Deze braadpan uit het oosten is een echte keuken musthave! Je maakt er heerlijke stoofgerechten in klaar, je hebt er geen omkijken naar tijdens het koken. En als je klaar bent met eten en koken staat hij ook nog eens trés chique op je keukenplank. 

Welkom in de wondere wereld van de tajine.

​Toveren met de tajine

De tajine is een stoofpan van aardewerk die wordt gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken. De gerechten die je met deze pan maakt, heten  – zoals de pan al doet vermoeden – tajinegerechten.

tajine

De tajine werd al genoemd in de vertellingen van duizend-en-één-nacht, in de 9e eeuw. Destijds was de tajine erg populair bij de bedoeïenen, een nomadisch volk dat leefde in Arabië. 

Veroveraars hebben de aardewerken stoofpot meegenomen naar Tunesië, Algerije en Marokko, waar het een blijvertje werd. Dat in Nederland de tajine aan populariteit wint, is niet zo gek. Je maakt er heerlijke gerechten mee, en dat zonder al te veel moeite. Toegegeven, een beetje geduld is mooi meegenomen.

Weken voor gebruik

Tajines zijn op steeds meer plekken verkrijgbaar, maar de mooiste koop je bij de Turkse of Marokkaanse huishoudwinkeltjes. Soms zie je ze ook bij de toko liggen, ergens op de bovenste planken bijvoorbeeld. Als je een tajine gaat aanschaffen zijn er wel een paar dingen die je moet weten voor je aan het koken slaat.

tajines

De tajine is door zijn aardewerken eigenschappen kwetsbaar. Voor gebruik moet je de tajine minstens 24 uur weken in water. Daardoor wordt het aardewerk extra hard en stevig, en breekt hij niet tijdens het koken. Daarna is het nog steeds zaak bij de les te blijven.

Als je een geglazuurde tajine hebt gekocht, is deze nu klaar voor gebruik. Maar heb je een onbewerkt exemplaar? Dan moet je voor elke kooksessie de tajine een halfuur in koud water laten weken.

Oorspronkelijk is de tajine bedoeld om in de houtkooltjes te leggen, terwijl jij waarschijnlijk op gas gaat koken. Sommige experts bevelen aan dat je een sudderplaatje gebruikt, omdat de directe hitte van het gas de tajinepan kan laten breken. Onze ervaring is dat je de tajine best op gas gebruiken, maar er bestaat natuurlijk altijd die ene kans… Direct op gas koken doe je dus op eigen risico.

​Marokkaanse kiptajine

​Hoofdgerecht | 4 personen

​Ingrediënten
  • 2 el olijfolie
  • 2 el roomboter
  • 4 kippenpoten
  • 3 tl ras el hanout kruiden
  • één rode ui
  • 2 centimeter geraspte gember
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 tomaten
  • 30 ml kippenbouillon
  • één tl gemalen komijn
  • één tl paprikapoeder
  • ½ tl gemalen peper
  • 1 tl kurkuma

  • snufje zout
  • één grote peen
  • ½ rode peper
  • ½ aubergine
  • ½ venkelknol
  • 4 gekonfijte citroenen
  • 100 gr olijven
  • 2 tl geroosterd sesamzaad
  • handje geroosterde amandelen
  • handje fijngehakte koriander
kruiden

​Aan de slag!

Als je de nodige voorbereidingen met je tajine hebt getroffen ben je helemaal klaar om te beginnen. Neem de kippenpoten en smeer deze in met wat zout, peper en de ras el hanoutkruiden. Doe de olie en boter in de tajine en plaats deze op hoog vuur.

Zodra de tajinepan heet genoeg is, kunnen de kippenpoten er in. Schroei de poten in de tajine, hiervoor trek je pak ‘m beet 1 minuut per kant uit. Neem de kip uit de panen leg even apart. Zet het vuur laag en snipper de rode ui. Glaceer het uitje gedurende 3 tot 5 minuten.

Snijd de tomaatjes in parten en voeg deze toe aan de tajine. Rasp de gember en pers de teentjes knoflook uit. De kippenpoten kunnen nu weer terug in de pan. Voeg 30 ml kippenbouillon toe en roer eventjes door.

Daarna kunnen de kruiden erbij: komijn, paprikapoeder, peper, kurkuma, zout en nog een flinke theelepel ras el hanoutkruiden; alles mag er in één worp bij. Roer nogmaals goed door de tajine en laat deze langzaam op temperatuur komen.


​Ras el hanout

kruiden

Ras el hanout is een kruidenmengsel uit de Noord-Afrikaanse winkel. Oorspronkelijk komt de mix uit Marokko. Het woord ras el hanout betekent, een beetje vrij vertaald, het ‘beste van de winkel’. Deze kruidenmix is dus het beste wat de winkel jou te bieden heeft voor het kruiden van je gerechten.

Ras el hanout kan uit wel 25 verschillende kruiden bestaan, zoals piment, bosbessen, laos, foelie, nootmuskaat, kaneel en kardemom. De kruiden worden eerst geroosterd voordat ze worden gemalen en in je kruidenrek belanden. Supermarkten verkopen vaak de karige variant, met maar zes verschillende kruiden. Als je een goeie ras el hanout wil kopen, ga je dus naar de Turkse of Marokkaanse toko. Wij raden deze Ras el Hanout kruiden aan. Merhaba!


Begin aan de groeten. Snijd de wortel, rode peper, aubergine en venkel in plakjes. Voeg deze toe aan de sudderende kip. Doe tenslotte de olijven en gekonfijte citroenen erbij, snij wel even de citroenen in partjes. Sluit de tajine af met de deksel. Laat ongeveer anderhalf uur zachtjes sudderen. 

tajine met gerecht

Hak de koriander fijn en neem na anderhalf uur de deksel van de tajine. Voeg de amandelen, sesamzaad en de gehakte koriander toe. Doe de deksel er weer op en laat een paar minuutjes stoven, zodat de smaken kunnen mengen. Je authentieke tajinegerecht is klaar! Serveer de tajine met deksel. De ingrediënten van deze stoofschotel liggen nu in hun eigen kookvocht. Dat is overheerlijk met wat Turks brood. Tajinegerechten passen overigens perfect bij couscous en frisse salades. Eet smakelijk!

​Tajine met rund- of lamsvlees [en meer!]

Maak ook eens een tajine met lamsvlees. Je volgt dan precies dezelfde stappen als in het recept hierboven, zelfs de stooftijden zijn gelijk. Vervang de de gekonfijte citroenen met wat dadels, die passen uitstekend bij de smaak van het lam. Hetzelfde geldt voor wat extra tomatenpuree in de tajine, ook dat verdiept de smaak van het vlees.

Maak het zo gek als je wilt met de tajine. Gebruik rundvlees, wild of ander gevolgte dan de kip; ze hebben allemaal min of meer dezelfde stooftijd. De meeste tajinegerechten worden gekenmerkt door hun combinatie van zoet en hartig.

tajine

Je kunt daardoor naar hartelust experimenteren met groenten en fruit. Vijgen, mango, appel, courgette, pompoen, pastinaak en kikkererwten; alles is toegestaan in de Noord-Afrikaanse keuken. Besaha!