Als je zin hebt in een simpele maar overheerlijke soep, dan móet je verder lezen. Soep van zoete aardappelen zit bomvol smaak en laat tegelijkertijd veel ruimte over om te experimenteren met Oosterse én Westerse smaakjes. 

Dit is een soep recept voor alle jaargetijden. Als buiten steeds kouder wordt en de winter voor de deur staat, is deze hartige soep een welkome troost voor de donkere dagen.

Zoete aardappelsoep

5 from 1 vote
Course: SoepCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes

Is de zoete aardappel een aardappel? Nee. De zoete aardappel is géén aardappel. Sterker nog: ze zijn niet eens familie van elkaar. De aardappel komt uit de nachtschadefamilie en de zoete aardappel uit de windefamilie. 

Er zijn veel varianten van de zoete aardappel. Je hebt witte, paarse  en roze varianten. Deze zijn ook lekker om eens uit te proberen! 

Het oranje pigment en andere zetmeel maakt zoete aardappelen gezonder dan gewone aardappelen. Het zetmeel dat van zoete aardappelen komt, wordt namelijk door je lichaam langzamer omgezet in bloedsuikers. Hier krijg je langer energie van en niet maar 1 suikerstoot. Alle reden om van deze topper te genieten dus, eet smakelijk! 

Ingrediënten

  • 2 2 flinke zoete aardappelen

  • 2 el 2 olie (het beste is rijst- of kokosolie)

  • 1/2 1/2 rode ui

  • 2 2 knoflooktenen

  • 2 tl 2 vers geraspte gember

  • 1/2 tl 1/2 vers gemalen zwarte peper

  • 1 tl 1 komijn

  • 5 dl 5 groente- of kippenbouillon

  • 1 1 blik kokosmelk (400 ml)

  • Garnering: wij gebruiken een bosuitje, een snufje tijm en wat nootmuskaat

Bereiding

  • Verhit de olie in een grote pan of pot op middelhoog vuur. Zet het vuur lager en snipper de halve rode ui. Voeg deze toe en laat deze in ongeveer een kwartiertje karamelliseren, roer de ui af en toe.
  • Snijd tijdens het garen van de ui, de zoete aardappelen in kleine blokjes. Blijf de ui goed in de gaten houden; gaat het te snel en wordt de ui bruin? Zet dan het gas dan nog lager.
  • Snij de knoflook fijn of gebruik een knoflookpers. Voeg de knoflook, gember, peper en komijn toe aan de pan. Bak een paar minuutjes totdat je de kruiden goed ruikt.
  • Zet het vuur middelhoog. Voeg de zoete aardappelblokjes toe en bak deze al roerende ongeveer 5 minuten. Zorg dat de blokjes zacht en goudbruin worden. 
  • Voeg de halve liter bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur middelhoog. Voeg de zoete aardappelblokjes toe en bak deze al roerende ongeveer 5 minuten. Zorg dat de blokjes zacht en goudbruin worden. 
  • Haal de pan van het vuur als de zoete aardappelblokjes zacht genoeg zijn om met een vork te pletten. Pureer de soep met een staafmixer. (Voor een nog zachtere soep kan je het ook in 1 of meerdere delen in een blender pureren.) 
  • Voeg de kokosmelk toe (bewaar ongeveer een eetlepel per persoon om mee te garneren) en bewerk de soep nog even goed met de staafmixer. De soep moet lekker soepel van structuur zijn. Proef de soep en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Warm de soep nog even op als zij is afgekoeld en schep op borden of in kommen. Garneer de soep met de bosuitjes, tijm, nootmuskaat en de overgebleven kokosmelk.

    Eet smakelijk!

Tips

  • Zoete aardappelsoep is een perfect gerecht om mee te experimenteren. Neem onze ingrediënten lijst dan ook niet te serieus! Maak de soep smaakvoller en pittiger met chilipoeder of sambal. Of vervang het komijnpoeder met een of meer van jou favoriete kruiden. 
  • Ga lekker los met garneren! Zaden, kruiden, het kan allemaal. Je kunt met een lepel kokosmelk de meest artistieke vormen over je soep druppelen. De keuze is reuze. 
  • De zoete aardappel is een hele veelzijdige knol. De vriend van elke thuiskok, je kunt er alle kanten mee op. Wil je eens wat anders dan soep? Check dan ons zoete aardappel friet recept! 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

zoete aardappel

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten