Je eigen sambal maken is heel erg eenvoudig en ook leuk om te doen. Er bestaan enorm veel soorten sambal en het leuke is dat je kunt spelen met smaken.

Sambal van rode chilipepers is redelijk mild, maar je kunt iedere peper gebruiken die je wilt of verschillende pepers combineren.

De zaadlijsten zijn verantwoordelijk voor de hete smaak van de pepper. Als je na het halveren de zaadlijsten direct verwijderd verminder je dus het hitte effect.

Zelfgemaakte sambal

0 from 0 votes
Recipe by Jessica Koomen in Seasons Moestuin
Voor

1

pot 250 ml
Bereidingstijd

30

minutes

Ingrediënten

  • 150 gr rode chilipeper

  • 1 grote ui

  • 15 gr gember

  • 2 knoflooktenen

  • 4 el milde olijfolie

  • 150 gr tomaten

  • 2 el sojasaus

  • 1 tl azijn

  • 2 potjes van glas, inhoud 125 ml

  • vijzel of hakmolentje

Bereiding sambal

  • Steriliseer de glazenpotjes volgens de basis hygiëneregels. Zoals hieronder bij tips.
  • Snijd de kroontjes van de rode chilipepers, halveerde chilipepers, en verwijder de zaadjes. Hak de pepers, ui, gember en knoflooktenen in stukken en maal ze in een hakmolentje tot een fijne structuur of gebruik een vijzel.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan, voeg het pepermengsel toe en fruit dit ongeveer 6 tot 8 minuten. Snijd de tomaten in kleine stukjes en voeg ze samen met de sojasaus en azijn toe aan de braadpan. Laat de sambal 8 tot 10 minuten zachtjes bakken en roer regelmatig door.
  • Schep de hete sambal in de gesteriliseerde kokendhete potjes, klop het potje halverwege het vullen op een zachte ondergrond om de luchtbelletjes te laten ontsnappen, vul verder af tot 1 centimeter onder de rand en klop nogmaals de luchtbellen eruit. Draai direct het deksel erop. Voorzie de potjes van een label met daarop de inmaakdatum.

Tips

  • Doe voorzichtig bij het verwerken van zo'n grote hoeveelheid pepers. Keukenhandschoenen aantrekken is geen slecht idee.
  • De sambal is minimaal drie maanden houdbaar in de koelkast.
  • Heb je een heel grote hoeveelheid sambal gemaakt? Bewaar in dat geval kleine porties in de vriezer om bederf te voorkomen.
  • Schep sambal uit het potje met schoon bestek.
  • Na het openen is de sambal in de koelkast nog enkele weken houdbaar.
  • Er zijn een heleboel soorten sambal. Sambal Oelek, Badjak en Manis zijn het bekendst.
  • Maak je eigen 'smaak' door limoenblad, rietsuiker, citroengras, trassi, kokos of limoen toe te voegen aan je sambal.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Steriliseren

De potten, deksels en het keukenmateriaal waarmee je inmaakt of weckt moeten worden gesteriliseerd om te voorkomen dat de inhoudt bederft.

Bacteriën worden op hoge temperatuur gedood, alleen omspoelen is dus niet voldoende.
Zorg ervoor dat je potten schoon zijn voordat je ze steriliseert. De potten bevatten dus geen jamresten en ook geen lijmresten.

Uitkoken is naar mijn idee de meest snelle en duurzame optie te steriliseren. Kook de potten, deksels en rubberen ringen 10 minuten uit in een pan met ruim water.

Een andere optie is de oven gebruiken. Als je een grote batch maakt is steriliseren In de oven wellicht handiger. Het nadeel is dat de rubberen ringen van de weckpotten en deksels van de glazen potten niet in de oven mogen en dat je die dus alsnog moet uitkoken. Steriliseer in de oven voor 15 minuten op 130 graden.

Haal de potten kort voordat je ze vult uit het kokende water of de oven, zodat de potten op het moment dat je ze vult zo heet en steriel mogelijk zijn. Zet de potten niet omgekeerd op een doek. De rand blijft op deze manier het meest steriel en het eventuele overgebleven vocht van het uitkoken verdampt door de hitte.

Sambal recept uit Seasons Moestuin

Dit recept voor zelfgemaakte sambal komt uit Seasons Moestuin. Hét boek voor de beginnende moestuiner. Jessica Koomen tuiniert met de natuur mee. In dit boek en op haar Instagram geeft ze praktische tips hoe je een moestuin aanpakt zonder pesticiden en andere schadelijke middelen.

Naast het verbouwen en opzetten van je moestuin helpt Jessica je dus ook met de verwerking van je verse oogst. Zo deelde we eerder al haar eerste hulp bij een tomaten overschot; passata van tomaat.
In het boek leer je alles over wecken, fermenteren en andere conserveertechnieken.

moestuin seasons
  • Boek | Seasons Moestuin
  • Auteur | Jessica Koomen
  • Uitgever | Nijgh & van Ditmar
  • Release | 1 februari 2022
  • ISBN | 9789038810614
  • Bestel hem hier.



🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten