Zoete aardappel friet maken doe je zo [recept]

De zoete aardappel is belachelijk veelzijdig. Je kunt hem op allerlei manieren klaar maken. We maakten er al eerder zoete aardappel puree,  zoete aardappel soepzoete aardappel salade en gepofte zoete aardappel. mee. Klik op de linkjes voor de recepten.

Of wacht…

Want de allerlekkerste manier om zoete aardappel te bereiden is volgens mij toch wel zoete aardappelfriet. En het recept daarvoor lees je hieronder.

friet-van-zoete-aardappel

Patat van zoete aardappel heeft al het lekkere van ‘gewone’ patat, knapperig, vol smaak en het liefst lekker zout. Het is alleen een stukkie gezonder. Kijk! Daar houden we van.

Maak zelf zoete aardappel friet met onderstaande recepten. We geven er een voor klassieke zoete aardappel friet uit de oven en een voor wedges van zoete aardappel.

Wat maakt de zoete aardappel gezond?

Deze van binnen oranje (of paarse) aardappel zit tjokvol vitaminen en mineralen. ​Je vindt in de zoete aardappel bijna alle varianten van vitamine B en belangrijke mineralen zoals ijzer, calcium en verschillende anti-oxidanten.

oranje-paarse-zoete-aardappel

Maar waarom fitgirls echt met deze fijne groenten weglopen is dit:  het zetmeel van deze aardappel zet je lichaam langzaam om in suikers. Dat betekend langer energie, minder snel honger en dus zou je minder willen gaan eten. ​De zoete aardappel is een écht superfood.  Maken dus die zoete aardappel friet!

Zoete aardappel friet

Ingrediënten | 4 – 6 porties

  • ​1 kilo zoete aardappelen
  • ​5 el. olijfolie
  • ​1 tl. knoflookpoeder
  • ​1 tl. paprikapoeder
  • ​1 tl. zout
  • ​½ tl. zwarte peper

Zoete aardappel friet maken in de oven

Deze frieten maken we in de oven, maar je kunt zoete aardappel ook frituren. Persoonlijk vinden we ovenfrietjes veel lekkerder.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Zoete aardappel snijden

Je kan de zoete aardappels schillen, maar dat hoeft niet. In het geval van ongeschilde aardappels moet je ze wél even nakijken op rare plekjes, die kun je wegsnijden, en even wassen.

Daarna snijd je de zoete aardappel in stukken. Je bepaalt zelf de maat! Hou je van dikke Vlaamse patat? Of heb je liever de slanke Franse frietjes? Let wel op, de zoete aardappelreepjes garen het best als ze niet dikker zijn dan 1,5 centimeter.

Als de frietjes zijn gesneden, meng je ze met de olijfolie.

zoete-aardappel-frietjes

Meng in een kommetje de kruiden, het zout en de peper goed door elkaar. Strooi het kruidenmengsel over de zoete aardappelpatatjes heen. Verdeel de frieten goed over een bakplaat met een vel bakpapier.

TIP: Je kunt, in plaats van knoflookpoeder in de kruidenmix, ook gepelde knoflookteentjes door de frieten mengen. Dit geeft je frietjes een sterkere knoflooksmaak en geur. Ook rozemarijn is erg lekker! 

Bak de frieten ongeveer 15 minuten, tot de onderkanten bruin en knapperig zijn. Hierna draai je alle frietjes om (heet!) en laat je ze nog een minuutje of tien bakken. De zoete aardappel patatten zijn nu klaar! Als je wilt kun je er nog een snufje zout toevoegen. Heerlijk met lekkere Belgische mayonaise. Eet smakelijk.

zoete aardappel uit de oven

Zoete Aardappelwedges maken

Ingrediënten | 6 – 8 porties

  • 1 kg zoete aardappelen
  • ​2 tl. komijn
  • ​2 tl. chilivlokken
  • ​2 tl. sumak (dit kruid is verkrijgbaar bij de toko of Turkse groenteboer)
  • ​2 takjes tijm
  • ​2 takjes rozemarijn
  • ​3 knoflooktenen
  • ​​rasp van één citroen
  • ​5 el. olijfolie

wedges van zoete aardappel

​Aan de slag!

Zelfs de meest fervente zoete aardappel hater zal overstag gaan, als hij deze overheerlijke gekruide wedges proeft. Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 ° graden.

Snijd de zoete aardappelen in partjes. Je kunt dit het beste doen door de aardappelen eerst in de lengte door de helft te snijden. Vervolgens snijd je de twee helften in stukjes in de breedte. De lekkerste wedges zijn overigens best dik: 2 tot 3 cm.

TIP: Als je wilt mag je de zoete aardappelen eerst schillen. Maar er is natuurlijk niets lekkerder dan een gekruide en knapperige schil om elke wedge. Bovendien zitten er veel voedingsstoffen in.

zoete-aardappel-wedges

Rasp de schil van de citroen in een grote kom. Voeg de olijfolie toe en alle kruiden. Meng deze kruiden mix goed en voeg de wedges toe.

Roer goed en zorg dat alle wedges zijn bedekt met olie en kruiden.

Verspreid de wedges nu over een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat alle wedges de ruimte krijgen. Je mag niet stapelen en kunt misschien zelfs beter twee bakplaten gebruiken indien nodig.

Bak de zoete aardappel wedges zo’n 30 tot 40 minuten, en schep om de tien minuten heel voorzichtig om, zodat alle zijdes een knapperig korstje krijgen.

Haal de uit de oven en serveer met aioli of goeie mayo (Japanse!).

Dat gezond zo lekker kon zijn!? (Okay, op die mayo na dan..)

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Speciaal voor jou.

KokenKoken

Voeg je koptekst hier toe

Wat eten we vandaag?
1001 recepten voor elke dag