Zelf Mayonaise Maken [Als Een Chef]

Vale Berral Garcia
Vale Berral Garcia

Thuis snel en makkelijk mayonaise maken? Let's go!

Zelf mayonaise maken is niet moeilijk, en binnen 5 minuten klaar.

Ik heb het zelf ontzettend vaak gemaakt. Soms thuis voor een handjevol mensen, en nog vaker in de keuken voor een heel restaurant. De methode blijft hetzelfde.

Er zijn verschillende technieken voor het maken van mayonaise; met een garde, met een handklopper, met een keukenmachine, met een staafmixer, met een vijzel of –heel oldskool – met twee vorken, zoals mijn moeder het maakte.

Maar ik zal je een geheimpje verklappen: het recept hieronder is het makkelijkste recept 🙂

 

Het makkelijkste mayonaise recept ooit!

We hebben niet meer dan 4 ingrediënten (vooruit, 5 met het zout erbij) nodig. Verder een staafmixer en een (hoge) maatbeker.

De truc hier is dat we in dit recept een heel ei gebruiken in plaats van eierdooiers. Dus geen gesplits, om te beginnen. Wat dit recept verder zo bijzonder maakt, is dat we niet – zoals in de meeste recepten voor mayonaise staat – de olie druppelsgewijs toevoegen.

Alles gaat tegelijk in de maatbeker.

Wat??

Jazeker!

Wat wel belangrijk is, is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur moeten zijn omdat anders alsnog de kans bestaat dat het gaat schiften. Omdat het in de winter soms wel wat frisser in je keuken kan zijn, is het mogelijk om een ‘chef’s trick’ toe te passen. Voeg een beetje warm water toe aan de mix, om alles op temperatuur te krijgen. De olie heel kort in de magnetron, werkt ook. Dit hoeft uiteraard niet, als het niet echt nodig is.

We gaan beginnen. Over een paar minuten is je zelfgemaakte mayonaise klaar. Verderop zal ik nog wat variatietips geven, om met een simpele toevoeging deze Vlaamse klassieker nóg spannender te maken. 

Zelf mayonaise maken [recept]

5 minuten I genoeg voor 10 porties friet

Dit heb je nodig:
  • een staafmixer
  • een maatbeker (of een glazen pot, zoals bijv. een jampotje)
  • 1 vers ei
  • 250 ml olie
    (Alleen zonnebloem-, dragon- of druivenpitolie kan. Ik gebruik een mix van 200 ml zonnebloem- en 50 olijfolie.)
  • 3 eetlepels azijn
    (Ook hier kun je experimenteren met bijvoorbeeld dragon-, witte wijn- of sherryazijn.)
  • 1 eetlepel mosterd
  • snuf zout

Om alles op temperatuur te krijgen, kun je warm water toevoegen of de olie heel kort in de magnetron doen.Doe het ei er daarna pas bij.

Stap 1:

Zet alles klaar. Zorg dat de ingrediënten niet koud zijn.

Stap 2:

Doe het ei, de olie, de mosterd, de azijn en het zout in de maatbeker.

 

Stap 3:

Zet de staafmixer onderin de maatbeker en begin van beneden naar boven te mixen (belangrijk!).

Mix dan nog alles even goed door.

Stap 4:

Er is geen stap vier! Als het goed is, staat er zelfgemaakte mayonaise voor je.

 

"Patat of friet, zonder mayonaise eten we het niet.

 

 

7 variatietips om je zelfgemaakte mayonaise op te leuken

Zoals je ziet , was dit een fluitje van een cent. Op deze basismayo kan je eindeloos variëren door er iets aan toe te voegen.

  • Roer een theelepel truffeltapenade door de mayonaise. Ideaal bij bavette, carpaccio of gepofte aardappel.
  • Maak het pittiger door er sambal, limoenrasp/limoensap en een beetje sojasaus erdoor te doen.
 
  • Fris het geheel op met yoghurt en munt, dat maakt het ook lichter.
  • Fruit knoflook, ui, een stukje geraspte gember aan met kerriepoeder. Blender tot een pasta en roer door de mayonaise voor een fantastische kerriemayo.
  • Meng wat ras-el-hanout en ketchup erdoor voor een Arabische touch.
  • Hak verse groene kruiden (peterselie, basilicum, bieslook, dille, koriander) fijn met een teentje knoflook en citroenrasp. Voila, een Provençaals tintje aan je zelfgemaakte mayonaise.
  • Of probeer eens fijngehakte kappertjes, anjovis, dille en citroenrasp. Perfect voor bij vis!
eieren
Geef je mening!
Recept
Zelf mayonaise maken
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Beoordeling
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?