Zoete aardappel stamppot, easy peasy [Recept]

David
David

Zoete aardappel stamppot. Dat is eens iets anders dan een normale stamppot en koken met zoete aardappel, dat zouden we vaker moeten doen, toch?

Deze publiekslieveling is soepel, romig en zijdezacht. Het belangrijkste is dat het absoluut heerlijk is. De hartige smaak vult de natuurlijke zoetheid van de zoete aardappel perfect aan.

Deze zoete aardappel stamppot is supermakkelijk om te maken en leent zich uitstekend voor allerlei variaties.

Heb je er zin in gekregen ? Lees dan snel verder voor het recept en een aantal variatietips.

Kun je geen genoeg krijgen van stamppotten? Bekijk dan zeker deze recepten voor andijviestamppot en boerenkool stamppot.

Oh en trouwens… er komen nog mooie foto’s aan voor dit recept zodra we hem zelf hebben gekookt!

Recept | Zo maak je zoete aardappel stamppot

Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten
  • 2 kilo zoete aardappels (geschild en in blokjes gesneden)
  • 2 theelepels zout
  • 50 gram fijngesneden lente-ui
  • 40 gram fijngesneden bladpeterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels zure room
  • 3 eetlepels boter
  • Versgemalen zwarte peper
  • Scheutje extra virgin olijfolie.

Werkwijze

Stap 1

Doe de zoete aardappelen in een pan met water, zodat de aardappel helemaal onder staan. Doe de helft van het zout erbij en zet de pan op het vuur. Wanneer je er met gemak een vork in kunt prikken, zijn de aardappelen gaar.

Stap 2

Giet de zoete aardappelen af en laat ze eventjes uitdampen. Stamp ze vervolgens met een pureestamper tot een puree. Het is lekker als je er wat klontjes in laat zitten. Niet helemaal fijnstampen, dus.

Stap 3

Doe nu de rest van de ingrediënten, behalve de olijfolie, erbij. Houd van de lente-ui en bladpeterselie een klein beetje apart voor de garnering, straks. Roer alles goed door elkaar.

Stap 4

Doe de puree in een kom besprenkel de puree met de olijfolie en garneer het met de overgebleven lente-ui en bladpeterselie.

De kliekjes kun je 3-4 dagen in de koelkast bewaren.

Variatietips

  • In plaats van de aardappelen te koken kun je ze ook roosteren in de oven en vervolgens stampen. Dit geeft extra smaak aan de stamppot.
  • Als je de zoete aardappel stoomt in plaats van ze te koken, dan behoud je meer van de voedingsstoffen.
  • In plaats van gewone boter kun je ook een paar stukjes kruidenboter door je puree roeren.
  • Wil je een wat lichtere stamppot? Vervang dan een deel van de zoete aardappelen door gewone aardappel.

Wat eet je met zoete aardappel stamppot?

Wat is lekker om door de zoete aardappel stamppot heen te doen? Wat dacht je van:

  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Fijngesneden salie
  • Gebakken spekjes
  • Gehakte noten
  • Parmezaanse kaas

 

Zoete aardappel stamppot is het lekkerst met sterkere smaken. Hij is behoorlijk heftig van smaak en heeft dus de neiging om te overheersen als je er niet iets krachtigs tegenover zet.

Combineer het dus met gebakken of gegrild roodvlees, gebakken of geroosterde kip of eventueel met gebakken vis.

Dit betekent niet dat alleen carnivoren kunnen genieten van deze stamppot. Hij is ook heerlijke met gebakken, gegrilde of geroosterde groenten. Hij gaat ook prima met vleesvervangers, zolang je deze maar goed op smaak brengt. Eet smakelijk! 

Geef je mening!
recipe image
Recept
Zoete aardappel stamppot, easy peasy [Recept]
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?