Het blijft een heerlijke traktatie: een paar bolletjes heerlijk romig ijs met knapperige stukjes chocolade, noten of een laag karamel- of chocoladesaus. Of wat dacht je van een dame blanche, fruitsorbet of een portie lekker yoghurtijs?
Tip van ons: maak je eigen ijs! Zelf ijs maken lijkt een hele uitdaging, maar dat valt reuze mee! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb je helemaal geen dure ijsmachine nodig om zelf lekker ijs te maken.
Wij laten je zien hoe je ijs maakt, geven je wat variatietips en een aantal heerlijke recepten voor heerlijk roomijs, yoghurtijs en sorbet.
Geen machine is dus geen reden om niet je eigen ijs te maken. Lees snel verder voor het recept!

In dit artikel lees je alles over zelf ijs maken. Klik hieronder om snel naar je favoriete ijsrecept te gaan.
Zelf ijs maken | Basisrecept
IJs maken begint met een basis. Hiermee maak je zelf het allerlekkerste ijs. Lees onze variatietips voor inspiratie.
Nagerecht | voor 0,5 liter roomijs
- 250 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 80 gram suiker
- 4 eidooiers
Zo maak je zelf roomijs
Stap 1
Doe de melk in een pan en zet het op het vuur. Maak je het vanille-ijs met echte vanille, dan doe je de opengesneden peul nu bij de melk. Dit geldt voor alle variaties waarbij een ingrediënt moet ‘trekken’. Breng de melk aan de kook. Laat het daarna wat afkoelen.
Stap 2
Doe de eieren met de suiker in een kom en klop dit tot het lichtgeel is. Doe de melk al roerend bij de eidooiers. Als het goed gemengd is zet je het mengsel op het vuur (niet te hoog). Blijf roeren, vooral in de hoeken van de pan. Verwarm het mengsel tot het begint te binden. Als het wat dikker is geworden zeef je het en laat je het in de koelkast afkoelen.
Stap 3
Intussen klop je de slagroom tot yoghurtdikte. Als het andere mengsel volledig is afgekoeld spatel je de slagroom erdoor. Als het goed is gemengd is de ijsbasis klaar. Als je een ijsmachine hebt, doe je de basis erin. Anders lees je hieronder verder.
IJs maken met of zonder ijsmachine
Schepijs krijg je door een mengsel in te vriezen, terwijl het in beweging is. In een ijsmachine gebeurt dit tegelijkertijd. Jammer genoeg hebben veel mensen geen ijsmachine, maar gelukkig betekent dat niet dat je niet zelf ijs kunt maken.
Er zijn namelijk nog andere manieren om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld met een dikke winterjas in een grote walk-in vriezer gaan staan, terwijl je jezelf warm houdt door in je ijsmengsel te roeren.
Als je dit te omslachtig vindt heb ik nog een aantal andere manieren voor je om ijs te maken zonder ijsmachine:
- Doe je ijsmengsel in een platte bak die in de vriezer past. Om de twee uur roer je het mengsel door en je zult zien dat je na een paar keer lekker schepbaar ijs hebt.
- Of je neemt twee ziploc-zakken. 1 van de zakken vul je voor de helft met ijsblokjes. In de ander gaat het ijsmengsel. Doe de zak met ijsmengsel in de zak met ijsblokjes. Doe hier een theedoek omheen, zodat de warmte van je handen de ijsblokjes niet laat smelten. Nu begin je met schudden, schudden, schudden, tot het ijs de gewenste dikte heeft.
- Je kan ook ijs maken met droogijs. Zet eerst een veiligheidsbril op. Doe en schepje droogijs bij het ijsmengsel. Blijf hierin roeren tot het ijs klaar is. Eventueel kun je nog een beetje droogijs toevoegen.

Recept | Chocolade roomijs
Nagerecht | voor 0,5 liter roomijs
- 250 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 80 gram suiker
- 4 eidooiers
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 150 gram pure chocolade (in stukjes gehakt)
Zo maak je chocolade roomijs
Stap 1
Doe de melk met de slagroom in een pan en zet het op het vuur. Breng de melk aan de kook, zet het vuur laag en smelt de chocolade in de warme melk. Laat het daarna wat afkoelen.
Stap 2
Doe de eieren met de suiker en cacaopoeder in een kom en klop de eieren goed los. Doe de melk al roerend bij de eidooiers. Als het goed gemengd is doe je het mengsel op het vuur (niet te hoog). Blijf roeren, vooral in de hoeken van de pan. Verwarm het mengsel tot het begint te binden. Als het wat dikker is geworden zeef je het en laat je het in de koelkast afkoelen.
Stap 3
De ijsbasis is klaar en kan worden verwerkt met of zonder ijsmachine.

Recept | pistache roomijs
Nagerecht | voor 0,5 liter roomijs
- Basis roomijs volgens recept
- 200 gram gepelde pistachenoten
Zo maak je pistache roomijs
Stap 1
Hak de pistachenoten fijn in een keukenmachine. Pas op dat ze niet aan elkaar gaan plakken. Rooster de pistachenoten in een droge pan. Laat ze volledig afkoelen.
Stap 2
Als het basisijs bijna klaar is doe je pistachenoten erbij. Laat de ijsmachine nog even draaien, tot alles goed gemengd is.
Als je geen machine gebruikt, maar het ijs maakt in een bak in de vriezer, meng je de noten na 2 keer 2 uur met het ijs. Roer alles goed door elkaar en zet de bak terug in de vriezer. Na 2 uur roer je alles nog een keer door elkaar.

Recept | Yoghurtijs
Zelf yoghurtijs maken is zelfs nog makkelijker. Voor heerlijke froyo heb je maar een paar ingrediënten nodig en geen ijsmachine. Begin wel op tijd, want dit yoghurtijs moet 6 uur in de vriezer.
Nagerecht | Voor 750 ml yoghurtijs
- 250 ml slagroom
- 100 gram suiker
- 500 ml yoghurt
Zo maak je yoghurtijs
Klop de slagroom met 100 gram van de suiker bijna stijf. Voeg daarna de yoghurt toe en klopt alles tot een egale dikke massa. Doe deze massa in een bak en zet deze 6 uur in de vriezer.

Variatietips voor heerlijk speciaal ijs
IJs maken begint met een basis. Met deze ijsbasis kunt je eindeloos variëren, door er verschillende ingrediënten aan toe te voegen. Let wel op met alcohol. Dit bevriest pas bij een veel lagere temperatuur. Je zult je recept dan moeten aanpassen.
Hier heb je alvast een aantal ideeën om van jouw zelfgemaakt ijs iets speciaals te maken:
- Stukjes aardbei
- Blauwe bessen
- Gehakte chocolade (smarties of m&m’s)
- Cookie dough
- Gehakte noten of nougatine
- Stukjes brownie of koekjes
Of geef een andere draai aan je ijs met een ‘swirl’
- Mangocoulis (of andere vruchtencoulis)
- Nutella
- Lemon curd
- Gezouten karamel
- Chocoladesaus (een goed recept vind je in deze post over Dame Blanche)
- Marshmallow Fluff
All you need is love and maybe a little ice cream
Recept | Sorbetijs
Bij dit recept voor sorbetijs gebruiken we geen ijsmachine, maar maken we het in een bak in de vriezer. Je hebt wel een goede keukenmachine nodig.
Hoofdgerecht | aantal personen
- 250 ml water
- 190 gram suiker
- Sap van halve citroen
- 500 gram fruit
Zo maak je sorbetijs
Stap 1
Doe alle ingredienten in een pan en breng het aan de kook. Als het fruit zacht is pureer je het met een staafmixer of in een keukenmachine.
Stap 2
Bedek een breede bak met plasticfolie. Zeef de massa en giet het in de bak. Zet dit minstens 6 uur in de vriezer.
Stap 3
Vlak voor het serveren pureer je de bevroren sorbetmassa in een keukenmachine.

Met deze tools wordt je (sorbet)ijs het lekkerst
Heb je de smaak van het zelf ijs maken echt te pakken, dan is een ijsmachine wellicht een leuke investering.
Wil je jouw zelfgemaakte sorbetijs naar een hoger plan tillen? Dan kan je het beste een baume-meter gebruiken. Deze meter meet het suikergehalte in een vloeistof. Hoe meer suiker de compositie bevat, des te smeuïger de sorbet zal worden. Door suiker, gelatine of geleisuiker toe te voegen maak je de sorbet zachter. Een baume-meter helpt je om het ideale suikergehalte te bepalen, als dat goed is, maak je het allerlekkerste sorbetijs.





