Zoete aardappel friet maken is het lekkerste wat je met een zoete aardappel kunt doen. Het is alleen wel essentieel dat je zoete aardappel friet goed krokant wordt. In dit recept lees je precies hoe je je zoete aardappel friet uit de oven zo krokant mogelijk krijgt. No worries, dit kun jij ook!

Zoete aardappel over? Geen probleem. De zoete aardappel is belachelijk veelzijdig. Ik maakte er al eerder zoete aardappel puree, zoete aardappel soep, zoete aardappel salade en gepofte zoete aardappel.

Maar goed eerst mijn favoriet; écht krokante zoete aardappel friet uit de oven.

Zoete aardappel friet

4 from 6 votes
Course: BijgerechtCuisine: Amerikaans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

50

minutes

Zoete aardappel friet heeft al het lekkere van ‘gewone’ patat, knapperig, vol smaak en het liefst lekker zout. Het is alleen een stukkie gezonder. Kijk! Daar houden we van.

Je kunt deze zoete aardappel friet natuurlijk maken in de frituur, maar eerlijk gezegd is dat nergens voor nodig en krijg je ze met onze tips net zo knapperig uit de oven!

Ingrediënten

  • Zoete aardappel friet
  • 1 1 kilo zoete aardappelen

  • 5 5 eetlepels olijfolie

  • 1 1 theelepel knoflookpoeder

  • 1 1 theelepel paprikapoeder

  • 1 1 theelepel zout

  • 1/2 1/2 theelepel zwarte peper

  • 1 1 el maizena

Bereiding

  • Zoete aardappel friet
  • Je kan de zoete aardappels schillen, maar dat hoeft niet. In het geval van ongeschilde aardappels moet je ze wél even nakijken op rare plekjes, die kun je wegsnijden.
  • Daarna snijd je de zoete aardappel in frieten. Je bepaalt zelf de maat! Hou je van dikke Vlaamse patat? Of heb je liever de slanke Franse frietjes? Let wel op, de zoete aardappelreepjes garen het best als ze niet dikker zijn dan 1,5 centimeter. Voor wie echt vaak friet gaat maken is dit misschien een slimme investering.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Was de frieten nu goed in koud water. Net als bij gewone friet haal je hierdoor een overtollig laagje zetmeel van de friet af waardoor ze later krokanter bakken. Droog de zoete aardappel frieten écht goed af.
  • Verdeel nu 1 eetlepel maizena over de zoete aardappel frieten. Dat gaat het makkelijkst door het geheel in een schone en droge plastic zak te doen en even flink te schudden. Als alle frieten een dun laagje maizena hebben kun je de zoete aardappel frieten verdelen over een ovenschaal.
  • Verdeel de frieten over een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat de frieten elkaar niet overlappen. Hierdoor worden je frieten straks nóg knapperiger.
    Verdeel wat nu de kruiden en wat olie over de frieten en bak ze in 20-25 minuten af. Je kunt ze tussendoor nog een keer voorzichtig draaien.

    Tip: Ik kwam erachter dat je hier extra bakplaten kunt kopen passend voor elke soort oven.

Tips

  • Je kunt, in plaats van knoflookpoeder in de kruidenmix, ook gepelde knoflookteentjes door de frieten mengen. Dit geeft je frietjes een sterkere knoflooksmaak en geur. Ook rozemarijn is erg lekker! 
  • Als je wilt mag je de zoete aardappelen eerst schillen. Maar er is natuurlijk niets lekkerder dan een gekruide en knapperige schil om elke wedge. Bovendien zitten er veel voedingsstoffen in.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

bijgerechten

Is zoete aardappel friet gezond?

Deze van binnen oranje (of paarse) aardappel zit tjokvol vitaminen en mineralen. ​Je vindt in de zoete aardappel bijna alle varianten van vitamine B en belangrijke mineralen zoals ijzer, calcium en verschillende anti-oxidanten.

Maar waarom fit-girls echt met deze fijne groenten weglopen is dit:  het zetmeel van deze aardappel zet je lichaam langzaam om in suikers. Dat betekend langer energie, minder snel honger en dus zou je minder willen gaan eten. ​De zoete aardappel is een écht superfood.  Maken dus die zoete aardappel friet!

Zoete aardappels

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten