Bakso balletjes zijn Indonesische gehaktballen die je en ook perfect in soep kunt serveren! Bakso soep is dus een rijke maaltijdsoep met Indonesische gehaktballetjes. Het lekkerste is natuurlijk om de balletjes zelf te maken.

Daarom delen wij het bakso recept uit Jiwa met je. Aziatische chefs Carl Lemette & Mas van Putten hebben een gigantisch lekker recept voor bakso balletjes in een heerlijke bouillon.

Zelf zeggen ze er dit over; 'Jongens, jongens, wat likken we onze vingers af als we dit gerecht maken. Met onze neuzen boven de wadjan glunderend van de goudgele kleur, de geur… dat straks al dat lekkers van ons of van jou is. Alsjeblieft maken dus.'

Of heb je liever gewone gehaktballen?

Indische bakso-balletjes [uit Amsterdam]

5 from 1 vote
Course: bijgerecht, voorgerechtCuisine: AziatischDifficulty: Gemiddeld
Servings

6

personen
Sudderen

45

minutes

Ingrediënten bakso-balletjes
Voor de kipballetjes

  • 2 tl 2 sesamolie

  • 4 4 knoflooktenen (grof gehakt)

  • 4 cm 4 gember (geschild en fijngehakt)

  • 1 1 rode peper (fijngehakt)

  • 20 20 djeroek poeroetblaadjes, nerf eruit geknipt en fijngesneden

  • 3 el 3 vissaus

  • 4 el 4 light sojasaus

  • 1 1 ei

  • 1 kg 1 kipgehakt

  • versgemalen zwarte peper en snufje zout (pas op: de vissaus en sojasaus zijn al zoutig)

  • VOOR DE BOUILLON
  • 2 2 grote uien (fijngesneden)

  • ca. 8 cm ca. 8 koenjitwortel (geschild en in stukken)

  • 2 2 knoflooktenen (fijngesneden)

  • 5 cm 5 gember (geschild en in stukken)

  • 5 cm 5 laos

  • 4 el 4 plantaardige olie (plus om in te bakken)

  • 3 stengels 3 sereh (gekneusd)

  • 5 5 daun salamblaadjes (of 2 laurierblaadjes)

  • 1 el 1 bruine bastardsuiker

  • 100 ml 100 water (plus 1½ liter)

  • 4 el 4 light sojasaus

  • 1 hele 1 spitskool (in grove repen

  • ½ bosje ½ bladselderij (fijngesneden)


Hoe maak je Indische bakso-balletjes?

  • Doe voor de kipballetjes de knoflook, gember, rode peper, djeroek poeroetblaadjes, vissaus, sojasaus, het ei en de sesamolie in een keukenmachine. Maal fijn en meng dan het kipgehakt erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout. Haal de massa uit de keukenmachine en rol er balletjes van met een doorsnede van 3 tot 4 centimeter. Het geeft niet als de balletjes wat zachter zijn; door het pocheren harden ze vanzelf op.
  • Maak de boemboe voor de bouillon. Doe de uien, koenjit, knoflook, gember en laos samen met 4 eetlepels plantaardige olie in de keukenmachine. Maal tot een pasta. Bak de boemboe in een braadpan, als de boemboe aan de bodem plakt, voeg dan wat olie toe.
  • Doe de sereh, salam- of laurierblaadjes en de bruine bastardsuiker bij de boemboe. Voeg als de boemboe bitter gaat ruiken (tegen het aanbranden aan) 100 milliliter water toe en schep alles goed om. Voeg dan de resterende 1½ liter water toe met de sojasaus. Doe de spitskool bij de bouillon in de pan en breng zachtjes aan de kook.
  • Laat de kipballetjes voorzichtig met een lepel in de bouillon zakken. Laat maximaal 45 min op laag vuur pruttelen. Hoe langer je het laat sudderen, hoe dieper de smaken. Maak het gerecht af met de bladselderij.

Tips

  • Wist je dat Carl en Mas naast hun heerlijke kookboeken ook een fantastisch restaurant hebben in hartje Amsterdam? Bij De Vrouw met de Baard kan je heerlijk genieten van echte Aziatische ''Soul'' gerechten.
  • Na deze verrukkelijke bakso balletjes ook nog zin een dessert? Deze heerlijke key lime pie uit hetzelfde kookboek is een echte aanrader!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Bakso balletjes uit JIWA, een Aziatisch kookboek met soul

  • Auteur | Carl Lemette & Mas van Putten
  • Fotograaf | Franko Rosas
  • Uitgever | Nijgh & van Ditmar
  • Release | 25 oktober 2022
  • Bekijk de prijs hier op Bol.com
beste-kookboeken-2022

JIWA staat voor soul/ziel in het Maleis en alle recepten uit dit boek zijn dan ook echte ''Soul'' recepten. Carl en Mas hebben dit kookboek gelanceerd nadat hun eerste kookboek een waar succes was en nog steeds is! Liefde voor Aziatische keuken is aan alles in dit boek te voelen en gegarandeerd dat je na het proberen van deze recepten dezelfde liefde zal delen.

Een feestje zal het in de keuken zeker worden, want bij elk hoofdstuk wordt een passende playlist gedeeld, passend bij alle recepten. Ook Chef Lemette heeft voor dit boek zijn hobby voor fotografie weer opgepakt en deelt sfeerfoto's in het nieuwe boek JIWA.


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten