De geheimen van de Marokkaanse tajine [+ recept kip en gezouten citroen]

Tajine! Een soort ovenschaal uit het oosten en een échte keuken musthave! Je maakt er heerlijke stoofgerechten in klaar, je hebt er geen omkijken naar tijdens het koken. En als je klaar bent met eten en koken staat hij ook nog eens trés chique op je keukenplank.

tajine

In dit artikel lees je alles over tajines.

  • Waar komt de tajine vandaan?
  • Waar koop je een tajine?
  • Wat moet je doen voordat je kunt koken in een tajine
  • Recept | Tajine recept met kip en gezouten citroen
  • Wat is Ras el Hanout?
  • Meer tajinerecepten | Tajine met lam, rund, vega en kabeljauw

Welkom in de wondere wereld van de tajine.

Toveren met de tajine

De tajine is een stoofpan van aardewerk die wordt gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken. De gerechten die je met deze pan maakt, heten  – zoals de pan al doet vermoeden – tajinegerechten.

​De tajine werd al genoemd in de vertellingen van duizend-en-één-nacht, in de 9e eeuw. Destijds was de tajine erg populair bij de bedoeïenen, een nomadisch volk dat leefde in Arabië.

tajine

​Veroveraars hebben de aardewerken stoofpot meegenomen naar Tunesië, Algerije en Marokko, waar het een blijvertje werd. Dat in Nederland de tajine aan populariteit wint, is niet zo gek. Je maakt er heerlijke gerechten mee, en dat zonder al te veel moeite. Toegegeven, een beetje geduld is mooi meegenomen.

Waar koop je een tajine?

Emile Henry

Je kunt een tajine makkelijk online kopen, hoef je er ook niet mee te slepen. Persoonlijk ben ik meer van de modernere uitvoeringen en vind ik de lijn van Emile Henry heel erg mooi. Ik heb al een aantal andere aardewerken pannen en potten van dit merk. Ik kan ze van harte aanbevelen.

Emile Henry is van oorsprong Frans merk dat aardewerk maakt voor professionals. Nu gelukkig ook voor thuiskoks. Je kunt de schalen direct vanuit de vriezer in de oven zetten, ze zijn krasbestendig en het allerbeste, ze mogen in de afwasmachine!!

Nigella, Le Creuset en traditionele Tajines

Ook kookgodin Nigella Lawson heeft een eigen prachtige lijn gitzwarte tajines die prachtig als kunstobject in je huis zouden kunnen staan. Dat ze dan ook nog in de afwasmachine kunnen en een anti aanbaklaag hebben is mooi meegenomen.

Het merk Creuset heeft ook een aantal beauty’s gemaakt. Natuurlijk flink aan de prijs. Maar de producten van Creuset gaan een leven lang mee. Niet laten vallen natuurlijk. Liever meer traditioneel?

Weken voor gebruik

Tajines zijn ook op andere plekken verkrijgbaar, maar de traditionele koop je bij de Turkse of Marokkaanse huishoudwinkeltjes. Soms zie je ze ook bij de toko liggen, ergens op de bovenste planken bijvoorbeeld. Als je een tajine gaat aanschaffen zijn er wel een paar dingen die je moet weten voor je aan het koken slaat.

De tajine is door zijn aardewerken eigenschappen kwetsbaar. Voor gebruik moet je de tajine minstens 24 uur weken in water. Daardoor wordt het aardewerk extra hard en stevig, en breekt hij niet tijdens het koken. Daarna is het nog steeds zaak bij de les te blijven.

tajines

​Als je een geglazuurde tajine hebt gekocht, is deze nu klaar voor gebruik. Maar heb je een onbewerkt exemplaar? Dan moet je voor elke kooksessie de tajine een halfuur in koud water laten weken.

Oorspronkelijk is de tajine bedoeld om in de houtkooltjes te leggen, terwijl jij waarschijnlijk op gas gaat koken. Sommige experts bevelen aan dat je een sudderplaatje gebruikt, omdat de directe hitte van het gas de tajinepan kan laten breken. Onze ervaring is dat je de tajine best op gas gebruiken, maar er bestaat natuurlijk altijd die ene kans… Direct op gas koken doe je dus op eigen risico.

​Recept | Marokkaanse kiptajine

​Hoofdgerecht | 4 personen

​Ingrediënten

  • 2 el olijfolie​
  • 2 el roomboter
  • ​4 kippenbouten
  • ​3 tl ras el hanout kruiden
  • ​1 rode ui, gesnipperd
  • ​2 centimeter geraspte gember
  • ​4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • ​2 tomaten, in stukjes
  • 30 ml kippenbouillon, warm
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • ​1 tl kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • 1 grote peen
  • ½ rode peper​
  • ½ venkelknol
  • 2 gezouten citroenen (toko) in grove stukken
  • 100 gr mooie groene olijven,
  • handje geroosterde amandelen
  • handje fijngehakte koriander, of peterselie als je niet van koriander houdt.
  • ​Aan de slag!

    Als je de nodige voorbereidingen met je tajine hebt getroffen ben je helemaal klaar om te beginnen. Neem de kippenpoten en smeer deze in met wat zout, peper en de ras el hanout. Doe de olie en boter in de tajine en plaats deze op hoog vuur.

    Zodra de tajine heet genoeg is, kunnen de kippenpoten er in. Schroei de poten in de tajine, hiervoor trek je pak ‘m beet 1 minuut per kant uit. Neem de kip uit de panen leg even apart. Zet het vuur laag en snipper de rode ui. Fruit het uitje op laag vuur voor zo’n 5 minuten.

    Rasp de gember en pers de teentjes knoflook uit. Snijd de tomaatjes in parten en voeg dit alles toe aan de tajine. De kippenpoten kunnen nu weer terug in de pan. Voeg 30 ml kippenbouillon toe en roer eventjes door.

    Daarna kunnen de losse kruiden erbij plus peper en een klein snufje zout. Roer nogmaals goed door de tajine en laat deze langzaam op temperatuur komen.

    tajine

    tajine

    Voeg nu de stukjes groenten toe en de citroen en olijven.  Sluit de tajine af met de deksel. Laat ongeveer anderhalf uur op een zo laag mogelijk vuurtje zachtjes sudderen.

    Hak de koriander vast fijn en neem na anderhalf uur de deksel van de tajine. Voeg de amandelen en de gehakte koriander toe. Je authentieke tajinegerecht is klaar! Serveer de tajine met deksel.

    Tajinegerechten zijn heerlijk met wat Turks brood of een simpele couscous.

    Ras el Hanout
    Ras el Hanout is een kruidenmengsel uit de Noord-Afrikaanse winkel. Oorspronkelijk komt de mix uit Marokko. Het woord ‘Ras el Hanout’ betekent, een beetje vrij vertaald, het ‘beste van de markt’.
    ​Ras el Hanout kan uit wel 25 verschillende kruiden bestaan, zoals piment, bosbessen, laos, foelie, nootmuskaat, kaneel en kardemom. De kruiden worden eerst geroosterd voordat ze worden gemalen en in je kruidenrek belanden.
    Supermarkten verkopen vaak de karige variant, met maar zes verschillende kruiden. Als je een goeie Ras el Hanout wil kopen, ga je dus naar de Turkse of Marokkaanse toko.
    Wij raden deze Ras el Hanout kruiden aan. Merhaba!

    Tajine met rund, lamsvlees of lekker veel groenten

    Maak ook eens een tajine met lamsvlees. Je volgt dan precies dezelfde stappen als in het recept hierboven, zelfs de stooftijden zijn gelijk. Vervang de de gekonfijte citroenen met wat dadels, die passen uitstekend bij de smaak van het lam. Je kunt ook een blikje tomatenpuree toevoegen.

    Maak het zo gek als je wilt met de tajine. Gebruik stoofvlees, wild of ander gevogelte. Snijd grotere stukken vlees iets kleiner en voeg smaakmakers toe die jij lekker vindt. De meeste tajinegerechten worden gekenmerkt door de fijne combinatie van zoet en hartig.

    Je kunt natuurlijk ook heel goed vegetarisch eten uit de tajine. Jamie Olivier heeft bijvoorbeeld een fantastisch tajinerecept voor een groententajine.

    Besaha!

    ras-el-hanout

    Speciaal voor jou.

    Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

    Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

    Share on facebook
    Share on pinterest
    Share on whatsapp
    Share on email