0


Classy & Cool

Bij D'Vijff Vlieghen zijn ze trots op de Nederlandse keuken en willen ze graag gasten laten proeven hoe smaakvol ingrediënten zijn van eigen bodem. Duurzaamheid en respect voor de natuur staan bij ons hoog in het vaandel, daarom wordt in de keuken van d’Vijff Vlieghen uitsluitend gewerkt met Nederlandse producten die “in seizoen”, en dus het best op smaak zijn in een bepaalde periode van het jaar.

 

 

Een stukje geschiedenis

D’Vijff Vlieghen is het levenswerk van de in 1971 overleden Amsterdammer Nicolaas Kroese. De stempel die deze voormalige kunsthandelaar en antiquair op zijn etablissement drukte, is tot op heden vrijwel onveranderd waarneembaar in het rijk gedecoreerde interieur.  

Nicolaas Kroese schreef onmiskenbaar geschiedenis door de originele manier waarop hij zijn restaurant aanprees bij het internationale publiek. Zo stond hij in 1948 onder andere op Broadway met een kooi met vijf koperen vliegen en trok op die manier de aandacht van de Amerikaanse media.


De kooi werd oorspronkelijk gemaakt voor het bezoek dat Kroese aan New York bracht ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van deze stad. Hij gaf zijn werkplaats de opdracht een antieke kooi met grote koperen vliegen en een ingebouwde speeldoos te maken. Wim Ibo en Peter Kellenbach schreven voor deze speeldoos een speciaal 'Vijff Vlieghenlied'.

De oorspronkelijke geschiedenis van d'Vijff Vlieghen gaat terug tot 1627. Toen begon in één van de monumentale pandjes Jan Janszoon Vijff Vlijghen zijn taveerne. Wellicht is het deze periode in de geschiedenis geweest die Nicolaas Kroese inspireerde tot het opzetten van dit 'culinaire museum'.

Dit is misschien wel de lekkerste nieuwsbrief die je gaat tegenkomen. Zullen we je op de hoogte houden?