Een zuurkoolschotel uit de oven. Voor menigeen is dat een trip down memory lane. Iets wat je in je jeugd kreeg voorgeschoteld. Met de winter in het vooruitzicht, wordt het weer tijd voor ovenschotels. 

Wij maken een heerlijke zuurkoolschotel uit de oven. We laten ook zien hoe je makkelijk je eigen zuurkool kunt maken. Geef dus toe aan die winterkriebels en lees snel verder.

Zuurkoolschotel uit de oven

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: HoofdgerechtKeuken: Duits
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

Zuurkool, voor de ene is het een jeugdtrauma, voor de ander een delicatesse. Tot welk kamp je ook behoort, je doet er goed aan om af en toe eens zuurkool te eten, want het is erg gezond. Het zit vol vitamine C en K, het bevat antioxidanten. Dit maakte het, samen met de lange houdbaarheid erg populair bij zeelieden.

Naast de voedingswaarden bevat zuurkool ook goede bacteriën. Als je het zelf maakt, tenminste. De gepasteuriseerde zuurkool in zakjes, je weet wel, in de supermarkt naast de uien en knoflook, heeft die bacteriën niet meer. Zuurkool is niets meer of minder dan gefermenteerde wittekool en dus is het eenvoudig zelf te maken. Het belangrijkste wat je hiervoor nodig hebt is tijd.

Hieronder vind je ook het recept om je eigen zuurkool te maken!

Ingrediënten

  • 800 gram aardappels, kruimig

  • 500 gram zuurkool

  • 1 ui

  • 1 grove rookworst (Poolse Kielbasa)

  • 200 gram spekjes

  • Scheutje melk

  • Klontje boter + wat extra

  • Peper en zout

  • Paneermeel

  • Zelf zuurkool maken
  • 1 witte kool

  • Zout

  • Weckpot (bij voorkeur met waterslot, maar is niet noodzakelijk)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en kook ze gaar, giet ze af en laat ze even droogstomen.
  • Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Indien je de smaak wat wilt verzachten, spoel je de zuurkool even af onder lauw water.
    Snijd de ui in kwart ringen. Bak je spekjes in een droge pan. Doe de uitjes erbij en bak deze tot ze glazig zijn. Voeg de zuurkool toe en bak het een paar minuten mee.
  • Stamp de aardappelen met een klontje boter en een klein scheutje melk tot een puree. Breng de puree op smaak met peper en zout (mag goed op smaak zijn).
  • Bedek de bodem van een ovenschaal met de helft van de aardappelpuree. Hier bovenop leg je zuurkool, spekjes en ui. Snijd de rookworst in plakjes van ongeveer 0,5 cm en verdeel deze over de schotel.

    Bedek de zuurkool volledig met de rest van de aardappelpuree en maak het glad. Strooi een laagje paneermeel over de puree en verdeel een stuk of 10 kleine blokjes (0,5 x 0,5 cm) boter over de schaal.
  • Zet de ovenschotel 30 minuten in de voorverwarmde oven. De bovenkant moet mooi gekleurd zijn en knapperig aanvoelen. Dus indien nodig laat je de schotel wat langer staan. Of je zet de grill even aan! 
  • Zelf zuurkool maken
  • Snijd de kool in dunne reepjes en weeg de gesneden kool op een weegschaal.
  • Vermenigvuldig het gewicht van de kool met 0,02. De uitkomst is het gewicht aan zout dat je nodig hebt. Strooi het zout over de kool en meng het. Laat het 30 minuten staan.
  • Nu ga je de kool kneuzen door erin te knijpen, zodat er vocht uit de kool komt. Blijf dit doen tot alle kool goed gekneusd is en je flink wat vocht eruit hebt geknepen.
  • Doe de kool en het vocht in de weckpot en leg er een gewicht op (ziplockzakje met water, of een kleiner potje dat in de weckpot past), zodat de kool onder water staat en blijft staan. Als je weckpot met waterslot hebt kun je de pot afsluiten en het slotje vullen met water.

    Als je geen waterslot hebt, geen nood. Neem een schone theedoek en vouw deze een keer dubbel. Sluit de pot af met de theedoek en maak hem vast met een elastiek.

    Het belangrijkst is dus dat je de pot afsluit, zodat er geen vuil en beestjes in kunnen komen, maar wel op een manier dat het gas, dat ontstaat door het fermentatieproces kan ontsnappen, anders ontploft je weckpot. Er zijn dus nog tal van andere manieren om dit te doen. Als je de smaak van het fermenteren te pakken hebt, is een zuurkoolpot wellicht iets voor jou.
  • De eerste 4 dagen zet je de pot op kamertemperatuur. Hierna zet je hem weg op een plek tussen de 5 en 8 graden (eventueel in de koelkast). Nu kun je beter even iets anders gaan doen, want pas na 3 tot 6 weken is de zuurkool klaar.

    Hoe weet je dat de zuurkool klaar is? Gewoon door te proeven. Je kunt de zuurkool zo enkele maanden bewaren (de smaak wordt wel steeds sterker). Als je de zuurkool afgiet en luchtdicht verpakt, kun je het ook invriezen.

Tips

  • De worst en/of de spekjes kun je vervangen door blokjes salami of chorizo. Fijngehakte walnoten doen het ook prima met zuurkool.
  • Geen zin in puree? Vervang deze dan door schijfjes gekookte aardappel. Met klontjes boter of Boursin voorkom je dat de schotel te droog wordt.
  • Wijntip | Bij zuurkool drink je natuurlijk niets anders dan een Elzasser Pinot Blanc. De klassieke combinatie. Deze Keuhn pinot blanc uit Ammerschwihr past door zijn fruitige karakter goed bij de zure kool. 
  • Meer ovenschotels? Je hebt immers de smaak van ovenschotels te pakken met deze zuurkoolschotel. Want laten we eerlijk zijn, ovenschotels zijn niet alleen lekker, maar ook enorm praktisch. Je kunt alles immers van te voren maken. Daarnaast kun je eindeloos combineren en uitproberen. Bekijk hier onze favorieten ovenschotel recepten! 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Zuurkoolschotel maken

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

 •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten