Breng de Japanse smaken naar jouw keuken en maak bijvoorbeeld deze sushi! Sushi betekent simpelweg ‘gezuurde rijst’ en die mag ook in een kom geserveerd worden als ondergrond voor een bonte verzameling lekkere hapjes – dat is chirashi sushi!

Chirashi sushi

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Japans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes

Letterlijk vertaald is sushi ‘verstrooide rijst’. Er kan van alles bij gegeven worden: op de geurige berg rulle sushirijst liggen vaak nigiri-klassiekers als gemengde rauwe vissoorten, zalm en tonijn bijvoorbeeld, waarover kleurrijke groenten en andere toevoegingen zijn gedrapeerd.

Voor de chirashi-sushi op de foto zijn behalve rauwe zalm, repen nori, zalmforelkaviaar en rauwe sint-jakobsmosselen de ingrediënten hieronder gebruikt.

Ingrediënten

  • 400 gram 400 sushirijst

  • 50 gram 50 beetgaar gekookte en met koud water afgeschrikte peultjes

  • Repen roerei (tamagoyaki)

  • 1 1 vers in plakjes gesneden komkommertje

  • 12 12 gekookte garnalen met geroosterde zwarte sesamzaadjes (3 pp)

  • 1 1 avocado in smalle parten, besprenkeld met citroensap en met wat zout bestrooid

  • In bietensap ingelegde radijs

  • Je mag er altijd sojasaus en ingelegde gember bij geven of verschillende soorten mayonaise. Chirashi biedt je de kans creatief te werk te gaan. Ook van kliekjes kun je zo’n bonte schotel maken!

Bereiding

  • Voor 4 kommen heb je 400 gr sushirijst nodig, bereid en gezuurd volgens het basisrecept. 
  • Terwijl de rijst kookt of staat te rusten, worden diverse toppings voorbereid. Om te beginnen de groenten en pas op het laatst de vis, die vlak voor het opdienen wordt gesneden en aan de rest wordt toegevoegd.
  • Perfecte chirashi-sushi wordt geserveerd met handwarme rijst.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Mijn Japanse Keuken van Stevan Paul

De schoonheid zit hem voor een groot deel in de recepten, maar toch vind ik dat het uiterlijk van dit boek ook wat aandacht verdiend. Geen foto van een gerecht of van de auteur op de voorkant. Steven Paul heeft gekozen voor een plaatjesvrije kaft van een ruwe textuur, dit maakt ons nieuwsgierig!

Deze auteur omschrijft in zijn boek meer dan 80 recepten op basis van zijn persoonlijke ervaringen in deze tijdloze keuken. Hij presenteert naast klassieke Japanse gerechten ook eigen variaties, ideeën en specifieke culinaire gewoonten van Japanners. Deze recept-ontwikkelaar weet dat de Japanse keuken ontzettend veelzijdig is, daarom zijn voor minder gangbare ingrediënten, diverse alternatieven aangegeven, handig!

De mensen in Japan hebben het gebruik van seizoensproducten en het vermijden van pakjes en zakjes hoog in het vaandel staan, dit zie je terug in de recepturen. Om je dan toch een beetje te helpen geeft Stevan je basisrecepten en praktische tips om bijvoorbeeld zelf teriyakisaus te maken. Wie nog steeds denkt dat Japans eten vooral bestaat uit sushi, weet na het lezen van dit boek wel beter. Een duidelijk kookboek en makkelijk voor thuisgebruik, dit wil je!

Mijn Japanse Keuken kookboek

Mijn Japanse Keuken

  • Auteur | Stevan Paul
  • Uitgever | Karakter Uitgevers
  • Omvang | 224 pagina's
  • ISBN | 9789045213286
  • Prijs | €29,99

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten