geval een.

zelf-pitas-maken Fotografie door Earl Carter.


Recept Voor Pitabroodjes

Benodigdheden | Voor 4 grote of 8 kleine pita’s

  • 1 el zoutvlokken
  • 3 tl gedroogde gist
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 el Griekse yoghurt
  • 1 el honing
  • 600 gr bloem type ’00’ plus extra indien nodig
  • griesmeel om te bestuiven
  • olijfoliespray (Niet gevonden? Olie in een fles werkt ook.)
  • mixer met deeghaken
  • koekenpan met antiaanbaklaag


Voorbereiding – minimaal 12 uur van te voren

Doe het zout, de gist, olijfolie, yoghurt en honing, 300 gram meel en 300 ml warm water in de kom van de elektrische mixer en klop tot een glad deeg. Dek af met plastic folie en laat het deeg minstens 12 uur rijzen in de koelkast.

Aan de slag!

Voeg de volgende dag de rest van het meel toe. Zet een deeghaak in de elektrische mixer en kneed het deeg op lage stand tot het meel helemaal is opgenomen. Verhoog de snelheid naar matig en klop 2 tot 3 minuten tot het deeg loslaat van de kom en bij aanraking pikt, maar niet kleverig is. Voeg zo nodig nog wat meel toe om de gewenste consistentie te krijgen.

Leg het deeg op een bestoven werkvlak en kneed het ca. 1 minuut glad. Verdeel het deeg in 4 of 8 gelijke stukken en kneed daar ballen van.

Bestuif het werkvlak met griesmeel en rol de deegballen met een met griesmeel bestoven deegroller uit tot een dikte van ca. 5 mm. Bestuif ze zo nodig met extra griesmeel om plakken te voorkomen. Prik ze rondom in met een vork, leg ze op een met griesmeel bestoven bakplaat en laat ze 30 minuten rijzen op een warme droge plaats.

Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op matig hoog vuur (of een grillpan of -plaat, of barbecuegrill).

Sprenkel wat olie in de pan, voeg de broodjes een voor een toe en bak ze 2 minuten aan elke kant. Serveer ze direct of warm ze later op in de pan.

Kan dus goed met kaas. Maar George maakt ook fantastische souvlaki’s.

omslag-greek-george

Ook lekker uit Greek | De geroosterde wortels met geklopte feta en de doperwtjes met bloemkool. 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!