Poké gerookte zalm met avocado en roze eieren

0 from 0 votes
Course: Lunch, HoofdgerechtCuisine: Hawaiiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

Dit recept komt uit Poké – Hawaïaanse salades. Een prachtig kookboekje vol met verse vis, prachtige foto’s en fijne snelle en gezonde recepten. De schrijvers zijn Celia Farrar en Guy Jackson, eigenaren van het eerste pokérestaurant van Londen Eat Poké.

Dit gerecht was hun eerste brunch-poké, een Hawaïaanse variatie op kedgeree. Het bevat alle elementen van een klassieke poké zalm, maar dit keer met gerookte zalm. De roze kwarteleieren zijn even wat werk, maar zeker de moeite waard.

Ingrediënten

  • Ingemaakte kwarteleitjes
  • 250 ml 250 gekookt water

  • 125 ml 125 rijstazijn

  • 3 el 3 suiker

  • 2 tl 2 zout

  • 1 1 rauwe rode biet, geschild en in plakken gesneden

  • 12 12 kwarteleitjes

  • Basis
  • 240 gram 240 bruine kortkorrelrijst

  • Poke
  • 300 gram 300 koude gerookte zalm, huid verwijderd indien nodig, in blokjes van 1 cm

  • Garnering
  • 1 1 avocado, in plakjes

  • Kizami nori (reepjes nori)

  • 1 1 citroen, in partjes

  • Een paar sprietjes korianderkiemen

  • Zwart en wit sesamzaad

Let's poke!

  • Maak eerst het zuur voor de kwarteleieren. Meng water, azijn, suiker en zout in een pan, zet op matig vuur en wacht tot het kookt.
  • Voeg de rode biet toe en laat nog 10 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat het vocht helemaal afkoelen.
  • Breng een pan met water aan de kook en doe hier voorzichtig de kwarteleitjes in en laat ze 2 minuten koken. Giet de eitjes af en doe ze in een kom met ijswater, zodat ze niet verder garen. Pel de eitjes zodra ze zijn afgekoeld en leg ze in het bietjeszuur. Laat het zuur 30 minuten intrekken; de eitjes zijn nu mooi roze van kleur.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
  • Stel de poke samen. Verdeel de rijst over de kommetjes en schep hier de gerookte zalm, plakjes avocado en kizami nori op. Snijd de kwarteleitjes doormidden en leg ze, met de dooier omhoog, in de kommetjes. Garneer met een partje citroen en bestrooi met korianderkiemen en sesamzaad. Je kunt de poke nog pimpen met wat tamari of sojasaus.

    Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Aloha! Een boek vol poke!

Poké <poh-kay> is een eeuwenoude Hawaïaanse traditie. Het woord betekent ‘snijden’ of ‘snede’. Het gerecht is oorspronkelijk een snack. Tegenwoordig bouw je een poké op met rijst, verse rauwe vis, zeewier en zout. Maar doe wat je wilt. Je kunt poké zien als de relaxte versie van sushi.

Poké kookboek

Poké

  • Auteur | Celia Farrar & Guy Jackson
  • Uitgever | Good Cook
  • Omvang | 144 pagina’s
  • ISBN | 9789461431684
  • Prijs | € 15,95

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten