Het blijft een heerlijke traktatie: een paar bolletjes heerlijk romig ijs met knapperige stukjes chocolade, noten of een laag karamel- of chocoladesaus. Of wat dacht je van een dame blanche, fruitsorbet of een portie lekker yoghurtijs? 

Tip van ons: maak je eigen ijs! Zelf ijs maken lijkt een hele uitdaging, maar dat valt reuze mee! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb je helemaal geen dure ijsmachine nodig om zelf lekker ijs te maken.

Geen machine is dus geen reden om niet je eigen ijs te maken. Lees snel verder voor het recept! 

Zelf ijs maken | Basisrecept

3 from 45 votes
Course: nagerechtCuisine: hollands
Portie

2

Personen
Bereidingstijd

6

hours 

15

minutes

Ingrediënten

  • 250 ml 250 volle melk

  • 250 ml 250 slagroom

  • 80 gram 80 suiker

  • 4 4 eidooiers

Zo maak je zelf roomijs

  • Doe de melk in een pan en zet het op het vuur. Maak je het vanille-ijs met echte vanille, dan doe je de opengesneden peul nu bij de melk. Dit geldt voor alle variaties waarbij een ingrediënt moet ‘trekken’. Breng de melk aan de kook. Laat het daarna wat afkoelen.
  • Doe de eieren met de suiker in een kom en klop dit tot het lichtgeel is. Doe de melk al roerend bij de eidooiers. Als het goed gemengd is zet je het mengsel op het vuur (niet te hoog). Blijf roeren, vooral in de hoeken van de pan. Verwarm het mengsel tot het begint te binden. Als het wat dikker is geworden zeef je het en laat je het in de koelkast afkoelen.
  • Intussen klop je de slagroom tot yoghurtdikte. Als het andere mengsel volledig is afgekoeld spatel je de slagroom erdoor. Als het goed is gemengd is de ijsbasis klaar. Als je een ijsmachine hebt, doe je de basis erin. Anders lees je hieronder verder. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

IJs maken met of zonder ijsmachine

Schepijs krijg je door een mengsel in te vriezen, terwijl het in beweging is. In een ijsmachine gebeurt dit tegelijkertijd. Jammer genoeg hebben veel mensen geen ijsmachine, maar gelukkig betekent dat niet dat je niet zelf ijs kunt maken.

Er zijn namelijk nog andere manieren om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld met een dikke winterjas in een grote walk-in vriezer gaan staan, terwijl je jezelf warm houdt door in je ijsmengsel te roeren.

Als je dit te omslachtig vindt heb ik nog een aantal andere manieren voor je om ijs te maken zonder ijsmachine:

  • Doe je ijsmengsel in een platte bak die in de vriezer past. Om de twee uur roer je het mengsel door en je zult zien dat je na een paar keer lekker schepbaar ijs hebt.
  • Of je neemt twee ziploc-zakken. 1 van de zakken vul je voor de helft met ijsblokjes. In de ander gaat het ijsmengsel. Doe de zak met ijsmengsel in de zak met ijsblokjes. Doe hier een theedoek omheen, zodat de warmte van je handen de ijsblokjes niet laat smelten. Nu begin je met schudden, schudden, schudden, tot het ijs de gewenste dikte heeft.
  • Je kan ook ijs maken met droogijs. Zet eerst een veiligheidsbril op. Doe en schepje droogijs bij het ijsmengsel. Blijf hierin roeren tot het ijs klaar is. Eventueel kun je nog een beetje droogijs toevoegen.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten