Aardappelpuree van zoete aardappels: gezond én lekker

Het lijkt wel alsof de zoete aardappel de laatste jaren alleen maar populairder geworden is. En daarvoor is alle reden.

De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is enorm gezond: het is een bom van vitamines, bètacaroteen en antioxidanten.

Met zijn zoete smaak , smeuïge structuur en bijzondere kleur komt de zoete aardappel in veel gerechten goed tot zijn recht - vooral in de herfst of winter - wanneer de smaak van de bataat op zijn best is. Je kent de zoete aardappel het best van zoete aardappel friet

zoete aardappel

In dit artikel geven we je een eenvoudig, gezond én lekker recept voor zoete aardappelpuree. De smaak en textuur van de zoete aardappel staat hierin centraal. Je kunt het serveren als een eenvoudig, maar smakelijk bijgerecht, maar je kunt met dit recept nog veel meer kanten op. Je kunt het variëren door de zoete aardappel op verschillende manieren te kruiden. Je kunt de puree zelfs verwerken in andere gerechten, zoals soepen, hartige taarten of soufflés! Een erg handig basisrecept om onder de knie te hebben dus! 


👨‍🍳 Ook lekker: zoete aardappelsoep, probeer ook eens!

Wat is een zoete aardappel?

De naam 'zoete aardappel' is eigenlijk wat verwarrend. Biologisch gezien zijn de zoete aardappel en de gewone aardappel geen broertjes van elkaar, en eigenlijk ook niet eens familie - het zijn eerder verre kennissen. Zo gedijt de aardappel prima in ons koude kikkerlandje, terwijl de zoete aardappel subtropisch is en hier niet goed kan worden geteeld. In warmere klimaten doet hij het prima: vandaar ook dat de zoete aardappel van oudsher veel gebruikt wordt is in bijvoorbeeld de Surinaamse keuken. De laatste decennia heeft de zoete aardappel ook hier zijn intrede gemaakt.

zoete aardappels

De zoete aardappel is, zoals de naam al aangeeft, wat zoeter dan een gewone aardappel. Qua smaak zit hij zich ergens tussen een aardappel en een pompoen in. Dat maakt hem uitstekend geschikt om een puree van te maken. De smaak combineert goed met (donker) vlees en andere herfstige smaken. In de Verenigde Staten staat yam, puree van zoete aardappel, dan ook steevast op tafel met Thanksgiving, als begeleiding van de gebraden kalkoen.

Zoete aardappelpuree: het basisrecept

Zoete aardappel heeft een subtiele maar aangename smaak, die prima op zichzelf kan staan. Puree maken van zoete aardappel is dan ook heel eenvoudig. Voor een puree voor vier personen heb je nodig:

 • 3 zoete aardappels, geschild en in stukken gesneden;
 • check
  Zout en peper.
zoete aardappelpuree

Zoete aardappelpuree heb je zo gemaakt.

 1. Leg de zoete aardappels in een ruime pan, en voeg water toe tot alle aardappels net onder water staan. Breng het water aan de kook, en kook de bataat tot die door en door gaar is. Dit duurt 15 tot 20 minuten. Controleer tussendoor eventueel met een vork of ze al gaar genoeg zijn.
 2. Giet de zoete aardappel af, en pureer ze met een stamper voor een grove puree. Of in de keukenmachine, als je de puree romig en glad wil maken.
 3. Voeg zout en peper om de puree op smaak te brengen

Deze simpele puree doet het uitstekend als bijgerecht om andere, meer aanwezige smaken te temperen. Serveer je gasten niet teveel, want het is vrij vullend!

Twee lekkere variaties op zoete aardappelpuree

Het bovenstaande recept is simpel en leent zich dan ook goed voor variaties. Je kunt zoete aardappelpuree heel makkelijk op smaak brengen, door verschillende kruiden of smaken door de puree heen te roeren.  Maak je het bovenstaande recept, maar wil je een wat meer spannende, exotische of onverwachte puree op tafel zetten? Probeer dan eens een van de volgende variaties:

 • Zoete aardappelpuree met sinaasappel en gember

Sinaasappel en gember zijn de perfecte partners voor de zoete, weeïge smaak van bataat. Volg bovenstaand basisrecept, maar voeg daar als je puree klaar is het volgende toe:

 • 50 ml melk;
 • check
  50 ml verse sinaasappelsap;
 • check
   2 eetlepels boter;
 • check
   2 theelepels verse gember, in kleine stukjes gehakt.
sinaasappel, gember

De zuurheid en scherpte voegen flink wat pit toe aan het recept. Deze smaken geven een extra herfstige draai aan de puree.

 • Pittige zoete aardappelpuree

Zoete aardappels worden veel gebruikt in de Aziatische keuken. Het zal je dan ook niet verbazen, dat het goed te combineren valt met meer hete smaken. De zoete aardappel vormt een perfect bedje voor flink wat pit. Maak het basis recept en voeg daaraan toe:

rode peper
 • Een eetlepel citroensap;
 • check
  Een eetlepel chili-olie, of één verse chilipeper, in kleine stukjes;
 • check
  Koriander, als garnering.

Zo krijgt je zoete aardappelpuree power en kan hij prima als bijgerecht dienen bij een Aziatisch geïnspireerde maaltijd.

Blijf variëren met zoete aardappel!

Nadat je een paar variaties hebt geprobeerd, kun je misschien zelf ook wel wat leuke manieren bedenken om zoete aardappelpuree te gebruiken! Voeg andere smaken en kruiden toe en creëer je eigen heerlijke puree. Voeg toe aan soepen om wat meer structuur te krijgen of gebruik als basis voor hartige taarten, of soufflés. Ook kun je een heerlijke ovenschotel op basis van deze puree maken! Met zoete aardappelpuree kun je alle kanten op.