Zoete aardappel stamppot. Dat is eens iets anders dan een normale stamppot en koken met zoete aardappel, dat zouden we vaker moeten doen, toch?

Deze publiekslieveling is soepel, romig en zijdezacht. Het belangrijkste is dat het absoluut heerlijk is. De hartige smaak vult de natuurlijke zoetheid van de zoete aardappel perfect aan.

Kun je geen genoeg krijgen van stamppotten? Bekijk dan deze stamppot recepten! Oh en trouwens… er komen nog mooie foto’s aan voor dit recept zodra we hem zelf hebben gekookt!

Lees snel verder voor het recept!

Zoete aardappel stamppot

0 from 0 votes
Course: BijgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Deze zoete aardappel stamppot is supermakkelijk om te maken en leent zich uitstekend voor allerlei variaties!

Ingrediënten

  • 2 kg 2 zoete aardappels (geschild en in blokjes gesneden)

  • 2 tl 2 zout

  • 40 gram 40 fijngesneden bladpeterselie

  • 50 gram 50 fijngesneden lente-ui

  • 1 teentje 1 knoflook

  • 2 el 2 zure room

  • 3 el 3 boter

  • versgemalen peper

  • 1 scheutje 1 extra vergine olijfolie

Bereiding

  • Doe de zoete aardappelen in een pan met water, zodat de aardappel helemaal onder staan. Doe de helft van het zout erbij en zet de pan op het vuur. Wanneer je er met gemak een vork in kunt prikken, zijn de aardappelen gaar.
  • Giet de zoete aardappelen af en laat ze eventjes uitdampen. Stamp ze vervolgens met een pureestamper tot een puree. Het is lekker als je er wat klontjes in laat zitten. Niet helemaal fijnstampen, dus.
  • Doe nu de rest van de ingrediënten, behalve de olijfolie, erbij. Houd van de lente-ui en bladpeterselie een klein beetje apart voor de garnering, straks. Roer alles goed door elkaar.
  • Doe de puree in een kom besprenkel de puree met de olijfolie en garneer het met de overgebleven lente-ui en bladpeterselie.
    De kliekjes kun je 3-4 dagen in de koelkast bewaren.

variatietips

  • In plaats van de aardappelen te koken kun je ze ook roosteren in de oven en vervolgens stampen. Dit geeft extra smaak aan de stamppot.
  • Als je de zoete aardappel stoomt in plaats van ze te koken, dan behoud je meer van de voedingsstoffen.
  • In plaats van gewone boter kun je ook een paar stukjes kruidenboter door je puree roeren.
  • Wil je een wat lichtere stamppot? Vervang dan een deel van de zoete aardappelen door gewone aardappel.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat eet je met zoete aardappel stamppot?

Wat is lekker om door de zoete aardappel stamppot heen te doen? Wat dacht je van:

  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Fijngesneden salie
  • Gebakken spekjes
  • Gehakte noten
  • Parmezaanse kaas

Zoete aardappel stamppot is het lekkerst met sterkere smaken. Hij is behoorlijk heftig van smaak en heeft dus de neiging om te overheersen als je er niet iets krachtigs tegenover zet.

Combineer het dus met gebakken of gegrild roodvlees, gebakken of geroosterde kip of eventueel met gebakken vis.

Dit betekent niet dat alleen carnivoren kunnen genieten van deze stamppot. Hij is ook heerlijke met gebakken, gegrilde of geroosterde groenten. Hij gaat ook prima met vleesvervangers, zolang je deze maar goed op smaak brengt. Eet smakelijk!

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten