Goede jus is comfort in vloeibare vorm. Het is dan ook jammer dat we met zijn allen gewend geraakt zijn uit jus in een pakje. Jus is nu vaak een snel extraatje – een beetje gesmolten boter met zout en peper, die de aardappels net wat minder droog maken. Zonde, want échte jus kan juist een hoogst bevredigende, heerlijke hartige en huiselijke toevoeging aan je gerecht zijn.
Zelf bouillon trekken?
Het hoofdingrediënt van jus is kalfs-, of runderbouillon. Hoe beter de kwaliteit van de bouillon is, hoe beter je jus zal smaken. In de supermarkt vind je allerlei soorten bouillon in potjes, waarmee je natuurlijk best een prima jus’tje kunt maken. Maar voor een serieuze jus is een zelf getrokken bouillon – of liever jus de veau – echt een must.
Toegegeven, zelf bouillon trekken kost wat moeite en tijd. Je maakt het door kalfsbotten, runderbeenderen, groenten en kruiden een uur of vijf zachtjes te laten sudderen. Laat je niet ontmoedigen! Zelfgemaakte bouillon is ontzettend veel lekkerder dan die uit een potje. Bovendien kun je het prima bewaren in de vriezer, zodat je er maanden mee vooruit kunt.
Als je de tijd kunt vinden, is hier een goed basisrecept voor klassieke runderbouillon. Hiermee maak je de basis van de best mogelijk jus. Ook bij veel andere recepten, zoals soepen en sauzen, komt dit heel goed van pas. Bovendien herken je de beste kok aan zijn bouillon, ook de thuiskok!