WijnSpijs Magazine Logo

Glutenvrije recepten voor iedereen, lekker hoor!

Gluten, gluten-allergie, gluten-intolerantie. Je hoort deze termen steeds vaker. Het kan zijn dat jijzelf niet of minder goed tegen bepaalde dingen kan. Dat is vervelend want gluten zitten in best veel voedingsmiddelen.

Omdat gluten in tarwe, gerst, rogge en haver voorkomen, kun je dingen zoals gewone pasta of brood beter laten staan.

Er zijn genoeg alternatieven, en niet getreurd, wij hebben hier heel fijne glutenvrije- of arme ideeën bij elkaar gezocht.

Bekijk onze glutenvrije recepten en geniet vandaag nog zorgeloos!

Alle 129 Glutenvrije recepten op een rij

Glutenvrij, wat is dat precies?

Als kok heb ik er bijna dagelijks mee te maken. Er komt een bonnetje binnen waarop staat 'glutenvrij'. Nu is dat in sommige restaurants niet zo'n probleem. Maar in andere juist wel. Gluten zitten in ontzettend veel dingen. Het zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, spelt, rogge, haver en alles wat tarwe-gerelateerd is. 

Je zou denken dat het een kwestie is van brood en pasta te laten staan. Probleem is dat er veel voedsel wordt gemaakt met smaakstoffen of conserveringsmiddelen die gluten bevatten. Er zijn ook producten waarvan je het echt niet verwacht, zoals sojasaus. 

Wil je er dus zeker van zijn dat iets glutenvrij is, kook dan zoveel mogelijk zonder bewerkte producten. Heb je geen coeliakie (gluten-allergie) maar voelt je maag zich wel beter met minder gluten? Dan is het niet nodig om er zo extreem op te letten. Maar laat die pasta en volkoren baguette maar achterwege.

Op zoek naar lekkere recepten?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram