Recept | Salade met zoete aardappel

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Haal nu de zon in huis met deze heerlijke Marokkaanse zoete aardappelsalade. Dit smakelijke en kruidige gerecht past perfect bij een stoofschotel, maar is ook heerlijk als hoofdgerecht!

Aan het einde van dit recept kun je bovendien een authentieke tip vinden uit de échte Marokkaanse keuken.

zoete-aardappel-salade

Kampioen der knollen

Het houdt maar niet op met die zoete aardappel. Eerder kon je lezen hoe je een overheerlijke zoete aardappelsoep van maakt, die het zowel in het najaar als in de zomer erg goed doet. Of je maakt er ovenheerlijke zoete aardappel friet van. Daar lees je ook meteen waarom dit knolgewas zo’n gezonde keuze is in de keuken. Van deze veelzijdige knol hebben we ook nog heerlijke recepten voor Zoete aardappel puree en gepofte Zoete aardappel. Maar je kwam natuurlijk voor de salade met zoete aardappelen. Hoe je die maakt, lees je hieronder!

Zoete aardappelsalade met Marokkaans tintje

Bijgerecht of salade | zo’n 4 tot 6 porties 

Ingrediënten

  • 1 kilo zoete aardappelen
  • 5 + 5 el. olijfolie
  • ½ tl. komijnzaad
  • ½ tl. korianderzaad
  • ½ tl. paprikapoeder
  • ½ tl. kaneelpoeder
  • 1 tl. gemberpoeder (djahé) / of twee cm verse gember 
  • snufje cayennepoeder
  • snufje zout
  • een beetje vers gemalen zwarte peper
  • 1 citroen, sap 
  • 1 sinaasappelsap, rasp en sap
  • een handje amandelschijfjes
  • een handje gedroogde cranberry’s 
  • 1 teentje knoflook
  • 3 steeltjes gehakte peterselie
  • 2 steeltjes gehakte koriander 
  • 2 steeltjes gehakte munt

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 200 °Celsius. Je hoeft zoete aardappel niet te schillen, maar snijd rare plekken, haren en knobbels wel weg. Snijd de zoete aardappel daarna in blokjes van twee bij twee centimeter. Pak je een vel bakpapier. Smeer deze in met wat olie en leg deze op je ovenrooster. Verdeel de aardappelblokjes evenredig op het bakpapier en druppel hierover nog wat olijfolie. Breng het geheel op smaak met de komijnzaadjes, korianderzaad, paprikapoeder, kaneel, gember, cayenne, peper en zout. Hussel even goed door elkaar en laat de aardappelblokjes tien minuten garen in de oven. Hussel de blokjes even goed door elkaar en laat ze vervolgens nog eens tien minuten garen.

zoete-aardappel-salade

De dressing

Nu je toch aan het wachten bent tot de zoete aardappel klaar is, kun je aan de dressing beginnen. Want een salade zonder dressing, is toch een beetje zoals een diner zonder wijn. Pak een kom – een flinke soepkom werkt het best – en voeg hier de olijfolie, citroen- en sinaasappelsap, rasp, knoflook en peper en zout aan toe. Roer dit flink door elkaar met een lepel of een garde, tot je een egale dressing hebt. Proef hoe de smaak je bevalt. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. Als je van wat extra pit houdt, voeg je nog een beetje cayennepeper toe. 

TIP: Gemberpoeder, oftewel djahé, is makkelijk in gebruik. Maar voor die échte gembersmaak kun je beter voor geraspte verse gember kiezen. Vervang het gemberpoeder in dit recept eens door geraspte gember.

Gebruik hiervoor ongeveer twee centimeter geschilde gemberwortel. Naast de lekkere smaak, geeft dit ook nog eens een sterker aroma. En de meeste smaak gaat door de neus, kun je nagaan!

Zijn de zoete aardappels gaar?

Denk je dat de zoete aardappelblokjes gaar zijn? Proef dan even een stukje. Zijn ze lekker mals en zacht? Dan zijn ze klaar. Zijn ze nog een beetje taai? Geef ze nog een paar minuutjes. Schep de zoete aardappel in een grote saladekom. Voeg hier vervolgens de gedroogde cranberry’s ende dressing aan toe en geef het geheel een goeie draai. Dit doe je het liefste een beetje voorzichtig en met een houten spatel. Laat de salade een minuut of vijf rusten, dan kan de dressing in de aardappelblokjes trekken. Roer halverwege nog even goed door.

TIP: Gedroogde cranberry’s zijn in de grotere supermarkten meestal wel te vinden. Toch kan dit soms een flinke zoektocht opleveren. Zijn ze niet verkrijgbaar of ben je het zoeken zat? Dan kun je de cranberry’s vervangen door krenten. Let op! Vervang de cranberry’s niet door rozijnen of sultana’s, want die zijn te zoet. Gebruik écht krenten. 

Krenten zijn wat zuurder en hebben een interessant achtergrondverhaal. Het woord ‘krent’ is afgeleid van de oud-Griekse havenplaats Korinthe. Het druivenras waarvan krenten worden gemaakt, komt daar oorspronkelijk vandaan. Korinthe werd ook wel Krinth genoemd en daar hebben wij uiteindelijk het woord ‘krent’ aan overgehouden.

The Finishing Touch 

Nu de dressing haar werk aan het doen is, heb je tijd om de amandelschijfjes even kort te roosteren in een koekenpan. Een minuutje op middelhoog vuur, en een beetje husselen, is meestal wel voldoende voor een mooi geroosterd resultaat. Zet de nootjes even apart. Het is belangrijk om deze op het allerlaatste moment aan de salade toe te voegen. Ze worden namelijk snel slap en zo verliezen ze hun knapperigheid. 

Hak de verse peterselie, koriander en munt fijn. Voeg toe aan de salade en roer het geheel even goed door met twee houten spatels. Gooi de schijfjes amandel erbij, geef de salade nog een keer een draai en je bent klaar om dit heerlijke gerecht te serveren. Eet smakelijk! Of om echt in de Marokkaanse sferen te komen: Besaha!

Marokkaanse supertip!

Om deze salade een nog Marokkaanser tintje te geven, gebruik je de specerij sumak. Dit zijn de gemalen en gedroogde vruchtjes van de sumakstruik en geven je gerecht een hartige en citrusachtige smaak. Deze specerij wordt veel gebruikt in de Arabische, Turkse, Aramese en Iraanse keukens en geeft jouw salade een uniek smaak. Gebruik ongeveer een theelepel in dit recept.

Zoete aardappelsalade bewaren

Je kunt deze salade tot een paar dagen gemakkelijk in de koelkast bewaren. Laat de salade, voor je gaat eten wel eerst op kamertemperatuur komen, dat brengt juist de mooie smaken naar boven! 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!