WijnSpijs Magazine Logo

Knallers en kanjers van kabeljauw recepten!


Kabeljauw. Toch wel een van de meest gegeten vissen in de wereld.

Bakkeljauw in Suriname, albóndigas de bacalao in Spanje, fish and chips in Engeland of onze eigen heerlijke lekkerbekjes. Het is allemaal kabeljauw!

Behalve dat ie zalig smaakt, is kabeljauw makkelijk te bereiden omdat 'ie stevig is. Kabeljauw zal ook minder snel uitdrogen, en is uitermate geschikt om te frituren, pocheren, in de oven te bereiden en nog veel meer.

Kijk eens naar onze mooie kabeljauw recepten en probeer ze zelf!


 

Alle 9 Kabeljauw recepten op een rij


Kabeljauw bakken : 5 handige tips


Hoe bak je kabeljauw? Kabeljauw bakken is niet moeilijk, alleen je moet er even handig in worden, net als met een pannenkoek of een spiegelei. Als je voor de eerste keer kabeljauw gaat bakken, zijn deze tips behulpzaam en kan het bijna niet misgaan.


#1 Bloem strooien


Dep eerst droog met een stuk keukenpapier. Strooi bloem over de kabeljauw en klop deze er vervolgens vanaf. Hierdoor krijgt je kabeljauw een krokant laagje en verminder je de kans dat hij aanbakt. 


Doe er na de bloem ook wat zout en peper op. Je kan de bloem ook vervangen door kruiden of een lekkere marinade.


#2 Olie en boter


Gebruik een anti-aanbakpan en zet het vuur middelhoog. Doe eerst olie in de pan en laat deze goed warm worden. Als je de kabeljauw in de pan hebt gelegd, doe je er een klontje boter bij, dat is heerlijk voor de smaak. Doe nooit eerst boter in de pan, dan verbrandt je kabeljauw.  Het lekkerst is om wel genoeg olie en boter te gebruiken. Daarbij bakt je vis daardoor ook minder snel aan.


#3 Kabeljauw bakken


Laat de vis minimaal een halve minuut garen. Je kan hem omdraaien als 2/3e is verkleurd. Je kabeljauw is gaar als hij goudbruin is, en je geen doorzichtige plekken meer ziet.


#4 Checken of je kabeljauw gaar is


Wil je zeker weten dat je vis gaar is? Prik dan met een satéprikker door je stuk kabeljauw heen. Als je weerstand voelt, dan is hij nog niet gaar. Als je de satéprikker er gemakkelijk doorheen kunt prikken is hij klaar om te serveren.


#5 Kabeljauw met huid bakken


Als je een kabeljauw met de huid er nog op bakt, valt hij minder snel uit elkaar. Je eet het vel niet op, maar je haalt de vis er van af . Het vlees van de vis blijft onbeschadigd door de pan. Een handige manier om hem in tact te houden dus. 



Hoeveel minuten moet kabeljauw bakken?


Hoe lang kabeljauw moet bakken hangt af van de dikte van de vis. Een dikke moot kabeljauw moet langer gebakken worden dan een dunne filet. Over het algemeen bak je een standaard kabeljauwfilet in 4-6 minuten gaar. Een kabeljauwmoot heeft rond de 8 minuten nodig.


[TIP] Haal je kabeljauw bij de visboer? Vraag hem dan om advies! Hij kan je zeker vertellen hoe je jouw stukje vis perfect gaar bakt.



» Wil je snel de info vinden die je zoekt? Klik dan hier om terug te gaan naar de inhoudsopgave.



Geroosterde kabeljauw



Kabeljauw uit de oven: 4 tips


Nog makkelijker dan kabeljauw bakken, is kabeljauw uit de oven! Hoe maak je dat dan? Gemakkelijk, met deze tips maak je jouw stuk vis in een handomdraai klaar. 


Zoals gezegd, kabeljauw is een heel neutrale vis. Je kunt er dus heel veel smaakcombinaties op loslaten.


#1 Oven voorverwarmen


Verwarm de oven voor. Dit is essentieel. Als je dit niet doet staat de vis te lang in de oven en wordt ze dus te gaar.


#2 Vel en graatjes verwijderen


Verwijder het vel en de graatjes. Het vel wordt zacht en is daardoor niet zo lekker. Zonder graatjes is het veel makkelijker op te eten.


#3 Ovenschaal invetten


Wrijf de ovenschaal in met wat olijfolie of een beetje boter. Het zou zonde zijn als de vis aan de ovenschaal blijft plakken. Op deze manier voorkom je dit.


#5 Smaakcombinaties


Citrusvruchten, olijfolie en delicate kruiden zoals bieslook, peterselie en dille zijn betrouwbare smaakmakers. Maar denk ook eens aan venkel (rauw of geroosterd) voor meer subtiliteit. Met verse gember, lente-uit, verse chili en sesamolie, maak je van deze Noordzeevis een Aziatisch gerecht.


#4 Kabeljauw laten garen


Kabeljauwfilets hebben ongeveer 10-15 minuten in de oven nodig. Kabelljauwfilet heeft de neiging uit elkaar te vallen als het gaar is. Je kunt dit dus makkelijk zelf zien.



Wat eet je bij kabeljauw uit de oven?


Kabeljauw is mals en zacht en het is daarom belangrijk dat je het combineert met iets knapperigs zoals dungesneden ui, venkel, radijs of komkommers voor de versheid. Citroensap is er ook heerlijk bij, het geeft het een lekker frisse smaak. 


Kabeljauw uit de oven is lekker met een stuk vers, knapperig brood ernaast om mee te dippen. Ook rijst is heerlijk voor ernaast, met name als je voor Aziatische smaken kiest. En wat kun je fout doen met gekookte krieltjes? Je kunt de aardappeltjes ook bij de vis in de oven doen, dan ben je meteen klaar.


[TIP] Als je vis over hebt, prak deze dan met een vork. Voeg er wat mayonaise, een fijngesnipperd uitje en een beetje fijngesneden augurk toe. Zo maak je in een handomdraai een heerlijke vissalade. Lekker voor op je cracker of een stuk vers brood.



Kibbeling



Kabeljauw paneren


Kabeljauw is erg geschikt om te paneren, omdat het een vis met een stevige structuur is. Er zijn meerdere manieren waarop je het stuk vis een heerlijk krokant laagje geeft. 


Hoe doe je dat, kabeljauw paneren? Met dit stappenplan paneer je jouw kabeljauw perfect.


Stap 1 


Pak drie kommetjes, hierin gaan de ingrediënten waarmee je gaat paneren.


Stap 2 


Vul een kommetje met paneermeel, een met ei en een met bloem.


[TIP] Voeg wat verse kruiden zoals dille, peterselie of oregano toe aan je paneermeel. Parmezaanse kaas is ook een lekkere optie om toe te voegen.


Stap 3 


Haal de kabeljauw eerst door de bloem, vervolgens door het ei als laatste door het paneermeel.


Stap 4


Laat het laagje paneermeel even opstijven, je kan de gepaneerde vis eventueel 5 minuten in de koelkast zetten.


Stap 5 


Bak je kabeljauw gaar in een anti-aanbakpan met hete olie. Enjoy! 


Variatietips


In plaats van paneermeel kan je ook paneren met andere ingrediënten. Het stappenplan blijft hetzelfde, alleen je vervangt het paneermeel door iets anders. Je kunt ook paneren met:


  • Broodkruimels: heb je geen paneermeel in huis? Geen zorgen, je kan je vis ook paneren in broodkruimels! Vooral wat ouder brood leent zich hier goed voor, want dat verkruimelt makkelijker. Verkruimel het brood of doe het in de keukenmachine, prima vervanger!
  • Kaas: vervang je paneermeel ook eens door kaas. Parmezaanse kaas is een goede optie. Let er wel op dat je kaas niet aanbakt, je kan dit voorkomen door het vuur laag te zetten. Deze optie werkt het beste in de oven.
  • Panko: dit is ook een soort paneermeel, maar dan de Japanse versie. Panko heeft meer een luchtige en knapperige structuur dan normaal paneermeel. Je kan panko gewoon vinden in de supermarkt.



» Wil je snel de info vinden die je zoekt? Klik dan hier om terug te gaan naar de inhoudsopgave.



Kabeljauw



Kabeljauw fileren


Kabeljauw fileren is even wat werk, maar voor de echte (amateur) chefs onder ons is het toch een leuke uitdaging. 


Hoe doe je dat, kabeljauw fileren? Met deze 10 stappen fileer jij ‘m straks perfect! 


Stap 1


Zorg ervoor dat je snijplank schoon en droog is. Leg er een vochtige doek onder, zodat de plank niet gaat schuiven.


Stap 2


Niets is zo frustrerend als een vis moeten fileren met een bot mes. Gebruik dus altijd een scherp mes, het liefst een fileermes met een flexibel lemmet. Het ideale fileermes heeft een lemmet van ongeveer 15 cm.


Stap 3


Als de vis nog niet is schoongemaakt, moet je dat zelf even doen. Controleer of er nog schubben aan de vis zitten. Dit doe je door met je vinger van de staart naar de kop te gaan. Voel je de schubben zitten? Neem een mes en zet de kraan aan, zodat de schubben niet door de keuken vliegen.


Houd de vis onder de kraan, terwijl je met de achterkant van het mes van de staart naar de kop over de huid van de vis wrijft. Als de huid zacht aanvoelt, betekent dit dat de schubbetjes zijn verwijderd.


Stap 4


Als alle schubben zijn verwijderd snijd je met het scherpe mes de buik van de vis open. Nu kun je de ingewanden verwijderen. Spoel de vis goed schoon en dep hem droog.


Stap 5


Nu ga je vis fileren. Snijd eerst vlak achter de kieuwen schuin (richting de kop) tot op de graat. Dit doe je aan beide kanten. Ben je rechtshandig? Dan leg je de vis met de kop naar rechts en met de buik van je af.


 Snijd altijd van jezelf af, houd het scherpe puntige ding uit de buurt van je lichaam! Begin met een inkeping over de rug van achter de kop helemaal tot aan de staart. Doe dit aan de bovenkant van de rugvin. 


Stap 6


Nu snijd je langs de inkeping de filet langs de graat los. Doe dit zelfverzekerd en probeer niet te vaak te snijden, want dan beschadig je de filet. De graten bij de buik snijd je gewoon door. Deze verwijder je later met een gratenpincet of een tangetje.


Stap 7


Draai de vis om en snijd de andere filet op dezelfde manier los. De graten gooi je natuurlijk niet weg, want hier kun je nog een heerlijke vissoep van maken.


Stap 8


Nu leg je de filet met de huid naar beneden op de snijplank. Voel je met vinger waar de graten zitten. Trek deze er met een tangetje of een gratenpincet uit.


Stap 9


Nu heb je alleen nog de huid. Als je de vis gaat bakken, kun je de huid gewoon lekker laten zitten. Ga je de kabeljauw pocheren, stomen of in de oven bereiden, dan moet je velletje er wel even afhalen.


Stap 10


Begin aan de staartkant. Snijd het velletje aan het puntje los. Pak het velletje met een doek of een stukje keukenpapier beet, zodat je een goede grip hebt. Houd het mes verticaal ten opzichte van de snijplank en snijd het vel met lange halen los, terwijl je met je ander hand het vel vasthoudt.  


De eerste keer is altijd lastig, maar oefening baart kunst. Want geef toe, je eigen vis kunnen fileren is een fijne skill om te hebben! 



Doe de kabeljauwcheck!


Verse vis van goede kwaliteit is wel zo lekker. Waar moet je op letten als je kabeljauw gaat kopen? Een simpele inspectie kan je veel vertellen over de versheid van de kabeljauw.


Als je een hele kabeljauw koopt


  • De ogen. Als je een hele vis koopt, kijk dan naar de ogen. Deze moeten helder en glazend zijn. Ze mogen niet ingevallen zijn.
  • De kieuwen moeten mooi rood zijn. Zijn ze donkerbruin van kleur, dan is de vis niet vers en blijf je er dus liever van af.
  • Het vlees moet stevig aanvoelen. Druk gerust eens op de vis om te voelen of hij stevig genoeg is. 
  • De geur: de vis moet fris ruiken. Zit er een geurtje aan? Niet doen, want de vis is niet vers.
  • De vinnen: zijn deze wat gehavend of gescheurd, dan is de vis niet goed behandeld. Er is dan bijvoorbeeld veel mee gegooid. Dit heeft vanzelfsprekend invloed op de kwaliteit.


Als je kabeljauw in de supermarkt of de visboer koopt


Laten we eerlijk zijn. Meestal koop je geen hele kabeljauw, maar een stukje bij de visboer of verpakt in de supermarkt. Geprepareerde kabeljauw kun je onderscheiden in 4 soorten:


  1. Kabeljauwmoten:  hierbij wordt de kabeljauw niet gefileerd, maar in plakken gesneden. Je moet dus rekening houden met graten. Het grote voordeel van koken met moten is dat de graten zorgen voor extra sappige vis.
  2. Kabeljauwfilets krijg je wanneer je het visvlees van de graten lossnijdt. Als het goed is zitten er geen graten meer in, maar kijk het voor de zekerheid even na.
  3. Kabeljauwhaasje: dit is het voorste gedeelte van de filet, dat langs de rug loopt. De haasjes zijn heerlijk zacht en gemakkelijk te bereiden. Dat maakt het tot het meest populaire stukje kabeljauw.
  4. De wangetjes: wist je dat het beste stukje van de vis de wangetjes zijn? Bij de kabeljauw is dit niet anders. Je zult dit wellicht niet zo snel in de supermarkt vinden, maar de visboer kan je hier zeker mee helpen. Je kunt hier bijvoorbeeld heel lekkere kibbeling van maken.


Als je kabeljauw van de visboer of uit de supermarkt koopt, kan je op de volgende dingen letten om te chevken of de vis nog vers is:


  • Scheuren in de filet: voorverpakte vis kun je natuurlijk niet ruiken. Zoek dan naar scheuren in de filet die tussen de spieren en de collageenmantels lopen (de witte lijnen die door de vis lopen). Als het visvlees zich losmaakt van de collageenmantel kan dit betekenen dat de vis niet zo vers meer is. Bij verse vis is dit nog niet van toepassing.
  • Doorzichtig: verse kabeljauw moet er een beetje doorzichtig uitzien. Als het erg ondoorzichtig en extreem wit is, is het een teken dat het vlees niet vers is.
  • Het visvlees: voor alle vissen geldt dat het vlees nat en glanzend moet zijn. Vis die plakkerig of juist heel droog is, is waarschijnlijk verkeerd behandeld (op warme temperatuur gehouden), meerdere keren bevroren en ontdooid, of is gewoon oud.



» Wil je snel de info vinden die je zoekt? Klik dan hier om terug te gaan naar de inhoudsopgave.



Kabeljauw



Wanneer is kabeljauw het lekkerst?


Het kabeljauwseizoen loop van juni tot oktober. Daarbuiten is kabeljauw skrei verkrijgbaar tot maart. Deze variant komt uit de zee bij Noorwegen.


Vanaf februari-maart begint het paaiseizoen is de kabeljauw niet lekker meer. Het is natuurlijk vooral van belang dat de vis tijdens deze periode met rust gelaten wordt, zodat hij zich voort kan planten.



Kabeljauw bijgerechten


Kabeljauw is heerlijk zacht van smaak en vrij neutraal, hierdoor kun je eigenlijk van alles bij eten. Waar je kabeljauw mee gaat combineren hangt vooral af van hoe je de vis gaat bereiden.


Welke bijgerechten passen goed bij kabeljauw? Met onze tips stel je zelf het perfecte kabeljauwgerecht samen!


Aardappelgerechten


Zelfgemaakte frietjes gaan natuurlijk prima samen met gefrituurde kabeljauw, zoals kibbeling of fish and chips. Je kunt een keer iets anders doen door frietjes van zoete aardappel toe maken.


Bij gestoomde of gepocheerde kabeljauw is het lekkerder om een puree te serveren of gekookte krieltjes met schil.


Salades


Tomaten met een sjalottenvinaigrette geven je maaltijd een beetje frisheid om de milde vis in balans te brengen. Een salade met sinaasappelpartjes, gesneden radijsjes en kruidige sla, zoals rucola, brengt hetzelfde soort contrast op het bord.


Groente


Serveer groentes met een sterke smaak, zoals geroosterde prei of venkel met gebakken kabeljauw. In de winter is het ook lekker om er geroosterde groeten, zoals wortelen, aubergine en paprika’s bij te serveren.


Sauzen


Traditiegetrouw eet je kabeljauw met een saus op basis van ei, zoals een hollandaisesaus. Maar waarom maak je geen lekkere tomatenchutney of een salsa? Sommige vinaigrettes zijn ook erg smakelijk met kabeljauw.



» Wil je snel de info vinden die je zoekt? Klik dan hier om terug te gaan naar de inhoudsopgave.



Ontdek hier onder een verzameling met bijgerecht recepten die je goed kunt combineren met kabeljauw!



Op zoek naar lekkere recepten?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram