Zelf mayonaise maken is niet moeilijk, en binnen 5 minuten klaar. Ik heb het zelf ontzettend vaak gemaakt. Soms thuis voor een handjevol mensen, en nog vaker in de keuken voor een heel restaurant. De methode blijft hetzelfde.

Er zijn verschillende technieken voor het maken van mayonaise; met een garde, met een handklopper, met een keukenmachine, met een staafmixer, met een vijzel of – heel oldskool – met twee vorken, zoals mijn moeder het maakte. Maar ik zal je een geheimpje verklappen: het recept hieronder is het makkelijkste recept.

Mayonaise

3 from 7 votes
Course: SauzenCuisine: Frans
Portie

10

Porties
Bereidingstijd

5

minutes

We hebben niet meer dan 4 ingrediënten (vooruit, 5 met het zout erbij) nodig. Verder een staafmixer en een (hoge) maatbeker.

De truc hier is dat we in dit recept een heel ei gebruiken in plaats van eierdooiers. Dus geen gesplits, om te beginnen. Wat dit recept verder zo bijzonder maakt, is dat we niet – zoals in de meeste recepten voor mayonaise staat – de olie druppelsgewijs toevoegen. Alles gaat tegelijk in de maatbeker. Wat?? Jazeker!

Wat wel belangrijk is, is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur moeten zijn omdat anders alsnog de kans bestaat dat het gaat schiften. Omdat het in de winter soms wel wat frisser in je keuken kan zijn, is het mogelijk om een ‘chef’s trick’ toe te passen. Voeg een beetje warm water toe aan de mix, om alles op temperatuur te krijgen. De olie heel kort in de magnetron, werkt ook. Dit hoeft uiteraard niet, als het niet echt nodig is.

We gaan beginnen. Over een paar minuten is je zelfgemaakte mayonaise klaar. Verderop zal ik nog wat variatietips geven, om met een simpele toevoeging deze Vlaamse klassieker nóg spannender te maken. 

Ingrediënten

  • 1 1 vers ei

  • 250 ml 250 olie (Alleen zonnebloem-, dragon- of druivenpitolie kan. Ik gebruik een mix van 200 ml zonnebloem- en 50 olijfolie.)

  • 3 el 3 azijn (Ook hier kun je experimenteren met bijvoorbeeld dragon-, witte wijn- of sherryazijn.)

  • 1 el 1 mosterd

  • Snuf zout

  • Benodigdheden
  • Staafmixer

  • Maatbeker (of een glazen pot, zoals bijv. een jampotje)

Bereiding

  • Zet alles klaar. Zorg dat de ingrediënten niet koud zijn.
  • Doe het ei, de olie, de mosterd, de azijn en het zout in de maatbeker.
  • Zet de staafmixer onderin de maatbeker en begin van beneden naar boven te mixen (belangrijk!). Mix dan nog alles even goed door.
  • Er is geen stap vier! Als het goed is, staat er zelfgemaakte mayonaise voor je.

variatieTips

  • Roer een theelepel truffeltapenade door de mayonaise en maak je eigen truffelmayonaise. Ideaal bij bavette, carpaccio of gepofte aardappel.
  • Maak het pittiger door er sambal, limoenrasp/limoensap en een beetje sojasaus erdoor te doen.
  • Fris het geheel op met yoghurt en munt, dat maakt het ook lichter.
  • Fruit knoflook, ui, een stukje geraspte gember aan met kerriepoeder. Blender tot een pasta en roer door de mayonaise voor een fantastische kerriemayo.
  • Meng wat ras-el-hanout en ketchup erdoor voor een Arabische touch.
  • Hak verse groene kruiden (peterselie, basilicum, bieslook, dille, koriander) fijn met een teentje knoflook en citroenrasp. Voila, een Provençaals tintje aan je zelfgemaakte mayonaise.
  • Of probeer eens fijngehakte kappertjes, anjovis, dille en citroenrasp. Perfect voor bij vis!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten