De lekkerste rijst recepten

VANDAAG ETEN WE RIJST

Je hebt een paar van die recepten nodig die je met je ogen dicht kunt maken. Gerechten die je keer op keer weer uit je mouw kunt schudden. Rijst leent zich hier perfect voor. Rijst is immers super veelzijdig! 

Voor veel mensen is bijvoorbeeld gebakken rijst zo’n soort gerecht: ideaal om de overgebleven rijst van gisteravond mee op te maken en overgebleven groenten in te doen. Maar ook als je een flink uit wil pakken is rijst je vriend. Denk bijvoorbeeld aan zelf sushi maken, of een échte Italiaanse risotto. 

Van poké bowl tot paella: jouw favoriete rijstgerecht vindt je vast en zeker hieronder. Onder de recepten lees je ook nog hoe je de perfecte rijst kookt. Eet smakelijk!

🍚 Perfecte rijst koken in 5 stappen

Is jouw rijst vaak te plakkerig of juist te hard? Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, wordt het een fluitje van cent. Elke keer een mooie droge en zachte korrel. Volg de stappen hieronder voor de perfecte witte rijst!

1. Spoel de rijst af

Spoelen duurt maar 20 seconden en het verwijdert stoffig zetmeel dat kan resulteren in kleverige rijst. Zet je rijst gewoon in een fijnmazige zeef en spoel onder koud water tot het water helder is.

2. De juiste verhouding

Voor de meeste rijstsoorten hanteer je een verhouding van 1 kopje rijst op 2 kopjes water, die je naar boven of beneden kunt schalen. Voor meer smaak kun je het water (gedeeltelijk) vervangen door groente-, kippenbouillon of kokosmelk.

3. Breng de rijst aan de kook

Zet de pan zonder deksel op een hoog vuur en breng het aan de kook. Zodra de rijst kookt, doe je het deksel op de pan en zet je het vuur laag. Laat de rijst rustig sudderen tot al het water is opgenomen. Laat het deksel op de pan. Je hebt de stoom nodig. Schep tussendoor af en toe om.

4. Checken of de rijst gaar is

Kijk op de verpakking hoe lang de rijst moet koken. Dit is meestal tussen de 8 tot 10 minuten. De rijst is klaar als deze door het water is opgenomen en de pan droog is. Test de rijst door een klein beetje te pakken met een theelepel. De rijst  moet niet meer hard, maar wel stevig zijn.

5. Laat 3 minuten staan

Laat de rijst zonder deksel 3 minuten staan en schep nog een keer om. Nu is je rijst klaar om te serveren! 

rijst japans kleipotje

Hoeveel rijst koken per persoon?

Voor witte rijst houd je ongeveer 75 gram per persoon aan voor het hoofdgerecht en 50 gram per persoon als bijgerecht. Voor zilvervliesrijst mag dat iets minder zijn, want daar zit je sneller vol van. Toch kan je het beste iets meer koken, liever te veel dan te weinig!

De rijst die je overhoudt kun je makkelijk 2 dagen in de koelkast bewaren. Zo zet je razendsnel weer een lekker rijstgerecht op tafel!

DEEL JE CREATIES!

En? Weet je wat je welk rijst gerecht je gaat maken vandaag? Deel het met ons en alle andere foodies! Post je creatie op Instagram met de hashtag #wijnspijsrecept en tag ons @wijnspijs! 

Nog geen keuze gemaakt? Klik op wat eten we vandaag, om alle recepten op het WijnSpijs Magazine te bekijken. Er zit zeker ook iets voor jou bij!