Recept | Zoete Aardappelpuree

Aardappelpuree van zoete aardappels | gezond én lekker

Het lijkt wel alsof de zoete aardappel de laatste jaren alleen maar populairder geworden is. En daarvoor is alle reden. De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is enorm gezond. Het is een bom van vitamines, bètacaroteen en antioxidanten. 

Met zijn zoete smaak , smeuïge structuur en bijzondere kleur komt de zoete aardappel in veel gerechten goed tot zijn recht - vooral in de herfst of winter - wanneer de smaak van de bataat op zijn best is. Een van onze favoriete recepten is zoete aardappel friet, maar vandaag maken we zoete aardappel puree. 

zoete aardappel

In dit artikel geven we je een eenvoudig, gezond én lekker recept voor zoete aardappelpuree. De smaak en textuur van de zoete aardappel staat hierin centraal.

 Je kunt het serveren als een eenvoudig bijgerecht, maar je kunt met dit recept nog veel meer kanten op. Je kunt het variëren door de zoete aardappel op verschillende manieren te kruiden. Je kunt de puree zelfs verwerken in andere gerechten, zoals soepen, hartige taarten of soufflés! Een erg handig en zeer makkelijk basisrecept om onder de knie te hebben dus! 


Ook lekker: zoete aardappelsoep

Wat is een zoete aardappel?

De naam 'zoete aardappel' is eigenlijk wat verwarrend. Biologisch gezien zijn de zoete aardappel en de gewone aardappel geen broertjes van elkaar. Niet eens familie. 

De normale aardappel groeit prima in ons koele Nederland, terwijl de zoete aardappel subtropisch is en hier niet goed kan worden geteeld. In warmere klimaten doet hij het prima, vandaar ook dat de zoete aardappel van oudsher veel gebruikt wordt is in bijvoorbeeld de Surinaamse keuken. Pas de laatste decennia heeft de zoete aardappel ook hier zijn intrede gemaakt.

Ongeveer tegelijkertijd met de hashtag fitgirl is de zoete aardappel bezig om ontzettend populair te worden. Het zetmeel van deze aardappel zet je lichaam langzaam om in suikers. Dat betekend langer energie, minder snel honger en dus zou je minder willen gaan eten. De zoete aardappel is een écht superfood.  

zoete aardappels

De zoete aardappel is, zoals de naam al aangeeft, zoeter dan een gewone aardappel. Qua smaak zit hij zich ergens tussen een aardappel en een pompoen in. Dat maakt hem uitstekend geschikt om een puree van te maken. De smaak combineert goed met stoofvlees en andere herfstige smaken. In de Verenigde Staten staat yam, puree van zoete aardappel, dan ook steevast op tafel met Thanksgiving, als begeleiding van de gebraden kalkoen.


Basisrecept  | Zoete aardappelpuree

Zoete aardappel heeft een subtiele en aangename smaak, die prima op zichzelf kan staan. Puree maken van zoete aardappel is dan ook heel eenvoudig. Voor een puree voor vier personen heb je nodig:

  • 3 zoete aardappels, schoongemaakt en in stukken gesneden;
  • check
    Zout en peper
  • Een klont roomboter
zoete aardappelpuree

Zoete aardappelpuree heb je zo gemaakt.

  1. Leg de zoete aardappels in een ruime pan, en voeg water toe tot alle aardappels net onder water staan. Breng het water aan de kook, en kook de bataat tot die door en door gaar is. Dit duurt 15 tot 20 minuten. Controleer tussendoor eventueel met een vork of ze al gaar genoeg zijn.

  2. Giet de zoete aardappel af, en pureer ze met een stamper voor een grove puree. Of in de keukenmachine, als je de puree romig en glad wil maken.

  3. Voeg zout, peper en een goeie klont boter toe om de puree op smaak te brengen. Klaar.

Drie lekkere variaties op zoete aardappelpuree

Het bovenstaande recept is simpel en leent zich dan ook goed voor variaties. Je kunt zoete aardappelpuree heel makkelijk op smaak brengen, door verschillende kruiden of smaken door de puree heen te roeren.  Maak je het bovenstaande recept, maar wil je een wat meer spannende, exotische of onverwachte puree op tafel zetten? Probeer dan eens een van de volgende variaties:

1. Zoete aardappelpuree met sinaasappel en gember

Sinaasappel en gember zijn de perfecte partners voor de zoete, weeïge smaak van bataat. Volg bovenstaand basisrecept, maar voeg daar als je puree klaar is het volgende toe:

  • 50 ml melk;
  • check
    50 ml verse sinaasappelsap;
  • check
     2 eetlepels boter;
  • check
     2 theelepels verse gember, geraspt

De zuurheid en scherpte voegen flink wat pit toe aan het recept. Deze smaken geven een extra herfstige draai aan de puree.

2. Pittige zoete aardappelpuree

Zoete aardappels worden veel gebruikt in de Aziatische keuken. Het zal je dan ook niet verbazen, dat het goed te combineren valt met meer pittige smaken. De zoete aardappel vormt een perfect bedje voor flink wat pit. Maak het basisrecept en voeg daaraan toe:

  • Een eetlepel limoensap
  • check
    Een eetlepel chili-olie, of één verse chilipeper, in kleine stukjes, of wat gedroogde rode chilivlokken
  • check
    Een half bosje gehakte koriander 

Zo krijgt je zoete aardappelpuree power en kan hij prima als bijgerecht dienen bij een Aziatisch geïnspireerde maaltijd.

3. Zoete aardappelpuree met dukkah


Dit is comfortfood van het hoogste niveau. Voedsel wat je helemaal lekker warm van binnen maakt. Perfect te combineren bij andere Arabische getinte gerechten. Maak het basisrecept en gebruik in plaats van boter, mooie extra vergine olijfolie. Schep de puree op een mooie schaal en strooi er rijkelijk deze nootachtige dukkah en wat grof zeezout over. Heeeerlijk! 

  • Mooie olijfolie
  • check
    Dukkah een paar eetlepels 
  • check
    Grof zeezout 


Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email