Haal nu de zon in huis met deze heerlijke Marokkaanse zoete aardappelsalade. Dit smakelijke en kruidige gerecht past perfect bij een stoofschotel, maar is ook heerlijk als hoofdgerecht!
Aan het einde van dit recept kun je bovendien een authentieke tip vinden uit de échteMarokkaanse keuken. Of maak je liever ouderwetse aardappelsalade van gewone aardappel?
Zin in andere salades? Bekijk dan hier alle salade recepten!
Zijn de zoete aardappels gaar?
Denk je dat de zoete aardappelblokjes gaar zijn? Proef dan even een stukje. Zijn ze lekker mals en zacht? Dan zijn ze klaar. Zijn ze nog een beetje taai? Geef ze nog een paar minuutjes. Schep de zoete aardappel in een grote saladekom. Voeg hier vervolgens de gedroogde cranberry’s ende dressing aan toe en geef het geheel een goeie draai. Dit doe je het liefste een beetje voorzichtig en met een houten spatel. Laat de salade een minuut of vijf rusten, dan kan de dressing in de aardappelblokjes trekken. Roer halverwege nog even goed door.
TIP: Gedroogde cranberry’s zijn in de grotere supermarkten meestal wel te vinden. Toch kan dit soms een flinke zoektocht opleveren. Zijn ze niet verkrijgbaar of ben je het zoeken zat? Dan kun je de cranberry’s vervangen door krenten. Let op! Vervang de cranberry’s niet door rozijnen of sultana’s, want die zijn te zoet. Gebruik écht krenten.
Krenten zijn wat zuurder en hebben een interessant achtergrondverhaal. Het woord ‘krent’ is afgeleid van de oud-Griekse havenplaats Korinthe. Het druivenras waarvan krenten worden gemaakt, komt daar oorspronkelijk vandaan. Korinthe werd ook wel Krinth genoemd en daar hebben wij uiteindelijk het woord ‘krent’ aan overgehouden.
The Finishing Touch
Nu de dressing haar werk aan het doen is, heb je tijd om de amandelschijfjes even kort te roosteren in een koekenpan. Een minuutje op middelhoog vuur, en een beetje husselen, is meestal wel voldoende voor een mooi geroosterd resultaat. Zet de nootjes even apart. Het is belangrijk om deze op het allerlaatste moment aan de salade toe te voegen. Ze worden namelijk snel slap en zo verliezen ze hun knapperigheid.
Hak de verse peterselie, koriander en munt fijn. Voeg toe aan de salade en roer het geheel even goed door met twee houten spatels. Gooi de schijfjes amandel erbij, geef de salade nog een keer een draai en je bent klaar om dit heerlijke gerecht te serveren. Eet smakelijk! Of om echt in de Marokkaanse sferen te komen: Besaha!
Marokkaanse supertip!
Om deze salade een nog Marokkaanser tintje te geven, gebruik je de specerij sumak. Dit zijn de gemalen en gedroogde vruchtjes van de sumakstruik en geven je gerecht een hartige en citrusachtige smaak. Deze specerij wordt veel gebruikt in de Arabische, Turkse, Aramese en Iraanse keukens en geeft jouw salade een uniek smaak. Gebruik ongeveer een theelepel in dit recept.
Zoete aardappelsalade bewaren
Je kunt deze salade tot een paar dagen gemakkelijk in de koelkast bewaren. Laat de salade, voor je gaat eten wel eerst op kamertemperatuur komen, dat brengt juist de mooie smaken naar boven!
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten