Zelf passata maken is niet alleen heel erg leuk, maar ook ontzettend lekker.

Vers zijn tomaten ongelofelijk lekker, maar bij een overvloedige oogst is het aan te raden om een deel te conserveren door ze te wecken. Bij officiële passata wordt de schil weggegooid. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig en de schil geeft juist een lekkere smaak.

Met een goede blender krijg je een gladde passata waar geen schil meer in terug te vinden is. Hoe langer je de tomaten kookt, hoe dikker en intenser van smaak de saus wordt.

Als de potten op een koele donkere plek bewaard kun je deze tomatensaus járen bewaren.

Zelfgemaakte passata di pomodori

4 from 2 votes
Recipe by Jessica Koomen in Seasons Moestuin
Voor

1

pot 500 ml
Bereidingstijd

20

minutes
Kooktijd

1

hour 

45

minutes

Wecken is een conserveertechniek waarbij groente of een gerecht in een weckpot of weckfles gedurende een bepaalde tijd in water op een bepaalde temperatuur wordt gebracht. Door het langdurige verhittingsproces worden bacteriën die voor bederf zorgen, gedood.

Door de hitte wordt de lucht uit de weckpot of fles gedrukt waardoor bij het afkoelen een vacuüm ontstaat. Hierdoor kan het geweckte voedsel lange tijd op kamertemperatuur bewaard blijven.

Ingrediënten

  • 1 1 weckpot van 500 ml

  • 1 kilo 1 sappige vleestomaten

  • blender

Bereiding passata

  • Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaden en het kroontje en halveer de kwarten.
  • Breng in een pan de tomaten aan de kook zonder een deksel op de pan. Kook de tomaten gedurende 45 minuten en roer regelmatig.
  • Steriliseer intussen de weckpot en vul de (weck) pan met zoveel water dat de pot minimaal voor driekwart onder water staat.
  • Pureer de gekookte tomaten in de blender tot een gladde saus. Vind je de saus nog te dun? Kook de saus dan nog verder in tot de gewenste dikte.
  • Giet de tomaten passata in de weckpot tot 2 centimeter onder de rand en klop op een zachte ondergrond de luchtbellen eruit. Sluit de pot, zet ze in het water en breng het water op een temperatuur van 90 graden.
  • Weck de saus gedurende 1 uur.
  • Haal de pot uit de weckpan en laat hem afkoelen op een doek of onderzetter. Voorzie de pot van een label met daarop de inhoud en weckdatum.

Tips

  • Kook de zelfgemaakte passata na openen gedurende 15 minuten om de kans op botulisme te vermijden.
  • Gewassen die niet voldoende zuur of suiker bevatten kun je niet inmaken. Bonen, soep of passata kun je wel wecken.
  • Er bestaan officiële weckketels die je op het vuur verwarmt en er zijn elektrische instelbare weckketels. Maar een grote pan met deksel en een keukenthermometer volstaan ook. Zet de potten in dat laatste geval niet rechtstreeks op de bodem maar op een ijzeren rekje of onderzetter.
  • Gebruik altijd echte weckflessen en potten. Er zijn ook sierversies op de markt, maar die zijn niet geschikt voor het wecken.
  • Controleer altijd of je rubbers schoon en flexibel zijn en geen scheurtjes bevatten.
  • Als de potten op een koele, donkere plek bewaard kun je deze passata zo'n 5 jaar bewaren.
  • Je kunt de passata gebruiken als basis voor salmorejo, gazpacho, tomatensaus voor pasta, zoals arrabiata, tomatenrisotto, of witte bonen in tomatensaus.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

tomaten wecken

Passata recept uit Seasons Moestuin

Dit recept voor zelfgemaakte passata komt uit Seasons Moestuin. Hét boek voor de beginnende moestuiner. Jessica Koomen tuiniert met de natuur mee. In dit boek en op haar Instagram geeft ze praktische tips hoe je een moestuin aanpakt zonder pesticiden en andere schadelijke middelen.

Ze vertelt je alles over het verbouwen, verwerken, drogen en inmaken van je oogst. Zoals het inmaken van je Oost Indische kers tot de lekkerste kappertjes ook.

moestuin seasons
  • Boek | Seasons Moestuin
  • Auteur | Jessica Koomen
  • Uitgever | Nijgh & van Ditmar
  • Release | 1 februari 2022
  • ISBN | 9789038810614
  • Bestel hem hier.



🍴Gang


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten