WijnSpijs Magazine Logo

Gezonde recepten voor elke dag

Gezonde recepten voor elk moment van de dag vind je hier: van gezond ontbijt, gezond broodbeleg tot gezond avondeten! Recepten met veel groenten, goede vetten, rijk aan eiwitten of juist low carb? De gezonde recepten die je op deze pagina kan vinden bewijzen dat gezond óók lekker is!  


Het is soms best moeilijk om aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten te komen, snoep te laten staan en matig met alcohol om te gaan. Door er in elk geval voor te zorgen dat je voeding vol goede stoffen zit, zet je al een stap in de goede richting. Onder de recepten kan je ook nog 10 tips vinden die je helpen om gezonder te eten. We zijn benieuwd wat je gaat maken. Eet smakelijk! Tip | Wil je snel en altijd naar deze pagina kunnen terug grijpen? Maak er dan een bladwijzer van. 

Alle 277 Gezonde recepten op een rijGezond eten, hoe doe je dat? 10 tips


We willen allemaal gezonder eten. Maar dat is makkelijker gezegd, dan gedaan. Met onze gezonde recepten ben je halverwege. Je kunt natuurlijk nog veel meer doen om zo gezond mogelijk te worden. Met deze 10 tips ben je al een heel eind!


#1 Kook zelf


Kook zelf! Dan weet je precies wat er in je gerecht zit. Gebruik voor je gerechten geen kant- en klare pakjes en zakjes uit de supermarkt, die zitten vol met onnodige toegevoegde smaakstoffen en vaak ook met veel suiker. Daarbij is zelf maken veel lekkerder!


#2 80/20 regel


Met de 80/20 regel geef je jezelf een fijn handvat om gezond te eten. Eet bijvoorbeeld doordeweeks gezond, en zondig een beetje in het weekend.


#3 Matig met suiker 


Wees matig met (alle) suiker. Vermijd vooral toegevoegde (geraffineerde) suikers. In fruit zit ook suiker, maar wel veel gezonde voedingsstoffen. Eet vanwege het suikergehalte in fruit niet meer dan 2 stuks per dag. 


#4 Water drinken


Dit heeft niet met gezond eten te maken, maar is wel belangrijk. Drink ruim water. Het blijkt dat veel mensen te weinig drinken en vaak zelfs dorst met honger verwarren. Geen gek idee om voor elke maaltijd een glas water te drinken. 


#5 Eet producten van kwaliteit


Geen witte kadetten, maar stevig volkorenbrood. Verse, onbewerkte producten zonder toegevoegde kleur- geur en smaakstoffen. Koop je vis bij de visboer en je vlees biologisch of bij de slager. Kwaliteit voor kwantiteit! 


#6 Minder vlees eten


Eet minder vlees, niet alleen goed voor jou, maar ook voor het milieu. Eet meer vegetarische maaltijden en kies vaker voor groenten als hoofdbestanddeel. 


# 7 Eet gevarieerd


Door gevarieerd te eten krijg je veel verschillende voedingsstoffen binnen. Experimenteer dus met nieuwe recepten, dat is ook nog eens hartstikke lekker!


#8 Maak een mealplan


Zelf vind ik het lastig om gezonde keuzes te maken als ik moe ben, honger of haast heb. Door een mealplan te maken inclusief gezonde tussendoortjes, kom ik minder snel ‘in de problemen’. Je kan ook in het weekend koken voor de hele week en maaltijden invriezen, dat scheelt je uiteindelijk superveel tijd en je weet zeker dat je gezond eet. 


#9 Blijf genieten


Je kan echt heerlijk gezond eten, dus het is nergens voor nodig om jezelf te ‘straffen’ met gezonde, maar onsmakelijke gerechten. Vind je die gezonde salade net wat lekkerder met wat mayo? Ga ervoor! Gebruik ingrediënten die je lekker vind en breng ze goed op smaak met verse kruiden, olijfolie en peper- en zout. Zo kan je gezond blijven genieten van je eten, en houd je het vol!


#10 Eet veel groente


Hoeveel groente moet je eten op een dag? 250 gram! Dat lijkt veel, maar als je slim kookt heb je het zo binnen! Je kan bijvoorbeeld soepen helemaal vol gooien met groente, zonder dat je er bergen van hoeft weg te werken.  Heb je zelf een tip om gezonder te eten? Laat van je horen in een comment hieronder.


Op zoek naar lekkere recepten?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram