Deze taart mag je zoveel aanpassen, variëren en interpreteren als je wilt. Ik heb gewoon alles wat groen en gezond is uit de tuin gehaald en op bladerdeeg gelegd, dat wat mij betreft een zeer geschikte ondergrond is. Zonder het deeg zou dit een lichte verfijnde salade zijn.

Leg de groenten op geroosterd brood voor een kleurrijke bruschetta of voeg toe aan een lichte kippenbouillon voor een prachtige soep. De hoeveelheden zijn een leidraad. Als je niet dol bent op tuinbonen kun je ook asperges gebruiken. Pittige rucola is een geweldig alternatief voor de Oost-Indische kers, en welke kruiden je gebruikt, mag je helemaal zelf weten.

Recept | Zomerse moestuintaart

Zomerse Moestuintaart

Ingrediënten

    • 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg (ongeveer 25 x 15 cm)
    • 3-4 kleine of middelgrote courgettes, in plakjes van 1 cm dik
    • zout en versgemalen zwarte peper
    • geraspte schil van 0,5 onbespoten citroen en bewaar de citroen voor het sap
    • 4 el extra vergine olijfolie
    • 300 g tuinbonen in de peul
    • 2-3 handenvol heel verse erwten in de peul (of neem diepvrieserwten)
    • ongeveer 100 g feta
    • 4-6 lente-uitjes, schoongemaakt
    • wat van de volgende kruiden; bieslook (sprietjes en bloemen), venkel (groen en bloemen), muntblaadjes, Oost-Indische kers, tijmblaadjes


Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat die groot genoeg is voor voor het bladerdeeg met bakpapier. Leg het deeg erop en kerf op 2 cm van de rand rondom voorzichtig in. Zet de bakplaat in de oven en bak het deeg 18-25 minuten, het deeg gerezen en goudbruin is. Haal uit de oven en druk het deeg binnen de rand voorzichtig naar beneden. Het deeg zal breken, maar dat is de bedoeling.

Bekijk meer recepten van Gill Meller!

➡️ gevulde pompoen met bloedworst en fazant

➡️ of gevulde pompoen met parelgort
➡️ of gebraden patrijs uit het kookboek Gather

Verwarm de grill op de hoogste stand. Verdeel de courgettes over een grote, platte bakplaat. Bestrooi met flink wat zout en peper en de geraspte citroenschil en besprenkel met de helft van de olijfolie. Meng de courgette door de olie zodat de plakjes aan kanten zijn bedekt en verdeel vervolgens in een enkele laag over de bakplaat. Zet de bakplaat 6 tot 8 minuten onder de grill, keer halverwege en bak tot de courgette aan beide kanten goudbruin en geroosterd is. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.

Boon-recept

Breng een kleine pan water aan de kook en kook de tuinbonen en de erwten 2 tot 3 minuten, tot ze gaar zijn. Giet af en laat afkoelen. Dop de tuinbonen en de erwten; dop de grote tuinbonen dubbel, zodat hun schilletjes wat taai kunnen zijn. Breng de tuinbonen en de erwten op smaak met wat peper en zout, wat citroensap en de helft van de resterende olijfolie. Legde courgette op het bladerdeeg. Verdeel de helft van de feta erover, gevolgd door de tuinbonen, de erwten en de lente-ui. Verkruimel dan de rest van de feta erover en garneer met de kruiden. Besprenkel alles met de rest van de olijfolie en vlak voor het serveren nog wat citroensap. Erg lekker met citroenmayonaise.

Time

Beste-kookboeken-2018

 

Ochtend, middag, avond, elke dag heeft dezelfde indeling. Wat niet vaststaat is wat je elke dag eet, dit blijkt soms zelfs een lastige vraag. Kookboek Time begeleid je door de dagen en de seizoenen, er zijn recepten voor de ochtend, middag en avond.

Van oorsprong is het een kookboek, maar gezien de plaatjes zou het ook als fotoboek door kunnen. Je vind de mooiste plaatjes en krijgt een kijkje in de meest diverse, en dus ook jaloersmakende keukens. Welke hobbykok vind gluren bij de buren nu niet leuk?

Bekijk hier meer van onze favoriete kookboeken van 2018! 

Time

  • Auteur: Gill Meller
  • Uitgever: Good Cook
  • Prijs: €29,95
  • ISBN: 9789461431967

Je koopt Time hier