Kip. Waar te beginnen?
Kip is heerlijk, kip is veelzijdig, kip is handig als je niet teveel wilt aankomen (sporters eten veel kip) en kip is heerlijk. Of hadden we dat al gezegd ;)
Kip kun je op belachelijk veel verschillende manieren bereiden. Elke keer smaakt het weer anders.
Een kippenvleugeltje is weer totaal anders dan kippendijen of kippenborst.
Weet je wat, probeer gewoon al onze recepten uit!
De verschillende delen van een kip brengen hele verschillende smaken met zich mee. Ook vragen ze om net iets andere technieken om ze lekker klaar te maken. Laten we alle delen van de kip langsgaan:
De kippenborst is grootste onderdeel van een kip. Dit is erg licht vlees met weinig vet. Daarom is het ook het gezondste deel van de kip. Je ziet sporters en mensen op dieet kiezen vaak kippenborsten in plaats van andere stukken vlees. Kippenborst kun je goed eten zonder je schuldig te voelen voor je gezondheid. Je kunt het eigenlijk alles met dit vlees doen, grillen, bakken, braden, stoven en nog veel meer. Maar wees voorzichtig! Zo’n kurkdroge kippenborst is echt niet lekker. Bak hem dus niet te lang, zodra kippenvlees een temperatuur van 75° C heeft bereikt is het veilig om te eten. Een goede tip is om de borst een wat platter te maken met een vleeshamer, deegroller of iets anders zwaars. Zo zorg je dat de kip gelijkmatig gaart en voorkom je dat de dunne uiteinden van van de borst uitgedroogd zijn voordat het midden gaar is.
Kippenpoten en dijen komen allebei van van de poot van de kip. Kippendijen zijn het bovenste deel van de poot en kippenpoten, of drumsticks, zijn het onderste deel. Je kunt ze als geheel kopen of apart. Kippen zijn loopvogels en gebruiken hun poten dus veel. Daarom is dit vlees donkerder en vetter dan de rest. Dat betekent dat dit vlees makkelijker is om mee te koken. Ten eerste is het smaakvoller. Probeer maar eens een kippendij en een kippenborst naast elkaar met alleen wat peper en zout. Je zal een stuk meer plezier halen uit de kippendij. Met kippendijen en poten kun je eigenlijk ook alles doen. Van alle delen zijn ze wel het lekkerst om in stoofpotjes te verwerken. Dat komt omdat dit vlees het minst snel uitdroogt.
Kippenvleugels zijn heerlijk als snack of barfood. Het vlees zit een beetje tussen dat van de borst en dat van de poot in. Kippen gebruiken hun vleugels immers niet zoveel. Je kunt kippenvleugels frituren en ze zijn heerlijk uit de oven. Vanwege de botjes en huid die erop zit is het vlees smaakvol en blijft het mals.
Kippenbotten moet je absoluut niet vergeten. Hier maak je kippenbouillon van en dit is heel belangrijk voor lekkere soepen, stoofpotjes en sauzen. Gooi kippenbotjes dus liever niet weg. Ze blijven lang goed in de vriezer en als je er genoeg van hebt verzameld kun je er bouillon van maken die gegarandeerd lekkerder is dan de blokjes uit de supermarkt. Dit recept voor ouderwetse kippensoep is een goed begin.
We hebben het hierboven over kippendijen, borsten, poten en vleugels. Je zou soms bijna vergeten dat dit allemaal een geheel vormt, een kip. Net als ons koop jij waarschijnlijk meestal alleen de stukken kip die je nodig hebt. Maar een hele kip is vaak veel goedkoper, verser en lekkerder. Het vraagt alleen een paar minuutjes werk.
Zelf een kip verdelen is helemaal niet moeilijk. Je hebt alleen een scherp mes nodig. Een groot voordeel is dat je veel meer controle hebt over je vlees. Je bepaalt zelf of je de uit eraan laat en je kunt de dijen en borsten mét bot klaarmaken. Kippenvlees met bot bakken of braden houdt het malser en zorgt voor meer smaak. Een ander groot voordeel is de ruggengraat van de kip. Die is anders moeilijk te verkrijgen. Kippenbotten die overblijven zijn perfect om bouillon van te maken.
De restjes die je overhoud als zelf je kip gaat snijden kan je drie maanden in de vriezer bewaren. Het is dus een heel goed idee om eens in de zoveel tijd een hele kip te kopen en de stukken die je niet gebruikt in te vriezen. Zo bespaar je geld. En je gerechten gaan er ook op vooruit.
Dit filmpje laat goed zien hoe je een hele kip verdeelt in vleugels, poten, dijen en borsten.