WijnSpijs Magazine Logo

Waanzinnig lekkere avocado recepten

De avocado is de afgelopen jaren immens populair geworden. De peervormige vrucht heeft menig hart veroverd. Waarom precies? Er zitten namelijk nog best wat calorieën in een avocado vergeleken met andere vruchten/groenten. Jawel, maar dat zijn goede vetten. Vetten die jouw lichaam nodig heeft. En die je beter uit avocado's dan vlees of kaas kunt halen.

Daarnaast kun je veel doen met een avocado. Het vruchtvlees kun je prakken (avocado mash). Guacamole is de Mexicaanse voorloper hiervan. Of heel laten en op smaak brengen. Je kan een avocado zelfs grillen of roken. En wat dacht je van avocado-gazpacho!

Wil je meer lezen over de voedingstoffen van avocado en het bewaren, gebruiken en rijpen van de avocado? Lees dan onder deze avocado recepten verder. 

 

Alle 21 avocado recepten op een rij

Alles Avocado

Avocado's komen oorspronkelijk uit Mexico. In het Nahuatl - de taal van Azteken, Tolteken en Nahua betekent het woord 'testikel'. 

Avocado's worden naar Nederland geïmporteerd. Van mei tot december uit Afrika en Zuid Amerika, daarna uit Israël. 

Avocado Maffia

De populariteit van de avocado gaat gepaard met de nodige problemen. Voor het aanplanten van avocado plantages worden veel bomen gekapt. Voor de teelt van avocado's is veel water nodig. Zo veel dat er te weinig water overblijft voor de lokale bewoners zelf. 

Het vervoeren van avocado's is natuurlijk niet goed voor het milieu. De vruchten moeten ook nog eens op de juiste temperatuur gehouden worden wat de transport nóg belastender maakt. Ook worden ze op plaats van bestemming op de juiste temperatuur bewaard. 

De enorme vraag zorgt voor veel criminaliteit. Avocado boeren worden zelfs afgeperst en ontvoerd. Het eten van avocado's is dus helaas niet zo onschuldig. 

Hoe gezond is avocado? 

Als je kijkt naar hoeveel vitaminen er in een avocado zitten, kun je gerust zeggen dat 'ie zelfs heel gezond is! Denk aan vitamine C, E, K, B6 en ook nog magnesium, kalium, zink, fosfor, ijzer.

Daarnaast heeft een avocado veel onverzadigde vetten (dat zijn de goede) en past het zelfs in veel diëten. Een avocado heeft namelijk veel vezels. En dat geeft urenlang een verzadigd gevoel. 

gerechten avocado

Welke kruiden zijn lekker op avocado? 

Avocado gaat fantastisch samen met vis en zeevruchten, mango, mais, lente ui, groene kruiden zoals koriander, basilicum en bieslook, ei, (gesmolten) kaas zoals cheddar, maar ook feta en geitenkaas. Ook citrusfruit en chilipeper passen goed. 

Wanneer je een avocado op smaak wilt brengen met kruiden probeer dan bijvoorbeeld korianderzaad, komijn, gedroogde chilipeper. Maar vergeet sowieso niet zout en peper toe te voegen. 

Avocado rijpen en bewaren

Het is best een ding om een perfect rijpe avocado te scoren. Er zijn eigenlijk maar zo'n twee, drie dagen waarop de avocado perfect is. En dan wil je natuurlijk meteen toeslaan. 

Hoe bepaal je of een avocado goed rijp is? Druk zachtjes op de bovenkant te drukken, waar de steel heeft gezeten. Kun je dat goed indrukken, dan is de avocado rijp. 

Is de avocado rijp maar kun je hem nog niet eten? Verplaats hem dan direct naar je koelkastdeur. Zo stel je het rijpingsproces nog een beetje uit. 

Wil je het proces juist versnellen? Bewaar je avocado's dan bij bananen en appels in de buurt. Je kunt ze zelfs samen in een papieren zak voor een zo snel mogelijke rijping. 

Het in de oven 'rijpen' van avocado is ook een ding, persoonlijk vind ik niet dat dat een lekkere smaak oplevert, een beetje bitter.  

Wil je een halve avocado bewaren? Dan kun je het beste de pit laten zitten en het geheel zo luchtdicht mogelijk afdekken. 

Op zoek naar lekkere recepten?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram