De zoete aardappel is een wonderkind. Hij is lekker, gezond en ontzettend veelzijdig. Voor de gemiddelde kok is deze laatste eigenschap misschien wel de belangrijkste. 

Je kunt het zo gek niet verzinnen of je maakt het met de zoete aardappel, zo ook patat en friet. En zelfs dán zijn de variaties eindeloos. Een paar van onze favorieten zijn: zoete aardappel puree, zoete aardappel soep, zoete aardappel salade en gepofte zoete aardappel.

zoete aardappel friet

Wat maakt de zoete aardappel gezond?

Zoete Aardappel

Deze van binnen oranje (of paarse) vriend zit tjokvol vitaminen en mineralen. ​Je vindt in de zoete aardappel bijna alle varianten van vitamine B en belangrijke mineralen zoals ijzer, calcium en verschillende anti-oxidanten. Maar het belangrijkste moet nog komen: het zetmeel van dit wortelgewas zet je lichaam veel langzamer om in suikers. Daardoor heb je langer energie, krijg je minder snel honger en ga je minder eten.
​De zoete aardappel is een écht 
superfood. Dat is misschien een cliché, maar clichés zijn clichés om een reden, toch?

Ovenfrietjes van zoete aardappel

Ingrediënten | 4 - 6 porties 

 • 800 gr. zoete aardappelen (geschild)
 • 2 el. olijfolie
 • 1 tl. knoflookpoeder
 • 1 tl. paprikapoeder
 • 1 tl. zout
 • ½ tl. zwarte peper

​Aan de slag!

Waarom zou je nog frituren, als je de lekkerste friet in de oven maakt?

Begin met de oven: verwarm voor tot 200 ° Celsius. Snijd de zoete aardappel in reepjes. Je bepaalt zelf de maat! Hou je van dikke Vlaamse patat? Of heb je liever de slanke Franse frietjes? Let wel op, de zoete aardappelreepjes garen het best als ze niet dikker zijn dan 1,5 centimeter. Als de frietjes zijn gesneden, meng je ze met de olijfolie.

Zoete Aardappel

Meng in een kommetje de kruiden, het zout en de peper goed door elkaar. Strooi het kruidenmengsel over de zoete aardappelpatatjes heen. Verdeel de frieten goed over een bakplaat met een vel bakpapier. 

TIP: Je kunt, in plaats van knoflookpoeder in de kruidenmix, ook gepelde knoflookteentjes door de frieten mengen. Dit geeft je frietjes een sterkere knoflooksmaak en geur. Voor de liefhebber!

Bak de frieten ongeveer 15 minuten, tot de onderkanten bruin en knapperig zijn. Hierna draai je alle frietjes om (heet!) en laat je ze nog een minuutje of tien bakken. De zoete aardappelpatatten zijn nu klaar! Als je wilt kun je een snufje zout toevoegen. Heerlijk met lekkere Belgische mayonaise. Eet smakelijk!

friet van zoete aardappel

Zoete Aardappelwedges 

Ingrediënten | 6 - 8 porties 

 • 1 kg. zoete aardappelen
 • 2 tl. komijn
 • 2 tl. chilivlokken
 • 2 tl. sumak (dit kruid is verkrijgbaar bij de toko of Turkse groenteboer)
 • 2 el. tijmblaadjes (grof gesneden)
 • 2 el. rozemarijnblaadjes (grof gesneden)
 • 3 knoflooktenen
 • ​sap en rasp van één citroen
 • 3 el. olijfolie

​Aan de slag!

Zelfs de meest gewiekste zoete aardappelscepticus zal overstag gaan als hij of zij deze overheerlijke gekruide wedges proeft. Begin met het voorverwarmen van de oven tot ongeveer 180 tot 200 ° graden. Snijd de zoete aardappelen in partjes. Je kunt dit het beste doen door de aardappelen eerst in de lengte door de helft te snijden. Vervolgens snijd je de twee helften in stukjes in de breedte. De lekkerste wedges zijn overigens best dik: 2 tot 3 cm.


TIP: Als je wilt mag je de zoete aardappelen eerst schillen. Maar er is natuurlijk niets lekkerder dan een gekruide en knapperige schil om elke wedge. Bovendien zitten er veel voedingsstoffen in de schil.

Stamp alle kruiden, behalve de knoflooktenen, in een vijzel goed door elkaar. (Alle droge kruiden zullen anders aan de vochtige knoflookteentjes blijven plakken en dit bemoeilijkt het vijzelen.) 

Zoete Aardappel

Was de citroen goed en rasp de schil. Pers de citroen helemaal uit boven een grote kom (de aardappelwedges moeten er straks nog bij) en voeg de rasp toe. Voeg de olijfolie toe. Mix nu het kruidenmengsel uit de vijzel door het citroensap.
Pers en knijp de knoflookteentjes uit boven de kom. Roer het geheel goed door elkaar en voeg de zoete aardappelwedges toe. Geef de wedges nog een flinke draai, zodat alle partjes goed gekruid zijn.

Verspreid de wedges in een enkele laag over een vel bakpapier, met de schil (of waar de schil heeft gezeten) naar beneden. Het zou kunnen dat je zelfs twee bakplaten nodig hebt. Bak de zoete aardappelpartjes 30 tot 40 minuten. Zodra ze knapperig zijn geworden ben je klaar. Deze gekruide wedges zijn het allerlekkerst met
aioli. Eet smakelijk!