chirashi sushi

Chriashi-sushi

Ben jij dat ‘uit de deur eten’ ook beu? Breng de Japanse smaken naar jouw keuken en maak bijvoorbeeld deze sushi! Sushi betekent simpelweg ‘gezuurde rijst’ en die mag ook in een kom geserveerd worden als ondergrond voor een bote verzameling lekkere hapjes – dat is chirashi sushi!

Bereidingstijd: 30 minuten ( + ca. 2 uur voor de bereiding van de rijst)

Bereiding:
Voor 4 kommen heb je 400 gr sushirijst nodig, bereid en gezuurd volgens het basisrecept. Terwijl de rijst kookt of staat te rusten, worden diverse toppings voorbereid. Om te beginnen de groenten en pas op het laatst de vis, die vlak voor het opdienen wordt gesneden en aan de rest wordt toegevoegd. Perfecte chirashi-sushi wordt geserveerd met handwarme rijst.

Toppings en varianten
Letterlijk vertaald is sushi ‘verstrooide rijst’. Er kan van alles bij gegeven worden: op de geurige berg rulle sushirijst liggen vaak nigiri-klassiekers als gemengde rauwe vissoorten, zalm en tonijn bijvoorbeeld, waarover kleurrijke groenten en andere toevoegingen zijn gedrapeerd. Voor de chirashi-sushi op de foto zijn behalve rauwe zalm, repen nori, zalmforelkaviaar en rauwe sint-jakobsmosselen de volgende ingrediënten gebruikt:

  • 50 gr beetgaar gekookte en met koud water afgeschrikte peultjes
  • repen roerei (tamagoyaki,)
  • een vers in plakjes gesneden komkommertje
  • per persoon 3 gekookte garnalen met geroosterde zwarte sesamzaadjes
  • smalle parten van 1 avocado, besprenkeld met citroensap en met wat zout bestrooid – in bietensap ingelegde radijs

Je mag er altijd sojasaus en ingelegde gember bij geven of verschillende soorten mayonaise. Chirashi biedt je de kans creatief te werk te gaan. Ook van kliekjes kun je zo’n bonte schotel maken!

Mijn Japanse Keuken

De schoonheid zit hem voor een groot deel in de recepten, maar toch vind ik dat het uiterlijk van dit boek ook wat aandacht verdiend. Geen foto van een gerecht of van de auteur op de voorkant. Steven Paul heeft gekozen voor een plaatjesvrije kaft van een ruwe textuur, dit maakt ons nieuwsgierig!

Deze auteur omschrijft in zijn boek meer dan 80 recepten op basis van zijn persoonlijke ervaringen in deze tijdloze keuken. Hij presenteert naast klassieke Japanse gerechten ook eigen variaties, ideeën en specifieke culinaire gewoonten van Japanners. Deze recept-ontwikkelaar weet dat de Japanse keuken ontzettend veelzijdig is, daarom zijn voor minder gangbare ingrediënten, diverse alternatieven aangegeven, handig!

Sushi

De mensen in Japan hebben het gebruik van seizoensproducten en het vermijden van pakjes en zakjes hoog in het vaandel staan, dit zie je terug in de recepturen. Om je dan toch een beetje te helpen geeft Stevan je basisrecepten en praktische tips om bijvoorbeeld zelf teriyakisaus te maken. Wie nog steeds denkt dat Japans eten vooral bestaat uit sushi, weet na het lezen van dit boek wel beter. Een duidelijk kookboek en makkelijk voor thuisgebruik, dit wil je!