Je hebt een paar van die recepten nodig die je met je ogen dicht kunt maken. Gerechten die je keer op keer weer uit je mouw kunt schudden. Rijst leent zich hier perfect voor. Rijst is immers super veelzijdig!
Voor veel mensen is bijvoorbeeld gebakken rijst zo’n soort gerecht: ideaal om de overgebleven rijst van gisteravond mee op te maken en overgebleven groenten in te doen. Maar ook als je een flink uit wil pakken is rijst je vriend. Denk bijvoorbeeld aan zelf sushi maken, of een échte Italiaanse risotto.
Van poké bowl tot paella: jouw favoriete rijstgerecht vindt je vast en zeker hieronder. Onder de recepten lees je ook nog hoe je de perfecte rijst kookt. Eet smakelijk!

Klassieke zalm poké bowl in een gerookt jasje [recept]
Toffe variatie op de klassiek poke bowl. Gebruik gerookte zalm, avocado en rijst voor deze heerlijke, gezonde, kleurrijke Hawaïaanse vissalade.

Dit gado gado recept uit het Gouden Kookboek moet je maken
Gado gado! Een topper uit het nieuwe kookboek Indorock. Het is een traditioneel recept, in een nieuw jasje!

Arroz Doce – het Portugese antwoord op rijstepap en sticky rice [recept]
Deze zoete rijst met kaneel en rode bessen is een Portugese klassieker. Werkt net zo goed als rijstepap en sticky rice. Je maakt het zo!

Eigentijdse Indonesische soto soep met ballen [recept]
Een gloednieuw recept uit het Indonesische kookboek Indorock. Maak heerlijke re-soto. Hoe? Dat lees je hier!

Mustcook | Japans kleipotje met kip en paksoi [recept]
Mega smaakdrager ‘rijst’ komt extra goed uit de verf in dit mooie Japanse gerecht. Lekker veel smaak en boordevol groenten. Lekker man!

Saté babi madu | Recept
Bekijk het recept voor het meest famous varkensvleesgerecht dat zowel uit de oven als van de barbeque megalekker is.

Mijn Japanse keuken | Chirashi sushi
De Japanse keuken is ontzettend veelzijdig, maar Stevan Paul helpt je hierbij. Maak bijvoorbeeld eens deze Chirashi Sushi uit zijn kookboek Mijn Japanse Keuken!

Heerlijke traditionele paella met mosselen, inktvis en gamba’s [recept]
Ideaal recept voor paella met zeevruchten. Maak hem met mosselen, gamba en inktvis. Klik ook voor een recept voor Paella Valencia.

Favoriete Pollo Arroz, zónder zakjes [recept]
Pollo Arroz – kip en rijst – in een heerlijke geurige en smaakvol saus gaar gemaakt. Koop mooie rijst en je weet niet wat je meemaakt.

Jamie Oliver’s vega paddenstoelen stroganoff [recept] | VEG
Vega avondje? Maak deze paddenstoelen stroganoff van Jamie Oliver! Makkelijk, snel, gezond, en de gegarandeerde Jamie kwaliteit.

Recept voor romige citroenrisotto | met zelfgemaakte citroenolie
Dit recept uit het kookboek van Aan Tafel Met Floorabella brengt de lente in huis. Een romige en frisse citroenrisotto voor die allereerste lentedagen. Gecombineerd met een mooi glas Pinot Grigio kan De Week Zonder Vlees niet beter beginnen.

Jamie Oliver’s Lamscurry | een foodrevolution recept
Recept uit Jamie Oliver’s Food Revolution Serie : Lamscurry met kikkererwten. Dat zelfgemaakte curry niet moeilijk hoeft te zijn bewijst dit recept. Daarnaast ook zoveel gezonder en lekkerder dan afhalen. Kook je mee?

Zelf maken: Indonesische Gado Gado!
Gado Gado is die frisse salade uit de Indonesische keuken met knapperige groenten en pittige (of niet zo pittige) pindasaus. Maak ‘m met dit recept!

De lekkerste kip pilav maak je zo [Recept]
Kip pilav is met z’n zoete en kruidige geuren en smaken een feest voor de zintuigen. Het is ook nog eens vrij eenvoudig te maken. Lees snel verder.

Foe Yong Hai maak je zelf met dit snelle recept uit het kookboek: Chinese Takeaway
Foe yong hai is een echte klassieker. Je kunt ingrediënten in en uitwisselen, maar met dit recept ben je sowieso binnen 10 minuten klaar!

Maak zelf Paella Valencia met dit traditionele recept
Paella maken is niet moeilijk en ontzettend lekker. Het kost wel even tijd, maar tijdens een feestje is het een verrassend leuk om te maken.

Poke bowl met makreel & gember [recept]
Deze pittige pesto met gember en bieslook contrasteert mooi met de vette makreel. het recept komt uit Poke! Een prachtig kookboekje vol met verse vis.

Recept | feestelijke confettirijst uit Feasts van Sabrina Ghayour
Serveer rijst eens op een andere manier! Hier wordt heel veel vrolijk gekleurde groenten toegevoegd, wat het een ideaal bijgerecht maakt voor de feestdagen!

Rijk gevulde paprika met gehakt – of vegetarische gevulde paprika met risotto [recept]
Gevulde paprika met gehakt zijn heerlijk retro, simpel en snel om te maken! Liever vegetarisch? Maak gevulde paprika met risotto! YUM lekker!

Tjap Tjoy met kip maak je makkelijk thuis [recept]
Tjap Tjoy maken is super makkelijk met dit recept. Jouw favoriete afhaalgerecht staat echt zó op tafel. Eet smakelijk!

Zelfgemaakte Babi Pangang is veel lekkerder [recept]
Babi Pangang recept om zelf de lekkerste Babi Pangang te maken. Met dit recept wil je nooit meer afhalen!

Sushi maken als een pro [sushi guide 2020]
Zelf sushi maken? Met onze sushi gids leer je precies hoe dat moet. Tamaki, maki of nigiri? Jij maakt de lekkerste met deze sushi recepten.

Hawaï in een kommetje | Tonijn poké bowl! [recept]
Dit recept komt uit Poke – Hawaïaanse salades. Een prachtig kookboekje vol met verse vis, prachtige foto’s en fijne snelle en gezonde recepten.

California Rolls | Sushi voor onderweg [recept]
Sushi maken kan best een gedoe zijn. Maar deze heerlijke California rolls kan je in een half uurtje klaar hebben! Verwen jezelf met dit recept!

Saoto soep of soto ayam, dit is de lekkerste [recept]
Soto ayam of saoto soep is een aanrader wanneer je aan het kwakkelen bent, want saoto is een soort perfecte mix van gemberthee en kippensoep.

Kip kerrie maak je zo! [recept]
Kip kerrie recept voor die heerlijke nostalgische smaak, maar zonder pakjes en zakjes. Gewoon lekkere kip kerrie, snel op tafel!

Poké Bowl | Wat is het? [+ 3 recepten om thuis te maken]
De poké bowl is hip! Met deze 3 recepten maak je thuis ook heel makkelijk een poké bowl. Zalm, tonijn of makreel, wat is jouw favoriet?

Makkelijk Nasi Goreng recept mét geheim ingrediënt!
Nasi Goreng staat bij ons elke maand wel een keer op tafel. Maak ook je groentelade leeg en zet binnen no time deze hemelse gebakken rijst op tafel.
🍚 Perfecte rijst koken in 5 stappen
Is jouw rijst vaak te plakkerig of juist te hard? Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, wordt het een fluitje van cent. Elke keer een mooie droge en zachte korrel. Volg de stappen hieronder voor de perfecte witte rijst!
1. Spoel de rijst af
Spoelen duurt maar 20 seconden en het verwijdert stoffig zetmeel dat kan resulteren in kleverige rijst. Zet je rijst gewoon in een fijnmazige zeef en spoel onder koud water tot het water helder is.
2. De juiste verhouding
Voor de meeste rijstsoorten hanteer je een verhouding van 1 kopje rijst op 2 kopjes water, die je naar boven of beneden kunt schalen. Voor meer smaak kun je het water (gedeeltelijk) vervangen door groente-, kippenbouillon of kokosmelk.
3. Breng de rijst aan de kook
Zet de pan zonder deksel op een hoog vuur en breng het aan de kook. Zodra de rijst kookt, doe je het deksel op de pan en zet je het vuur laag. Laat de rijst rustig sudderen tot al het water is opgenomen. Laat het deksel op de pan. Je hebt de stoom nodig. Schep tussendoor af en toe om.
4. Checken of de rijst gaar is
Kijk op de verpakking hoe lang de rijst moet koken. Dit is meestal tussen de 8 tot 10 minuten. De rijst is klaar als deze door het water is opgenomen en de pan droog is. Test de rijst door een klein beetje te pakken met een theelepel. De rijst moet niet meer hard, maar wel stevig zijn.
5. Laat 3 minuten staan
Laat de rijst zonder deksel 3 minuten staan en schep nog een keer om. Nu is je rijst klaar om te serveren!

Hoeveel rijst koken per persoon?
Voor witte rijst houd je ongeveer 75 gram per persoon aan voor het hoofdgerecht en 50 gram per persoon als bijgerecht. Voor zilvervliesrijst mag dat iets minder zijn, want daar zit je sneller vol van. Toch kan je het beste iets meer koken, liever te veel dan te weinig!
De rijst die je overhoudt kun je makkelijk 2 dagen in de koelkast bewaren. Zo zet je razendsnel weer een lekker rijstgerecht op tafel!
DEEL JE CREATIES!
En? Weet je wat je welk rijst gerecht je gaat maken vandaag? Deel het met ons en alle andere foodies! Post je creatie op Instagram met de hashtag #wijnspijsrecept en tag ons @wijnspijs!
Nog geen keuze gemaakt? Klik op wat eten we vandaag, om alle recepten op het WijnSpijs Magazine te bekijken. Er zit zeker ook iets voor jou bij!