Maak zelf ijs, met of zonder ijsmachine! [Recept]

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Het is de schrik van elke kok. Je vindt een fantastisch recept, maar de benodigde apparatuur heb je niet in huis.

Gelukkig hoef je daar vandaag niet bang voor te zijn. Want of je nu een ijsmachine hebt of niet, zelf ijs maken is een koud kunstje geworden met deze recepten

Hier lees je hoe je op verschillende manieren het lekkerste ijs maakt!

Zelfgemaakt vanille-ijs uit de ijsmachine

Toetje | Ongeveer 6 porties

Ingrediënten:
 • 400 ml room
 • 150 gr suiker
 • snuf zout
 • ​één el vanille-extract
 • 300 ml volle melk
 • ​optioneel: 150 gram verkruimelde koekjes
  (bastognekoekjes, chocolate-chipkoekjes)
vanille ijs

Aan de slag!

Je begint met het maken van de ijsbasis. Neem een sauspan en doe hierin 240 milliliter room, de suiker en het zout. Verwarm de room al roerende en voeg het vanille-extract toe. Blijf roeren totdat de suiker helemaal is opgelost. Temper de warmtebron en schenk de overige room en de melk in de pan. Meng de ingrediënten met een garde en laat afkoelen in de koelkast. Hier mag je best een uurtje of twee voor uittrekken. Je ijsbasis is klaar.


TIP: Heb je geen zin om de ijsbasis op te warmen en weer te laten afkoelen? Dan kun je ook alle ingrediënten door elkaar mengen, zonder deze op temperatuur te laten komen. Enige nadeel is dat je suiker niet smelt en er kristalletjes in het ijs ontstaan. De keuze is aan jou. Het enige dat daadwerkelijk verschilt, is de structuur. De smaak blijft uiteindelijk hetzelfde.


Zodra de basis is afgekoeld, kun je wat koekjes verkruimelen en door het mengsel roeren. Dit geeft je ijs een bijzondere krokante bite.Je mag het zo gek maken als je zelf kunt verzinnen: stukjes brownies zijn heerlijk, maar chocoladedruppels zijn misschien nog ietsje avontuurlijker!

Klop het mengsel door elkaar voor je deze in de ijsmachine schenkt. Volg de instructies van je ijsmachine voor de laatste stap. Schep het ijs in een luchtdichte bak en bewaar deze in de vriezer tot je het ijs gebruikt. Dit zelfgemaakte vanille-ijs is het lekkerst met een toef geklopte slagroom en een scheutje advocaat. Mjam!


Vanillestokjes

TIP: Wil je iets culinairs toevoegen aan dit ijsje? Gebruik dan, in plaats van vanille-extract, een vanillestokje. Snijd in de lengte doormidden en doe het stokje in de sauspan zodra je de room op temperatuur brengt. De smaak kan zo lekker trekken. Haal de vanille er pas uit zodra je de ijsbasis in de ijsmaker schenkt.


Latte-ijs met échte koffie uit de ijsmachine

Toetje | Ongeveer 6 porties

​Ingrediënten:
 • 240 ml sterke koffie
 • 130 gr suiker
 • snufje zout
 • 5 eierdooiers
 • 120 ml volle melk
 • 240 ml room
 • ½ tl vanille-extract
 • Optioneel: cacaopoeder
Ijsjes met hoorntjes

​Begin met een sauspan!

Ook in dit recept gebruik je een sauspan om de ingrediënten op te warmen. Schenk de koffie, suiker en het zout in de pan. Breng op temperatuur zodat de suiker kan smelten. Deel de eieren en doe de dooiers in een kommetje. Roer met een garde de dooiers los en schenk ze in de sauspan. Mix het eigeel, al roerend met de garde, door het koffiemengsel. Blijf dit rustig doen, totdat de basis dikker wordt. Wees geduldig, want dit kan makkelijk 8 tot 10 minuten duren. Zodra de ijsbasis blijft plakken aan de achterkant van een eetlepel, weet je dat je goed zit. Temper de warmtebron

Neem een beslagkom en doe hierin de melk, de room en het vanille-extract. Voeg daaraan het koffiemengsel toe en roer door elkaar. Plaats de beslagkom in de koelkast en laat afkoelen. Trek hier tenminste zes uur voor uit om het beste resultaat te bereiken. Het beste maak je de ijsbasis dus de avond van te voren, zodat deze een hele nacht in de koelkast kan staan.

Schenk de ijsbasis in de ijsmachine en volg te instructies om. Doe ook dit ijs in een luchtdichte bak om in de vriezer te bewaren. Onweerstaanbaar met een scheutje chocoladesaus en wat cacaopoeder. Veel plezier!

Yoghurtijs maken?

Yoghurtijs maak je met je ogen dicht. Echt waar, je hoeft er geen halsbrekende toeren voor uit te halen. Het enige dat je hoeft te doen, is de (slag)room vervangen met precies dezelfde hoeveelheid Griekse (of Bulgaarse) yoghurt. Blijf verder gewoon de stappen volgen als in de bovenstaande recepten. Binnen een mum van tijd heb je zo een heerlijk yoghurtijsje op tafel met z’n typische eigenwijze smaak en structuur.


Vanille ijs

Makkelijk ijs zonder ijsmachine | 2 methodes

Methode één | Fruitijs met de fruitblender (6 porties)

​Ingrediënten:
 • 250 gr bevroren vruchten (aardbeien of bosvruchten)
 • 100 gr suiker
 • 160 ml slagroom

​Daar gaan we!

Koop bevroren vruchten uit het vriesvak of vries zelf wat fruit in. Dat kun je perfect doen met bijvoorbeeld wat peren of appels die net iets te rijp zijn. Het is belangrijk dat het fruit echt góed bevroren is.

Fruit ijs

Pak je blender en doe daar het fruit en de suiker in. Blend de vruchten en giet langzaam, beetje voor beetje, de ongeklopte slagroom erbij. Je zult zien dat de slagroom bevriest door het bevroren fruit en daardoor direct ijs wordt. Serveer direct met wat muntblaadjes of vries het ijs in. Op die manier kun je dit heerlijke vruchtenijs nog zeker een week bewaren.

Methode twee | Chocolade-ijs met een cakeblik (6 porties)

Chocolade ijs
​Ingrediënten:
 • 150 ml gecondenseerde melk
 • 80 ml chocoladesiroop
 • 240 ml slagroom

Neem een cakeblik...

en bekleed deze met aluminiumfolie, zodat het ijs later niet blijft plakken.

Pak een beslagkom uit de keukenkast en doe daarin de gecondenseerde melk en chocoladesiroop.Mix deze ingrediënten tot een mooi ​gekleurd mengsel. Doe de slagroom in een andere kom en klop deze stijf met een garde of een keukenmixer. Je mag best eventjes kloppen, want de slagroom moet goed stevig zijn. Doe de slagroom voorzichtig bij het chocolademengsel en roer door elkaar. Giet deze ijsbasis in het cakeblik en dek af met wat huishoudfolie. Leg het cakeblik in de ijskast en laat het ijs gedurende 6 uur bevriezen. Je chocolade-ijs uit een cakeblik is daarna heerlijk stevig en onweerstaanbaar lekker. Perfect als toetje met daarnaast een koffielikeurtje.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?