Zelf ijs maken met óf zonder machine, sorbet, roomijs en meer [recept]

David
David

Het blijft een heerlijke traktatie: een paar bolletjes heerlijk romig ijs met knapperige stukjes chocolade, noten of een laag karamel- of chocoladesaus. Of wat dacht je van een dame blanche, fruitsorbet of een portie lekker yoghurtijs? 

Tip van ons: maak je eigen ijs! Zelf ijs maken lijkt een hele uitdaging, maar dat valt reuze mee! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb je helemaal geen dure ijsmachine nodig om zelf lekker ijs te maken.

Wij laten je zien hoe je ijs maakt, geven je wat variatietips en een aantal heerlijke recepten voor heerlijk roomijs, yoghurtijs en sorbet. 

Geen machine is dus geen reden om niet je eigen ijs te maken. Lees snel verder voor het recept! 

ijs7

In dit artikel lees je alles over zelf ijs maken. Klik hieronder om snel naar je favoriete ijsrecept te gaan.

Zelf ijs maken | Basisrecept

IJs maken begint met een basis. Hiermee maak je zelf het allerlekkerste ijs. Lees onze variatietips voor inspiratie.

Nagerecht | voor 0,5 liter roomijs
Ingrediënten
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 80 gram suiker
  • 4 eidooiers

Zo maak je zelf roomijs

Stap 1

Doe de melk in een pan en zet het op het vuur. Maak je het vanille-ijs met echte vanille, dan doe je de opengesneden peul nu bij de melk. Dit geldt voor alle variaties waarbij een ingrediënt moet ‘trekken’. Breng de melk aan de kook. Laat het daarna wat afkoelen.

Stap 2

Doe de eieren met de suiker in een kom en klop dit tot het lichtgeel is. Doe de melk al roerend bij de eidooiers. Als het goed gemengd is zet je het mengsel op het vuur (niet te hoog). Blijf roeren, vooral in de hoeken van de pan. Verwarm het mengsel tot het begint te binden. Als het wat dikker is geworden zeef je het en laat je het in de koelkast afkoelen.

Stap 3

Intussen klop je de slagroom tot yoghurtdikte. Als het andere mengsel volledig is afgekoeld spatel je de slagroom erdoor. Als het goed is gemengd is de ijsbasis klaar. Als je een ijsmachine hebt, doe je de basis erin. Anders lees je hieronder verder. 

IJs maken met of zonder ijsmachine

Schepijs krijg je door een mengsel in te vriezen, terwijl het in beweging is. In een ijsmachine gebeurt dit tegelijkertijd. Jammer genoeg hebben veel mensen geen ijsmachine, maar gelukkig betekent dat niet dat je niet zelf ijs kunt maken.

Er zijn namelijk nog andere manieren om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld met een dikke winterjas in een grote walk-in vriezer gaan staan, terwijl je jezelf warm houdt door in je ijsmengsel te roeren.

Als je dit te omslachtig vindt heb ik nog een aantal andere manieren voor je om ijs te maken zonder ijsmachine:

  • Doe je ijsmengsel in een platte bak die in de vriezer past. Om de twee uur roer je het mengsel door en je zult zien dat je na een paar keer lekker schepbaar ijs hebt.
  • Of je neemt twee ziploc-zakken. 1 van de zakken vul je voor de helft met ijsblokjes. In de ander gaat het ijsmengsel. Doe de zak met ijsmengsel in de zak met ijsblokjes. Doe hier een theedoek omheen, zodat de warmte van je handen de ijsblokjes niet laat smelten. Nu begin je met schudden, schudden, schudden, tot het ijs de gewenste dikte heeft.
  • Je kan ook ijs maken met droogijs. Zet eerst een veiligheidsbril op. Doe en schepje droogijs bij het ijsmengsel. Blijf hierin roeren tot het ijs klaar is. Eventueel kun je nog een beetje droogijs toevoegen.
chocolade ijs

Recept | Chocolade roomijs

Nagerecht | voor 0,5 liter roomijs
Ingrediënten
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 80 gram suiker
  • 4 eidooiers
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 150 gram pure chocolade (in stukjes gehakt)

Zo maak je chocolade roomijs

Stap 1

Doe de melk met de slagroom in een pan en zet het op het vuur. Breng de melk aan de kook, zet het vuur laag en smelt de chocolade in de warme melk. Laat het daarna wat afkoelen.

Stap 2

Doe de eieren met de suiker en cacaopoeder in een kom en klop de eieren goed los. Doe de melk al roerend bij de eidooiers. Als het goed gemengd is doe je het mengsel op het vuur (niet te hoog). Blijf roeren, vooral in de hoeken van de pan. Verwarm het mengsel tot het begint te binden. Als het wat dikker is geworden zeef je het en laat je het in de koelkast afkoelen.

Stap 3

De ijsbasis is klaar en kan worden verwerkt met of zonder ijsmachine.

ijs5

Recept | pistache roomijs

Nagerecht | voor 0,5 liter roomijs
Ingrediënten

Zo maak je pistache roomijs

Stap 1

Hak de pistachenoten fijn in een keukenmachine. Pas op dat ze niet aan elkaar gaan plakken. Rooster de pistachenoten in een droge pan. Laat ze volledig afkoelen. 

Stap 2

Als het basisijs bijna klaar is doe je pistachenoten erbij. Laat de ijsmachine nog even draaien, tot alles goed gemengd is.

Als je geen machine gebruikt, maar het ijs maakt in een bak in de vriezer, meng je de noten na 2 keer 2 uur met het ijs. Roer alles goed door elkaar en zet de bak terug in de vriezer. Na 2 uur roer je alles nog een keer door elkaar.

yoghurtijs

Recept | Yoghurtijs

Zelf yoghurtijs maken is zelfs nog makkelijker. Voor heerlijke froyo heb je maar een paar ingrediënten nodig en geen ijsmachine. Begin wel op tijd, want dit yoghurtijs moet 6 uur in de vriezer.

Nagerecht | Voor 750 ml yoghurtijs
Ingrediënten
  • 250 ml slagroom
  • 100 gram suiker
  • 500 ml yoghurt

Zo maak je yoghurtijs

Klop de slagroom met 100 gram van de suiker bijna stijf. Voeg daarna de yoghurt toe en klopt alles tot een egale dikke massa. Doe deze massa in een bak en zet deze 6 uur in de vriezer.

ijs6

Variatietips voor heerlijk speciaal ijs

IJs maken begint met een basis. Met deze ijsbasis kunt je eindeloos variëren, door er verschillende ingrediënten aan toe te voegen. Let wel op met alcohol. Dit bevriest pas bij een veel lagere temperatuur. Je zult je recept dan moeten aanpassen. 

Hier heb je alvast een aantal ideeën om van jouw zelfgemaakt ijs iets speciaals te maken:

  • Stukjes aardbei
  • Blauwe bessen
  • Gehakte chocolade (smarties of m&m’s)
  • Cookie dough
  • Gehakte noten of nougatine
  • Stukjes brownie of koekjes

Of geef een andere draai aan je ijs met een ‘swirl’

  • Mangocoulis (of andere vruchtencoulis)
  • Nutella
  • Lemon curd
  • Gezouten karamel
  • Chocoladesaus (een goed recept vind je in deze post over Dame Blanche
  • Marshmallow Fluff
 
Het is belangrijk dat je de swirl niet volledig mengt met het ijs. De swirl moet immers nog zichtbaar zijn. Als je de swirl volledig met het ijs zou mengen verlies je ten eerste het effect van de swirl, maar het heeft ook enorm veel invloed op de structuur van het ijs. Je loop het risico dat het te hard wordt of te zacht blijft. 3-4 keer roeren is voldoende. 

All you need is love and maybe a little ice cream

Recept | Sorbetijs

Bij dit recept voor sorbetijs gebruiken we geen ijsmachine, maar maken we het in een bak in de vriezer. Je hebt wel een goede keukenmachine nodig. 

Hoofdgerecht | aantal personen
Ingrediënten
  • 250 ml water
  • 190 gram suiker
  • Sap van halve citroen
  • 500 gram fruit

Zo maak je sorbetijs

Stap 1

Doe alle ingredienten in een pan en breng het aan de kook. Als het fruit zacht is pureer je het met een staafmixer of in een keukenmachine.

Stap 2

Bedek een breede bak met plasticfolie. Zeef de massa en giet het in de bak. Zet dit minstens 6 uur in de vriezer.

Stap 3

Vlak voor het serveren pureer je de bevroren sorbetmassa in een keukenmachine.

sorbet

Met deze tools wordt je (sorbet)ijs het lekkerst

Heb je de smaak van het zelf ijs maken echt te pakken, dan is een ijsmachine wellicht een leuke investering. 

Wil je jouw zelfgemaakte sorbetijs naar een hoger plan tillen? Dan kan je het beste een baume-meter gebruiken. Deze meter meet het suikergehalte in een vloeistof. Hoe meer suiker de compositie bevat, des te smeuïger de sorbet zal worden. Door suiker, gelatine of geleisuiker toe te voegen maak je de sorbet zachter. Een baume-meter helpt je om het ideale suikergehalte te bepalen, als dat goed is, maak je het allerlekkerste sorbetijs. 

Geef je mening!
recipe image
Recept
Zelf ijs maken met óf zonder machine + 5 variaties [RECEPT]
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?